Padstappers Geraardsbergen vzw

Zoniënwoudwandeltocht in Hoelaart

De Ijsetrippers stuurden ons de volgende beschrijving van hun tocht:

“De Zoniënwandeltocht is een unieke wandeling doorheen het grootste woud van Vlaanderen.  Het machtige Zoniënwoud in herfsttinten en het aangrenzend groen is een verplaatsing naar Hoeilaart meer dan waard.  De tocht wordt door veel deelnemers dan ook geprezen en in hun jaarlijkse top-10 opgenomen.

Het Zoniënwoud met ’t Welriekende en de Koninklijke Schenking blijven de natuurtrekkers. Jezus-Eik is het centraal punt van de wandeling en alle afstanden behalve de 4 en 6 km komen hier dan ook.

Eventjes in detail de wandelmogelijkheden overlopen.  De 4 km blijft noodgedwongen in Hoeilaart, maar je kan wel proeven van mooie zichten. De 6 km kan al proeven van het Zoniënwoud. Ze kunnen bijna 2 km in het beukenbos wandelen.  Ze krijgen ook een flinke klim voorgeschoteld.  Deze lus wordt samen met de 30 km wandelaars gestapt.

De 12 km krijgt een uitbreiding door het Zoniënwoud om in Jezuk-Eik van een verdiende rust op de rand van het Zoniënwoud te genieten.  Jezus-Eik dankt zijn ontstaan aan een miraculeus O.-L.-Vrouwbeeldje, ooit opgehangen aan een oude eik in het Zoniënwoud. Vrome verhalen maakten melding van mirakels, zodat op de plaats van de eik een kleine kapel werd opgericht. Het aantal bedevaarders nam snel toe en in 1650 werd de huidige barokke kerk gebouwd. Jezus-Eik groeide uit tot een kleine bedevaartplaats.  Nu is Jezus-Eik nog altijd een gezellig uitstapje waard waarbij de talrijke restaurants zeker ook een rol hebben.

De 18 km maakt een bijkomende lus doorheen het Zoniënwoud om opnieuw Jezus-Eik te bereiken.  De stappers kunnen genieten van de beuken.  Dit historisch beukenbos is trouwens in 2017 erkend als Unesco Werelderfgoed.De 24 km en 30 km krijgen nog een lus in Jezus-Eik met de prachtige wandelpaden van de Koninklijke Schenking als decor.

De verschillende afstanden komen van Jezus-Eik terug via de Welriekendedreef.  Onze-Lieve-Vrouw van Welriekende werd aanroepen om bijstand af te smeken tegen koortsaanvallen, doch geleidelijk evolueerde het heiligdom tot een bedevaartsoord waar de jonge meisjes uit de omgeving kwamen bidden om snel een goede echtgenoot te vinden… Vandaar dat het hek vaak getooid was, en nu nog soms, met kousenbanden die ze als offergaven achterlieten.  Waar de naam Welriekende vandaan komt is een raadsel. Sommigen vermoeden dat de naam verwijst naar de heerlijke geuren die het bos verspreidt dankzij de goedheid van Onze-Lieve-Vrouw van Welriekende.

Wist je trouwens dat Hoeilaart de Nero-gemeente is.  Marc Sleen heeft het oud stationnetje van Hoeilaart gebruikt als thuisbasis voor de woning van Nero.  Marc Sleen was bovendien tot zijn overlijden een inwoner van Hoeilaart.

Geniet op 20 november met volle teugen van het Zoniënwoud in herfsttooi.”