Méér dan één wandeling waard!
Padstappers Geraardsbergen vzw

Zomer- en Adriaanstocht

Zaterdag 6 augustus 2022
Start: Zaal PAX, Appelterre-Dorp, 9400 Appelterre-Eichem (Ninove)23ste ADRIAANSTOCHT – 50km
Vrije start van 6u en 9u. – Aankomst tot 18u
Inschrijving: € 10,00 (€ 2 korting leden erkende wandelfederatie)
Diverse gratis consumpties + 1 Priorbier
– – – – – – – – – – – – – –
36ste ZOMERTOCHT

Afstanden: 7 – 10 – 14 – 18 – 22 – 26 – 32 km
Vrije start van 7u en 15u. – Aankomst tot 18u
Inschrijving: € 2,00 (€ 0,5 korting leden erkende wandelfederatie)
Kinderen tot 12 jaar gratis
Kinderzoektocht
Gratis melkproduct

Hartje zomer, hartje vakantie, hartje wandelseizoen, dat vraagt om een tot in de puntjes verzorgd dagje uit. Onze ploegen uitpijlers en medewerkers doen er alles aan om dat waar te maken. De startzaal is nieuw en deze streek kwam nog maar zelden in beeld op deze tocht. Dus werk aan de winkel voor de parcoursbouwer en zijn ploeg, maar die kicken daarop en zijn hier weken mee bezig. Bestaande paden en wegen worden grondig verkend en brandnetel- en bramenvrij gemaakt. Oude plannen worden getoetst aan nieuw mogelijkheden en daar waar het kon worden doorsteekjes gemaakt. Catering en verzorgde rustposten, het zijn elementen in de organisatie die we beheersen en waarvan de regelmatige bezoeker van onze wandelingen weet dat het in orde is. Ook dit keer zorgen we voor perfect gekoelde frisdranken en bieren, heerlijke koffie of thee, lekkere mattentaarten, verzorgde belegde broodjes, worsten, hamburgers en frieten. Welke afstand je ook uitkiest, wij zorgen ervoor dat het een totaalbelevenis wordt.

De 50km-Adriaanstocht, door een lichtgolvend landelijk landschap

Geen beklimmingen van de Muur van Geraardsbergen, geen doortocht door het park van de Sint-Adriaansabdij, die elementen werden dit jaar al gebruikt in de eerdere tochten, dus tijd voor wat nieuws. Adriaan zal er niet om malen en de nieuwe startplaats leent zich trouwens perfect om voor deze tocht een minder klassiek parcours uit te tekenen, door een streek, met heel wat potentieel op het vlak van bossen, natuurgebieden, landerijen en velden.

Deel 1: We starten met een volledig afzonderlijke lus van 18 km naar de rustpost in Nieuwenhove (Beukenhof). Onderweg wordt gewandeld bezuiden de Dender, door velden en akkers, langs een paar oude vierkantshoeven (Hof te Kleie, Hof van Lier, …), om via het landelijke Waarbeke het al even landelijke Nieuwenhove te bereiken. Na de rustpost steken we in Pollare over de IJzeren brug terug de Dender over. Deze volledig metalen voetgangersbrug is een echt pareltje van industriële archeologie en wordt om haar waarde daarom terecht als monument beschermd.

Na deze rustgevende zwerftocht door de vallei van de Dender, draaien we na de rust in de startzaal, het kompas om en richten het naar Ophasselt.

Deel 2: We trekken eerst naar het dorpje Vloerzegem, van waar we een omweg maken door het natuurgebied Moenebroek. Dit natuurgebied wordt door ons vaak bewandeld, maar dit keer trekken we er op een heel andere manier door, van zuid naar noord, van Molenbeek naar Ophasseltbeek. Het gebied is meer dan ooit de omweg waard, al was het maar om te genieten van de stilte en de aanblik van de schoonheid die uitstraalt van dit stukje natuur.

