Een mooie zomer, kan je daar in België nog op rekenen? Op een geslaagde zomertocht gelukkig wel, zeker wanneer die wordt getekend door de parcoursbouwers van Padstappers Geraardsbergen. Zij kozen het natuur- en bosrijke gebied ten zuiden en ten oosten van de Geraardsbergen uit, om er in de nabijheid van de taalgrens een parcours uit te tekenen, dat de gepassioneerde wandelaar beslist een mooie dag zal bezorgen, wat ook de tijd of de afstand is, die hij voor ogen heeft.

Uitvalsbasis Moerbeke (naam afgeleid van het Germaanse ‘Morbecca’, wat letterlijk ’turfbeek’ betekent) ligt, samen met zijn gehucht Atembeke, op een boogscheut van de beruchte Bosberg en van het beschermde cultuurhistorisch landschap Moerbekebos, Karkoolbos en Raspaillebos. Deze elementen die de omlopen van 14km en meer, rijkelijk voorzien van schaduwrijke stiltegebieden mogen zeker niet ontbreken op deze zomertocht. Immers daar heeft wandelen iets van kunst en word je stil van zoveel natuurpracht. Wie tijd heeft kan deze momenten bezegelen met een devoot bezinningsmoment in de Juffrouwkapel. Maar dat deel van de omlopen wordt voor het einde bewaard, want er is nog veel meer dan de klassiekers Raspaille-, Karkool- en Moerbekebos.

De 32 en 50km stevenen vanuit de startzaal naar het westen richting Boelarebos en Arduinbos, bossen die zijn overgebleven van het zogenaamde Kolenwoud. In dit overgangsgebied tussen Vlaamse Ardennen en Pajottenland flirten de wandelaars met de taalgrens, die zich onmerkbaar over de heuvelkammen en door de laagten kronkelt. De 50km doet er na de rustpost in de Rietbeemd nog een lusje bovenop langs het Bourengbos en het landelijke Deux-Acren in Wallonië. Zij wandelen daarna samen met de 32km door het natuurreservaat Rietbeemd naar Viane, waar zij in de rustpost de wandelaars op de andere afstanden vervoegen.

7 km trekt samen met de 14km naar de Sint-Pauluskapel van Galmaarden., waar de 14km zich bij de andere langere afstanden voegt, terwijl de 7 km rustig terug kuiert naar de startzaal.
De wandelaars op 10, 18, 22 en 26 km stappen naar het agrarische, eerder vlakke gebied rond Viane, waar we een rustpost uitbouwen in de parochiezaal. Zij doorkruisen het natuurreservaat Markvallei, van noord naar zuid en dat dankzij de ontsluiting van dit waardevol natuurgebied door de bouw van een brug over de Marcq. Dit huzarenstukje werd in 2016 gerealiseerd door de parcoursploeg van de Padstappers, die zo een staaltje van parcoursbouw afleverden, dat daarna maar al te gretig werd gebruikt door Wandelknooppunt Vlaanderen (21 en 16). Na de rustpost wordt koers gezet naar het noorden naar de eerder vermelde Sint Pauluskapel, waarvan de bouw wordt gesitueerd in de tijd van de kerstening van onze gewesten (9de eeuw). De eerder vermelde Bosberg en zijn flankbossen vormen het decor voor de verdere tocht naar en van de rustpost Helix, het natuureducatiecentrum aan de voet van het Raspaillebos. Terugkeren doen we langs Hof Ten Steenborre (geïsoleerde semi-gesloten hoeve uit de 18de eeuw), over de boerenslagen en veldwegen van de Atembeekse boeren buiten.

Zo te zien hebben de Zomertocht en de 50km Adriaanstocht heel wat troeven uit te spelen. Wij bieden die graag aan met de nodige omkadering inzake rustposten, waar we je graag verwennen met verzorgde broodjes en snacks, warme en gekoelde dranken en overheerlijke mattentaartjes. Bovenop dit alles houden we er aan de jeugdige wandelaars tijdens het wandelen wat verstrooiïng te bieden door hen een zoektocht aan te bieden, waaraan we een leuke beloning koppelen.

Verder maakt de Adriaanstocht (50km) deel uit van het regelmatigheidscriterium Oost-Vlaamse Biergordel en werd de Zomertocht aan onze eigenste Priortrofee toegevoegd. De afstempeling is er klaar voor net zoals al onze andere medewerkers. We verwachten je in Moerbeke.

Kaartjes: 7km, 10km, 14km, 18km, 22km, 26km, 32km, 50km (deel 1), 50km (deel 2)
GPS-Tracks: 7km, 10km, 14km, 18km, 22km, 26km, 32km, 50km