Padstappers Geraardsbergen vzw

Zomer- en Adriaanstocht

Zaterdag 5 augustus 2023

24e ADRIAANSTOCHT 50 km
Start: Basisschool De Drempel, Schillebeekstraat 20, 9500 Geraardsbergen
Vrije start van 6u en 9u. – Aankomst tot 18u
Inschrijving: € 15,00 (€ 3 korting leden erkende wandelfederatie)
Diverse gratis consumpties + 1 Priorbier
– – – – – – – – – – – – – –
36ste ZOMERTOCHT

Afstanden: 7 – 10 – 14 – 18 – 22 – 26 – 32 km
Vrije start van 7u en 15u. – Aankomst tot 18u
Inschrijving: € 2,00 (€ 0,5 korting leden erkende wandelfederatie)
Kinderen tot 12 jaar gratis
Kinderzoektocht
Gratis melkproduct

Toen de parcoursbouwer zijn plannen op mijn schrijftafel deponeerde om de beschrijving van de Adriaanstocht te beginnen, stelde ik met verbazing vast dat in het parcours geen plaats was voor de natuurgebieden Moenebroek, Nuchten en Boelaremeersen. Toen ik mijn bril wat vaster op de neus drukte zag ik evenwel dat in de plaats een waaier van kleinere natuurgebieden, bossen en een overvloed aan velden, weiden en meersen het parcours kleurden. Inderdaad een mooi natuurparcours, dat uitnodigt tot wandelen, al zal ik daar helaas geen tijd voor krijgen wegens het verlenen van mijn hulp als medewerker op deze tocht.

De Adriaanstocht over 50 prachtige kilometers in volle natuur.

De tocht start in de Basisschool De Drempel, boven op de Kleine Buizemont, de berg van de buizerd. Deze heuvelrug loopt vanaf de top van de Kapelmuur uit naar de Dender in de deelgemeente Overboelare. De wandelaars beginnen hun tocht spelenderwijs op en af de heuvelkam terwijl ze genieten van een mooi panorama op de lagergelegen omgeving. Ze dalen, na de passage aan SOS Wilde Dieren – het goede doel waarvoor onze club dit jaar fondsen inzamelt via diverse acties – de hoge Buizemont af, door het Boelarebos, langs het vliegveld van Geraardsbergen (vooral gebruikt door zweefvliegtuigen) naar Boureng. Daar belanden ze tussen de taalgrens en de samenvloeiing van de rivieren Mark en Dender, in een wetland, een van biologisch belang, drassig gebied waar zeldzame planten en dieren leven. Deze kleine site van amper 0,7 hectare is volledig opgenomen in het groter gebied van de Rietbeemd. In dit natuurreservaat kan worden gerust in de schuur van de historische St. Antoonshoeve. Na de rustpost trekken de wandelaars tussen de heuvelruggen met gemengde loofbossen, langs de Marke door het voor de Rietbeemd zo typische gemengd bloemrijk open landschap met struiken, bomen en braamstruwelen. Ze bereiken zo de vallei van de Schillebeek, waar ze in Moerbeke en later in Viane kunnen verpozen in de aldaar door ons uitgebouwde rustposten. Deze vallei en de vallei van de Mark nodigen door hun natuurbestemming zonder meer uit tot wandelen en daar heeft de parcoursbouwer handig gebruik van gemaakt om uitzonderlijk mooie natuuromlopen uit te tekenen. 

Op hun weg naar en van het punt waar de provincies Oost-Vlaanderen, Brabant en Henegouwen elkaar ontmoeten, vinden de wandelaars bovendien een aantal interessante sites, die aan deze natuurwandeling een extra dimensie geven. Zo passeren ze de Sint-Pauluskapel en de Driscartmolen in Galmaarden, het Kasteeldomein Viane, Den Broek ook Vlieggaten genoemd en de statige vierkantshoeve Hof Ter Buikmeers. 

De zomertocht door veld, wei en bos (7, 10, 14, 18, 22, 26, 32 km)

De verschillende tochten genieten ten volle mee van de stukjes uitgelezen parcoursen die werden samengevoegd voor de Adriaanstocht. Op de kortste afstanden wordt bovendien een toffe kinderzoektocht voorzien, zodat de kleine en jonge stappers spelenderwijze de kilometertjes kunnen afwandelen.

Naargelang de afstand maken de wandelaars één of twee keer gebruik van de rustposten in Moerbeke en in Viane. Ze kunnen er de afgelegde kilometers laten verteren bij een fris schuimend biertje, een frisdrank of een kopje koffie of thee. 

De wandelaars bewandelen de vele landwegen door de velden en weiden van de landelijke dorpen Moerbeke, Viane en Galmaarden, op een boogscheut van de taalgrens. Met zicht op het steeds wisselende en uitdijende landschap van het Pajottenland pikken ook zij meer dan een graantje mee van de aanwezige natuur.

Terug in De Drempel is het tijd om de wandelboekjes en de spaarkaarten (Priortrofee en Oost-Vlaamse Biergordel) af te stempelen en het vooraf gereserveerde pakket mattentaarten op te halen. De jonge stappers ontvangen er een leuk geschenkje voor het afleveren van de oplossing van de zoektocht en terwijl de allerkleinsten nog wat rondrennen kunnen de ouders nog wat nagenieten. Iets eten of drinken kan ook nog, voor zover wij de afwas kunnen doen tegen sluitingstijd van de wandelingen. 

Kaartjes: 07km10km14km18km22km26km32km50km deel 150km deel 2
GPX-tracks: 07km10km14km18km22km26km32km50km