Padstappers Geraardsbergen vzw

Vakantietocht

Wandelen in het verleden!

Appelterre, waar ooit iedereen die een lap grond bezat, tabak kweekte, ligt middenin het oostvlaamse platteland en is de ideale uitvalbasis voor rustige wandelingen doorheen uitgestrekte kouters en wiegende weiden. De omlopen zijn een aaneenschakeling van veld- en landwegen, smalle paadjes en wegelingen, die je zullen laten kennismaken met een aantal waardevolle landschappen en pittoreske hoekjes van de streek ten noordoosten van Geraardsbergen.

Behoudens de 7 km gaan alle afstanden langs de waterburcht van Voorde. Op een boogscheut van de startzaal ligt ten noordwesten van de kerk van Voorde, het bijzonder fraaie Kasteel van Voorde, eens de zetel van de heerlijkheid Voorde. Deze laatmiddeleeuwse versterkte en omwalde burcht met vaste brug is gelegen in een groene omgeving. Het complex is opgetrokken in traditionele bak -en zandsteenstijl en is vrij origineel bewaard gebleven en gerestaureerd of heropgebouwd met aandacht voor de originele architectuur.

Behoudens de 5 en 18 km molenwieken alle afstanden voorbij de Wildermolen. Dit beschermd monument is een standaard- of staakmolen met open voet die volledig draait rond zijn as zodat hij de wind optimaal kan “vangen”. De bouw dateert van 1801 en de molen is na de restauratie in 1993 volledig maalvaardig.

Vanaf de 14 km trakteren we alle wandelaars op een echte brok natuurgebied: De Nuchten. Door de ligging van De Nuchten in de lagergelegen weilanden langs de Dender, vind je hier veel water en moeras waar vroeger turf werd gestoken. We wandelen er door het veen, een natte sponsachtige grondsoort die wordt gevormd door afgestorven planten in moerassen en die later bewaard gebleven is onder natte, zuurstofarme omstandigheden. En dat allemaal zonder natte voeten, want een 600m lang knuppelpad zorgt ervoor dat we droogjes over dit natuurpareltje stappen.

Met de 18, 26 en 32 km bezoeken we de kapel van O.L.V. ten Beukenboom. Het Onze-Lieve-Vrouwbeeld was eertijds opgehangen aan een beukenboom vooraleer in 1661 deze eenvoudige witgekalkte kapel werd gebouwd op het kruispunt van drie veldwegen. Ze werd gerestaureerd in 1959.

Het ruim 75 ha grote natuurgebied Dendervallei dat tegen Ninove aanleunt biedt de wandelaars van de 26 en 32 km tenslotte nog een adembenemend stukje natuur om in alle rust van te genieten. In de buitenwijken van Ninove voorzien we een welgekomen rustpost vooraleer hen via de Pollaremeersen, het op een heuvel ‘rustende’ Pollare en de ijzeren voetgangersbrug over de Dender terug te sturen naar de vrienden en kennissen van de kortere afstanden.

Deze brug is een echt pareltje van industriële archeologie, in gebruik genomen in 1913, in 1987 als monument beschermd en sedertdien ontelbare malen op foto vastgelegd. Meer dan de moeite waard om even bij stil te staan!

Kaartjes: 5km, 7km, 8km, 12km, 14km, 16km, 18km, 22km, 26km, 32km, Algemeen
GPS-tracks: 5km, 7km, 8km, 12km, 14km, 16km, 18km, 22km, 26km, 32km

Zoals je ziet, parcoursen met voldoende troeven om er samen met onze traditionele verzorging een mooi dagje uit van te maken. Voor de jongeren (en hun ouders?) worden de pancarten voor een leuke zoektocht opgehangen op de twee kortste afstanden.
En oh ja, vergeet je meeneempakket mattentaarten niet te bestellen voor je start. Ze zijn vers en gegeerd. Op=op!