De 15de periode van onze uitgepijlde tochten

De 15de periode van onze uitgepijlde tochten

In het weekend dat we onze eerste tocht van het jaar zouden beginnen, starten we nu reeds met de 15de coronatocht. Deze keer starten we in Schendelbeke, voor de tweede keer weliswaar in deze moeilijke periode. Niet getreurd, we maken twee volledig nieuwe omlopen, die opnieuw de meest veeleisende wandelaar tevreden huiswaarts zal laten keren. Goed begaanbare wegen die minder onder water komen te staan, maar toch nog in de volle natuur.
Aan de kerk van Schendelbeke vertrekt de eerste lus noordwaarts. Door de open velden wordt een mooie lus getrokken omheen het natte Moenebroek. Deze dagen een zegen voor het grondwaterpeil maar minder leuk om er door te wandelen. Toch zullen de wegen er omheen niet vervelen en je alvast volop laten genieten. Via Smeerebbe (mooi pleintje met kerk) trekken we richting Idegem, dat we via een veldweg doorkruisen. Wat later bereiken we Schendelbeke en de eerste lus van ongeveer 10 km zit erop.
De tweede lus, die eveneens aan de kerk vertrekt, kiest voor de zuidelijke kant. Via de mooie paden van het provinciaal domein De Gavers, gaat het richting Raspaillebos. Een klein stukje bos laat ons ontdekken dat er opnieuw leven komt in de natuur, de hazelaar, de wilgen, alles begint te ontluiken, klaar voor een hopelijk schitterende lente. Na een lichte klim, bereiken we de kerk van Onkerzele, een mooi panorama ontrolt zich voor onze ogen, we kunnen dalen en een klein stukje Gaverspad brengt ons terug naar de start. De afstand bedraagt hier 12 km, voor wie dat iets te lang is, bestaat de mogelijkheid het in te korten tot een kleine 8 km.
Parkeren kan aan de kerk en het station van Schendelbeke. Wie met de trein komt, is na 100 m reeds aan het infobord waar de wandeling start. De pijlen zullen blijven hangen van zaterdag 30 januari en alles wordt opgeruimd op maandag 1 maart, de volledige maand februari kan er dus worden gewandeld op deze lussen.
Ook deze keer vind je opnieuw de QR-codes van de kaartjes in PDF-vorm en voor wie wat meer wenst, het parcours in gpx formaat. Je kan de kaartjes nu al downloaden: Lus 1Lus 2. De link naar gpx-tracks vind je hier: Lus 1Lus 2, ingekorte versie van Lus 2. We wensen jullie opnieuw veel wandelplezier toe!
AANDACHT: De periode van het jaar vraagt dat we opvallende kledij dragen. Laag hangende zon of schemerdonker zorgen ervoor dat je niet of te laat gezien wordt. Hou het veilig en draag goed zichtbare kledij of een hesje.