Zondag 27 juni 2021
Vlaanderen Wandelt Lokaal
Start: Buurthuis Berdam – Brusselsesteenweg 3, 9400 Ninove
Vrije start tussen 7u en 15u. – Aankomst tot 18u
Inschrijving: leden 1,50 niet-leden 2,50 – kinderen -12j gratis
Gratis sticker
Afstanden: 7 – 8 – 10 – 12 – 16 – 18 – 22 km

Wandelsport Vlaanderen heeft beslist in de toekomst haar jaarlijkse “Vlaanderen Wandelt” op een andere manier aan te bieden, namelijk als een massa-evenement gespreid over een zo groot mogelijk aantal plaatsen, georganiseerd door de meer dan 100 plaatselijke wandelclubs.

Werd “Vlaanderen Wandelt” (en nog vroeger de “Nationale Wandeldag”) in het verleden traditioneel als een soort officiële start van het wandelseizoen aanzien, dan is het dat meer dan ooit het geval tijdens deze coronatijden. Deze dag zal, als alles kan doorgaan, immers de heropstart zijn, na meer dan een jaar, van de georganiseerde wandeltochten, zoals we die al decennialang kennen. Onze bijdrage aan dit project is de organisatie van de ‘Vlaanderen Wandelt Lokaal’-wandeling in Ninove.

Het buurthuis ‘Berdam’ is gevestigd in de voormalige Sint-Theresiakerk (Trezekenskerk). Deze moderne kerk (de Nieuwe kerk) werd in 2000 geopend op de grondvesten van de gesloopte oude kerk, in de volksmond beter gekend als de beschoten kerk. De nieuwe invulling van de bestemming van de kerk, laat ons toe te beschikken over een goed bereikbare startlocatie op een steenworp van een eerder minder bekend wandelgebied.

De omlopen zijn opgebouwd uit twee volledig gescheiden grote lussen van 10,3 km (lus 1) en 12,7 km (lus 2), die elk kunnen worden ingekort tot 7,5 km (lus 1) en 8,3 km (lus 2). De startplaats dient als start en finish van de lussen en biedt mogelijkheid tot een plaspauze en bevoorrading van drank. De lussen kunnen naar hartenlust gecombineerd worden.

Lus 1 (richting Pollare)

We wandelen kort door de straten van Meerbeke naar het noorden, waar we langs de Vaartweg de Dender bereiken, die we oversteken via de voetgangersbrug. Langs de andere kant zoeken we het onverharde pad op langs de rivier en wandelen op voet- en veldwegen door de Pollaremeersen en de Molenmeersen richting Pollare. De 10 km maakt onderweg nog een kort ommetje vooraleer we door de rust en de stilte van het natuurgebied Dendervallei de ‘Ijzeren Brug’ over de Dender bereiken.

Deze metalen brug is een echt pareltje van industriële archeologie. Ze werd in gebruik genomen in 1913 en in 1987 als monument beschermd. Het is een wat mysterieuze toegang tot het op een heuvel “rustende” Pollare. Dat je even stilstaat bij dit stukje geschiedenis zal niemand verwonderen. We trekken na dit moment van verbazing verder door Pollare, over de Steenberg, in een wijde boog door de velden en landerijen terug naar de startplaats.

Lus 2 (richting Neigembos)

De 7 km kan op deze lus genieten van een rustige vlakke wandeling, die mogelijkheden biedt om er met kinderwagens op uit te trekken. De smalle verkeersvrije voetwegen en de rustige éénvakswegen rijgen zich aan elkaar tot een mooi lint naar het gehucht Neep, slechts af en toe onderbroken door het dwarsen van een weg. In dit gehucht kiezen we voor de terugweg, dwars door de weiden en de pas geploegde akkers, terug naar de startplaats.

De 12 km dwaalt, vrij vlug na de start, af naar het oosten, door de gehuchten Stenen Brug, Kruis, Tenberg en Bevingen naar het Neigembos. Dit bos ligt aan de Kapel O.L.V. van Bevingen, een uit de 12de eeuw daterende kapel, die in 1932 grondig werd gerestaureerd. De bakstenen neoromaanse beuk en het in onregelmatige natuursteen opgetrokken romaanse koor zijn meer dan een vluchtige blik waard.

Het Neigembos is iets meer dan 70 hectare groot. Het is een gemengd eiken- en beukenbos met hoogteverschillen van 20 tot 90 meter boven de zeespiegel. De holle wegen hebben een uitgesproken microklimaat en zijn een plezier om door te wandelen. In deze tijd van het jaar tref je er wellicht nog zeeën boshyacinten en daslook aan. Na deze schitterende voorjaarsbeleving, keren we terug naar het parcours van de 7 km om de terugweg naar de startplaats aan te vatten.