Padstappers Geraardsbergen vzw

Vlaanderen Wandelt Lokaal 2021

Zondag 27 juni 2021
Vlaanderen Wandelt Lokaal
Start: Provinciaal domein De Gavers, “De Doos”, Onkerzelestraat 280, 9500 Onkerzele
Vrije start tussen 7u en 15u. – Aankomst tot 18u
Inschrijving: leden 1,50 niet-leden 2,50 – kinderen -12j gratis
Gratis sticker
Afstanden: 7 – 10 – 12 – 16 – 22 – 26 – 32 km

Deze tocht was oorspronkelijk gepland op 25 april in Ninove, maar mocht wegens de gekende problemen niet doorgaan. Wandelsport Vlaanderen prikte dan maar een nieuwe datum, een nieuwe poging om Vlaanderen massaal op dezelfde dag over meer dan 100 locaties aan de wandel te krijgen. Daar mochten en mogen wij niet bij ontbreken. Hadden wij eerst gedacht de plannen van 25 april terug te gebruiken, dan kwamen we bedrogen uit. De startlocatie in Ninove bleek voor de nieuwe datum niet beschikbaar. De zoektocht naar een andere ruime startzaal met mogelijkheid tot voldoende verluchting en gebruik van een groot buitenterras bracht ons al snel bij De Doos op de Gavers. De zaal is ideaal om de wandelaars op voldoende afstand te laten zitten en bewegen. Bovendien kunnen wandelaars en standen ook buiten de zaal gebruik maken van heel veel ruimte.

Met de toestemming tot organiseren op zak zullen we alles doen wat nodig is om de coronaregels na te laten leven en om de gezondheid van onze medewerkers en van de wandelaars optimaal te beschermen. Daarvoor werken we een heel andere manier van catering uit. Die zal verlopen met een soort service aan tafel. Op die manier kunnen we de deelnemers aan de wandeling toch de nodige bevoorrading van drank en spijs bezorgen op een verantwoorde ‘coronaproof’ manier.
Voor de omlopen ging onze parcoursbouwer gretig op zoek naar alle mogelijke paden en wegelingen in de omgeving van en op het domein. Het resultaat mag gezien worden, ook al werd zijn creativiteit danig op de proef gesteld door de beperking tot één centrale post (De Doos) die zowel voor start, rust- als aankomstplaats moet dienen. Hij wrong zich in zeven bochten om toch voor de wandelaars onderweg, zo ze dat wensen, een mogelijkheid tot verpozen te bieden (geen controlepost of rustpost in eigen beheer). Hij leidt daarvoor de wandelaars langs café “Onder den Toren” achter de kerk in Schendelbeke en langs taverne “’t Buitenbeentje” in Smeerebbe-Vloerzegem,

Het parcours zelf bestaat uit twee lussen met verschillende afstanden (6,5 – 7 – 10,8 – 21,6 – 26,2 km). Combinatie van de twee lussen biedt bijkomende mogelijkheden: 13,5 – 17,8 – 28,6 – 33,2 km. Voor elk type wandelaar dus een afstand naar wens.

Lus richting oosten (7 km)
Dit traject voert de wandelaar door de velden en akkers van de Steenborrebeekvallei naar het Raspaillebos in het boscomplex van de Bosberg. Dit is een ingrediënt dat in onze parcoursen geregeld terugkeert, en terecht, want het is steeds een blij weerzien, een nooit vervelend weerzien van een mooie brok rustgevende natuur.

Lus richting westen (6,5 – 10,8 – 21,6 – 26,2 km)
De wandelingen starten langs de 20 ha uitgestrekte waterplas van het recreatiedomein, richting het landelijke Schendelbeke. Op deze lus vinden we voorbij dit dorp de natuurgebieden van Moenebroek en Boelaremeersen terug.
Moenebroek: Het door Natuurpunt Boven-Dender beheerde natuurreservaat dat zich van oost naar west uitstrekt langs de Moenebroekbeek, is in hoofdzaak begroeid met Zwarte Els, die als enige goed gedijt in de door enkele bronnen natgehouden bodem. Rondom het moerasbos en de bloemrijke graslanden met koekoeksbloemen, moeras-vergeet-mij-nietjes en pinksterbloemen liggen vooral weilanden omringd door hagen, houtkanten en bomenrijen.
Boelaremeersen: Hier wandel je door meersen, ruigten, rietvelden, valleibosjes en zeeën van bloemende weiden en trek je over greppels, grachten en langs poelen de leefwereld van libellen binnen. Het komt erop aan te genieten van het verwilderde gebied en te luisteren naar de roep of de zang van verschillende vogelsoorten die hier een ideale biotoop hebben gevonden. Rust is nergens rustiger.

Afgezien van deze bijzondere punten bezorgen de glooiende velden, akkers en landerijen de wandelaars een onvervalste brok boerenbuiten-wandelplezier.
Op de terugweg naar het provinciaal domein is het de bedoeling dat de wandelaars gebruik maken van het veer om de Dender over te steken. Het nog met mankracht bediende veer in Schendelbeke is een attractie die in deze tocht niet mocht ontbreken. Het is een rustgevende belevenis om de meanderende Dender op die manier over te steken. De overtocht brengt je als wandelaar eventjes helemaal terug in de tijd en vooral los van de tijd. Alleen is daar nu corona bijgekomen. Het is dus eventjes afwachten met hoeveel personen we tegelijk op het veer mogen. Afhankelijk daarvan zullen we eventueel of het veer niet gebruiken of niet alle afstanden erover sturen om drukte bij het veer te verminderen of te vermijden. De Dender wordt in dat geval overgestoken via het sas in Idegem. Maar als het veilig kan, zorgen we dat de bootsman(nen) continu de hele dag door, wandelaars overzetten, zodat niemand achterblijft of indommelt bij al te lang wachten.
Terug in de startzaal wordt het waarschijnlijk een blij weerzien van vrienden, maar we rekenen erop dat we dat met gezond verstand doen en dat we onze gedeeltelijk herwonnen vrijheid niet op de helling zetten. Hou de coronamaatregelen dus nog even vol, hou afstand, blijf in je bubbel, volg de looprichtingen, draag een mondmasker waar nodig, ontsmet je handen en volg onze richtlijnen zonder discussie op.

Kaartjes: 7 km, 10 km, 12 km, 16 km, 22 km, 26 km, 32 km
GPX-tracks: 7 km, 10 km, 12 km, 16 km, 22 km, 26 km, 32 km