De 17de periode van onze uitgepijlde tochten

De 17de periode van onze uitgepijlde tochten

We hebben de smaak te pakken om even buiten de gemeentegrenzen ook een wandeling op te zetten. Deze keer kiezen we voor Aspelare, een deelgemeente van Ninove en gelegen langs de oude steenweg van Aalst naar Geraardsbergen. Ook deze keer 2 lussen waar elke natuurliefhebber zijn hart zal kunnen voor ophalen. Meer nog, de gemeente Ninove deed net nieuwe trage wegen open en we maken er gretig gebruik van. Op één van de lussen kan men de wandeling inkorten toe een lus van ongeveer 6 km.

We starten aan de kerk van Aspelare (Geraardsbergseteenweg/Daalstraat) en met eveneens een mogelijkheid om te starten aan de kerk van Voorde of Smeerebbe voor lus 1 en in Outer of Nederhasselt voor lus 2.

Lus 1 zoek de open velden op richting Voorde, open veld en lang vergeten voetwegen zetten je af in het dorp, waarna een ommetje wordt gemaakt naar Smeerebbe. Het kerkje en het plein stralen rust uit. Via de velden wordt de kerk van Voorde bereikt, ook hier heersen stilte en rust en wat verder komt men voorbij de Beukenboomkapel. Menig wandelaar zal hier al zijn langs gekomen, we stappen immers op een stukje GR5A. Eens de steenweg voorbij brengt een veldweg je terug aan de rand van Aspelare, lus 1 zit erop.

Lus 2 begint groots, met een passage langs de Beverbeek kan men het geluk treffen een ijsvogel te spotten. De kleurrijke vogel is schuw en geluk hebben is hier de boodschap. Wat verder duikt het witte kerkje van Nederhasselt op om dan langs uitgestrekte kouters en open velden de dorpskern van Outer te bereiken. Pas geopende voetwegen zijn hier de attractie. De stad Ninove voegt de daad bij het woord en opent heel wat lang vergeten Trage Wegen, een lus voor ons. Nu volgen rustige wegen en langzaam maar zeker bereiken we opnieuw Aspelare. Wie een kortere lus wenst te wandelen, kan hier kiezen voor een 6 km lus, aan de kerk van Nederhasselt wordt ingekort en terug aangesloten bij de langere lus.

De pijlen zullen blijven hangen van zaterdag 20 maart tot zondag 11 april. Op maandag wordt alles terug opgeruimd. Ook deze keer vind je opnieuw de QR-codes van de kaartjes in PDF-vorm en voor wie wat meer wenst, het parcours in gpx formaat. Je kan de kaartjes nu al downloaden: Lus 1Lus 2. De link naar gpx-tracks vind je hier: Lus 1Lus 2, ingekorte versie van  Lus 2. We wensen jullie opnieuw veel wandelplezier toe!

AANDACHT: We wandelen door heel wat velden en baantjes, respecteer andermans eigendom. Blijf op de wegen en de paden en loop niet door de velden. De schade die er wordt aangericht is niet te herstellen en zorgt enkel maar voor frustraties van en problemen met de landbouwers. Vergeet ook de hond niet aan te lijnen, momenteel wordt er heel wat nieuw leven geboren en een hond kan hierbij storend zijn.