De 19de periode van onze uitgepijlde tochten

De 19de periode van onze uitgepijlde tochten

De coronacijfers laten het nog niet toe om veel mensen te laten bijeen komen in een zaal. Daarom willen we de wandelaars niet in de kou laten staan en zorgen voor nog wat extra wandelplezier tot half juni met het gekende systeem van bepijlde lussen.

Starten doen we nu in Idegem. Aan de kerk op het Idegemplein vind je de nodige info en is er voldoende parking. Wie met de trein komt, kan aan het station van Idegem starten; de beide wandelingen komen er langs. Er is daar ook een voldoende grote parking, maar op zondagmiddag is het er verboden te parkeren, wegens training Kaatsen, een populaire sport in de regio.

Lus 1 verlaat Idegem langs paadjes tussen de huizen om de spoorlijn te kruisen en de weidse velden in te trekken. Via een mooie veldweg gaat het richting Moenebroek. Deze waterhoudende omgeving, met zwarte els, wilg en enkele andere bomen hebben momenteel een gele voorjaarsgloed. De dotterbloem, slanke sleutelbloem en goudveil zorgen voor een kleurenspektakel. Voeg daarbij het purper van de paarse schubwortel en je heb ogen tekort om alles te bewonderen. Wat verder gaat het door de velden en lopen we langs torenhoge populieren om in Vloerzegem te arriveren. Eens de cafés geopend, kan men daar even tot rust komen op een terras. Nog enkele kilometers staan ons te wachten en we bereiken opnieuw Idegem. De grote lus is 10,4 km lang, wie de korte versie wenst de wandelen heeft er een rondje van 6,5 km opzitten.

Lus 2  start aan de kerk, en loopt langs de spoorlijn richting Sint-Pieterskapel. Wat verder bereiken we de kerk van Smeerebbe en steken de steenweg over om via de populierendreef langs de oude stortplaats te wandelen. Momenteel wordt er hier gas gewonnen uit het afval en hoor je af en toe de alternator draaien om elektriciteit op te wekken. Na het kruisen van de Tabakslaan, trekken we de velden in en bereiken we de Nuchten. Dit plankenpad door de natte delen van de Dendervallei is nu op zijn mooist. Nog volledig van vocht doordrongen en een hoeveelheid aan bloemen dit onze ogen prikkelen. De pinksterbloem, gele lis, gele dovenetel en dotterbloem zorgen voor kleurspektakel. Met wat geluk tref je in de valavond een vleermuis of een ijsvogel aan, beiden op jacht naar voedsel. Deze lus is 11,1 km lang en kan worden afgekort naar 7,4 km.

De pijlen zullen er deze keer hangen op zaterdag 1 mei en blijven hangen tot Pinkstermaandag 24 mei, op dinsdag 25 mei nemen we ze weg. Ook deze keer vind je opnieuw de QR-codes van de kaartjes in PDF-vorm en voor wie wat meer wenst, het parcours in gpx formaat. Je kan de kaartjes nu al downloaden: Lus 1Lus 2. De link naar gpx-tracks vind je hier: Lus 1Lus 2, ingekorte versie van Lus 1 en Lus 2.

AANDACHT: We wandelen door heel wat velden en baantjes, respecteer andermans eigendom, Laat geen afval achter en blijf op de wegen en de paden en loop niet door de velden. De schade die er wordt aangericht is niet te herstellen en zorgt enkel maar voor frustraties van en problemen met de landbouwers. Vergeet ook de hond niet aan te lijnen, momenteel wordt er heel wat nieuw leven geboren en een hond kan hierbij storend zijn.