Coronawandeling 22

Coronawandeling 22

Momenteel sneuvelen heel wat georganiseerde wandelingen. Wij Padstappers willen jullie niet in de kou laten staan en bieden jullie daarom terug coronatochten aan. De komende twee weken kunnen jullie twee mooie lussen wandelen met start in Idegem. Aan de kerk op het Idegemplein vind je de nodige info en is er voldoende parking. Wie met de trein komt, bereikt de kerk na een 500 m wandelen, lus 1 komt er eveneens voorbij en daar kan dan direct worden ingepikt.

Lus 1 verlaat Idegem langs paadjes tussen de huizen om de spoorlijn te kruisen. Via kleine paadjes wordt Vloerzegem en Smeerebbe bereikt. Natuurpaden volgen nu elkaar op in snel tempo. Hogerop zien we het punt Mont Blanc; niet eens zo hoog, maar genoemd naar een café uit vervlogen tijden. Langsheen de stortplaats, waar gas wordt gewonnen uit het restafval en elektriciteit gemaakt, bereiken we de Tabaksweg. Een stukje Appelterre zet ons wat verder af in Zandbergen. Het volgende stukje waterrijk gebied kan in de winter ook worden bewandeld, planken zorgen voor een droge voet, maar begin en einde kunnen er in deze tijd modderig bijliggen. Ook in de winter heeft dit gebied heel wat te bieden, de geluiden van de overwinterende vogels vallen het meest op, maar de natuur is er nu heel speciaal. De Nuchten, een streling voor elk zintuig in elke periode van het jaar. De kortste afstand laat Smeerebbe-Vloerzegem links liggen en stapt direct richting Zandbergen. De grote lus is 11,2 km lang, wie de korte versie wenst de wandelen heeft er een rondje van 6,2 km opzitten.

Lus 2 , neemt je mee naar Schendelbeke. Rustige natuurpaden en kleine paadjes zetten je af aan het Schipken, de jeugdherberg aan De Gavers. Een stukje langs de plas laat ons genieten van diverse vogels als reiger, waterkieken en aalscholver. Na het verlaten van de Gavers trekken we het open veld in en komen we voorbij het Natuureducatief Centrum De Helix. Het INBO heeft hier een proefcentrum voor bosbouw en heel wat jonge bomen worden hier aan onderzoek onderworpen. Eens de weg bereikt, volgen we een tijdje de straat en bereiken we de Dender. Wat verder steken we deze over aan één van de vele sassen die de Dender rijk is. Het einde is in zicht, Je bent terug in Idegem.. Deze lus is 10,9 km lang en kan worden afgekort naar 6,2 km.

De vele regen van de voorbije weken zorgt ervoor dat er hier en daar een streepje modder kan liggen. Wie zeker wil zijn van droge voeten, voorziet zich het best van waterdicht wandelschoeisel. Op deze manier kan je ten volle genieten van de mooie omlopen.

De pijlen zullen er deze keer hangen op woensdag 12 januari tot woensdag 26 januari. Op donderdag worden de pijlen terug weggehaald en klaar gemaakt voor een volgende opdracht. Ook deze keer vind je opnieuw de QR-codes van de kaartjes in PDF-vorm en voor wie wat meer wenst, het parcours in gpx formaat. Je kan de kaartjes nu al downloaden: Lus 1Lus 2. De link naar gpx-tracks vind je hier: Lus 1Lus 2, ingekorte versie van Lus 1 en Lus 2.

AANDACHT: We wandelen door heel wat velden en baantjes, respecteer andermans eigendom, Laat geen afval achter en blijf op de wegen en de paden en loop niet door de velden. De schade die er wordt aangericht is niet te herstellen en zorgt enkel maar voor frustraties van en problemen met de landbouwers. Vergeet ook de hond niet aan te lijnen.