In de Garve in Ophasselt wordt een post uitgebouwd, waar de wandelaars worden verwend met spijs en drank en een welkom rustmoment. Daarna klimmen we, uitgerust of niet, over de Gapenberg naar het Hasseltbos. Dit Natura 2000-gebied, voorwerp van natuurgericht bos- en bosrandbeheer, komt ook uitgebreid aan bod in onze volgende wandeltocht, de Natuurreservatentocht. Maar onze parcoursbouwer zou geen parcoursbouwer zijn mocht hij ook in dit unieke bronrijke bos geen boswegen hebben gevonden die de volgende keer niet of slechts een deeltje zullen worden gebruikt. We klimmen en dalen door het bos en verlaten het door de vallei van de rustig kabbelende Kakebeek, om zo terug te keren naar de Garve.

Van rustpost de Garve wandelen we door de vruchtbare akkers en de sompige weilanden via het tussen de velden verscholen Smeerebbe, naar de rustpost in Voorde.  “To rest or not to rest”, we moeten nog een eindje tot de meet. Het laatste stuk van de tocht, voert ons via Aspelare, door een golvend stukje Pajottenland terug naar de startzaal. We genieten nog een laatste keer van de boerenbuiten, de vergezichten en de rustige veld- en landwegen.

In de startzaal ontmoeten we de andere wandelaars, die voor ons deze mooie 50 km hebben afgehaspeld of die op de al even verzorgde kortere afstanden aan hun trekken kwamen. We kijken uit naar de vrienden die we in lange tijd niet hebben gezien en die we heel wat te vertellen hebben, al dan niet tussen pot en pint. De Padstappers zorgen alleszins voor dat laatste en uiteraard voor nog veel meer. Vooral niet vergeten de voor de start gereserveerde mattentaarten op te halen en de alcoholische dranken te nuttigen met mate(n)!

Kaartje: 50 km
GPX-track: 50 km

De zomertocht door veld, wei en bos (7, 10, 14, 18, 22, 26, 32 km)

De 32 km loopt volledig gelijk met het tweede deel van de 50 km en de andere afstanden vallen gelijk met een klein of groot deel van dit parcours. Naargelang de afstand maken de wandelaars één of meer keer gebruik van de rustposten in de school van Voorde (7,10,14 km éénmaal, andere afstanden tweemaal) en in zaal De Garve in Ophasselt (18, 22 km éénmaal, 26, 32 km tweemaal). Tussendoor wordt er natuurlijk gewandeld, want rust roest. Iedereen krijgt de lichtgolvende uitlopers van het Pajottenland onder de voeten geschoven en kan er genieten van de prachtige vergezichten in combinatie met de rust, typisch voor deze landbouwstreek langs de Dender. De 26 km gaat het verst mee met de 32 en 50 km en proeft daardoor ook mee van het Hasseltbos.

Wandelen kan ook een gezinsvriendelijke bezigheid zijn wanneer er voor de kinderen voldoende afleiding of beleving is. Daarom wordt op de kortste afstanden (7 en 10 km) een kinderzoektocht uitgezet, waaraan leuke beloningen worden gekoppeld. Om gezinnen te stimuleren aan deze wandelactiviteit deel te nemen tegen een aanvaardbare kostprijs, wandelen de kinderen tot 12 jaar gratis en handhaven we bijzonder lage prijzen voor onze dranken en spijzen.  We zorgen ook voor een gratis bedeling van een melkproduct.

Met het gevoel efkes tot rust te zijn gekomen verlaten de wandelaars de startzaal met een pakket mattentaarten onder de arm, al dan niet gevolgd door kinderen met een geschenkje. Hun brede glimlach is de beloning voor het geleverde werk van onze medewerkers.

Kaartjes: 07 km10 km14 km18 km22 km26 km32 km
GPX-tracks: 07 km10 km14 km18 km22 km26 km32 km