Padstappers Geraardsbergen vzw

Zomer- en Adriaanstocht

Zaterdag 7 augustus 2021
Start: Vrije basisschool, Zikastraat 66, 9500 Moerbeke22ste ADRIAANSTOCHT – 50km
Vrije start van 6u en 9u. – Aankomst tot 18u
Inschrijving: € 7,50 (€ 0,5 korting leden erkende wandelfederatie)
Diverse gratis consumpties + 1 Priorbier
– – – – – – – – – – – – – –
36ste ZOMERTOCHT

Afstanden: 7 – 10 – 14 – 18 – 22 – 26 – 32 km
Vrije start van 7u en 15u. – Aankomst tot 18u
Inschrijving: € 2,00 (€ 0,5 korting leden erkende wandelfederatie)
Kinderen tot 12 jaar gratis
Kinderzoektocht
Gratis melkproduct

De 50km-Adriaanstocht, spelenderwijs door de Markvallei op zoek naar de taalgrens

Geen start vanuit De Doos op de Gavers dit keer, maar vanuit het tussen akkers en velden omsloten Moerbeke. We hebben er onze intrek genomen in de dorpsschool, waar we beschikken over een ruime speelplaats om niet alleen alles coronaveilig te organiseren maar ook om de wandelaars vóór of na hun tocht te laten profiteren van het zonnetje, een deelnemer waarop we na een kwakkelend voorjaar volop rekenen. Rustposten bouwen we uit in de parochiezalen van Viane en Bever en in het bezoekerscentrum van het natuurreservaat de Rietbeemd. De wandelaars komen er telkens twee keer langs.

Het eerste deel van de tocht is uitgetekend in een wijde boog van Moerbeke naar Viane.  De wandelaars maken zich al kort na de start op voor wat klim- en daalwerk naar de Kleine Buizemont, op de flanken van de Oudenberg en het Arduinbos, op de flanken van de Markvallei. De rustpost in het bezoekerscentrum van de Rietbeemd biedt de stappers de kans om de druk op de spieren even weg te nemen tijdens een korte (of lange) rustpauze.

Vooraleer (met de 32 km) het schitterende natuurreservaat De Rietbeemd in te duiken staat nog een mooie lus op het programma naar Deux-Acren, Boureng en een klim naar de Grote Buizemont. Bekomen van dit pittig lusje door een mooi brokje natuur doen ze hun tweede bezoek aan het Bezoekerscentrum van de Rietbeemd. Enigszins bekomen of gesterkt door een drankje of wat hartigs, wordt koers gezet naar Viane en dat dwars door de Markvallei. De vallei van de meanderende Mark, levensader van dit prachtige natuurreservaat, vergast de wandelaar op een palet van kleuren, geuren en geluiden die de drukte van het dagelijkse leven naar een andere wereld verbannen. Hier vindt men naast loofbossen, ook houtwallen, knotwilgenrijen, enkele geïsoleerde rietvelden en een gemengd bloemrijk open landschap met hier en daar struiken, bomen en braamstruwelen. Verscholen tussen de bomen liggen oude turfputten waar in vroegere tijden veen als brandstof werd ontgonnen. Deze putten zijn ondertussen geëvolueerd tot pareltjes met waterviolier en wederik. De schitterende vergezichten vanop de aansluitende heuvelflanken zijn een welgekomen bonus.

In Viane wacht in de parochiezaal de rustpost. Hier kunnen de wandelaars beschikken over hun bagage. Met nieuwe moed en eventueel nieuwe kledij kunnen ze deel twee van de tocht aanvatten. Het parcours richt zich naar het zuiden met als doel de tweetalige gemeente Bever of Biévène. Het landschap van het niemandsland tussen de Vlaanderen en Wallonië, is een schaars bewoond open, licht heuvelachtig landbouwgebied met veel kleine bospartijen. Het leent zich perfect voor het betere veldwerk. Her en der slingeren de wegelingen en paden zich langs kapelletjes door de stilte van den boerenbuiten. Het zijn vaak mooie grote kapellen, veelal gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Samen met de vele muurkapelletjes zijn het tot bezinning en rust uitnodigende getuigen van een vroom, vaak vergeten verleden, waarin alle onheil als een straf van God werd gezien.

Na de rustpost in de faciliteitengemeente Bever wandelen we nog een lus in het nog zuidelijker gelegen gehucht Pontembeek. In de Kamstraat (Kam betekent brouwerij) staat in de schaduw van een eeuwenoude lindeboom de witte, achthoekige kapel van O.L.V. van Altijddurende Bijstand, gebouwd in 1725. Dit is een pareltje waar een moment van bewondering niet misstaat. Na deze fraaie lus trekken we de veters nog even strak aan om de terugtocht naar Moerbeke via Viane aan te vatten. Velden, weiden en bossen passeren afwisselend de revue aan hen die oog hebben voor de prachtige omgeving waardoor deze 50km-tocht zich slingert. De Sint-Pauluskapel in Galmaarden, vooral bekend om zijn paardenzegening, de Marke en de minder gekende kant van het Karkoolbos zijn de laatste pittige stukjes die de tocht afkruiden.

In de aankomstzaal wachten onze medewerkers vol ongeduld om de wandelaars te zien aankomen en hen op hun wenken te bedienen van spijs en drank. In het wandelboekje wordt een stempel gezet als herinnering aan deze knappe prestatie en vooral aan een mooie wandeling! Wat kan een wandelaar meer wensen?

De Zomertocht door veld, wei en bos (7, 10, 14, 18, 22, 26, 32 km)

De verschillende tochten genieten ten volle mee van de uitgelezen stukjes natuur die werden samengevoegd voor de Adriaanstocht. Naargelang de afstand maken ze ook een of twee keer gebruik van de rustposten, waar ze kunnen bekomen van de afgelegde kilometers bij een fris schuimend biertje, een frisdrank of een kopje koffie of thee. Ze vinden er ook broodjes om de kleine honger te stillen.

Op de kortste afstanden worden bovendien een aantal opdrachten uitgewerkt die leiden tot de oplossing van een kinderzoektocht. Zoals dat bij ons gebruikelijk is belonen we de door de kinderen ingeleverde deelnemingsformulieren met een leuke attentie.

Wandelen doen we over de vele land- en veldwegen door een overwegend door land- en bosbouw gekenmerkt lichtglooiend landschap van een schaars bewoonde, tegen de taalgrens aanleunende, streek. Ook de wandelaars van de korte afstanden pikken zo meer dan een graantje mee van het aangeboden wandelplezier.

Terug op de startplaats, is het tijd om de wandelboekjes af te stempelen en het vooraf gereserveerde pakket mattentaarten op te halen. De jonge stappers kunnen er het resultaat van hun zoektocht inleveren tegen een leuk geschenk en terwijl de allerkleinsten zich op de speelplaats verder moe maken, kunnen de ouders nog wat nagenieten. Iets eten of drinken kan ook nog, voor zover wij de afwas kunnen doen tegen sluitingstijd van de wandelingen.

Kaartjes: 5 km, 8 km, 10 km, 16 km, 18 km, 22 km, 26 km, 32 km, 50 km
GPX-tracks: 5 km, 8 km, 10 km, 16 km, 18 km, 22 km, 26 km, 32 km, 50 km