Padstappers Geraardsbergen vzw

Zegeltjeswandeltocht

Zondag 16 juni 2019
Zegeltjeswandeltocht in Itgem
Org: W.S.V. IVAS Itegem (1059)
Start: Parochiezaal, Schoolstraat 28, 2222 Itegem
Afstanden: 4 – 8 – 10 – 13 – 17 – 20 – 27 – 33 – 42 – 50 km

We kregen van onze wandelvrienden uit het Antwerpse Itegem het volgende:
“De kortste afstand, geschikt voor alles op wieltjes, wandelt over het prachtige domein La Garenne. De lange afstanden doen ’s morgens een lus richting ’t Schipke om daarna met alle andere afstanden onze prachtige Netevallei te bewandelen richting lagere school Hallaar – 1ste rustpost.

De 8 km wandelt kort terug naar Itegem. Andere korte afstanden wandelen langs de brandweer naar Ten Kerselaere – 2de rustpost. De afstanden die een lus maken in Hallaar vertrekken richting Donatuspad en Hollestraat, al dan niet over de berg. Sommigen hebben geluk en mogen ook de trappen om en rond de kerk bewandelen.

De grootste lus loopt tot aan het zuiveringsstation van Heist-op-den-Berg om langs het Schrans terug in Hallaar te komen. Van hieruit wandelen ook zij naar Ten Kerselaere. De kleinere afstanden wandelen terug richting Itegem door De Averegten en het kasteel La Garenne, kort of lang. Het langeafstandsparcours loopt één of twee lussen vanuit Ten Kerselaere om daarna langs La Garenne terug te keren naar de startzaal.

In de startzaal kan je de broodjes, soep, koffie of thee, wat gerstenat of een frisdrank laten smaken. Een deel van de opbrengst gaat zoals altijd naar de Vriendenkring van het Brandwondencentrum in Gent.”

Ik voeg daar nog graag volgende weetjes aan toe:
Kasteeldomein La Garenne is een uitgestrekt bosrijk park in de omgeving van de kastelen ‘Isschot’ en ‘La Garenne’.
De Averegten is een 100 hectare grote inspiratiebron. De natuurlijke afwisseling tussen bomen en weilanden maakt dit domein uniek. De open ruimten hebben een bestemming als picknickweide, dierenweide, speelzone of natuurgebied. Er zijn tevens een plantentuin, meerdere vijvers, een biologische boerderij en een educatief centrum op het domein aanwezig.
De trots van Hallaar is zijn kerk (Onze-Lieve-Vrouw van altijddurende Bijstand), die een der mooiste van de streek genoemd kan worden.
Heist-op-den-Berg dankt zijn naam aan de “Heistse Berg”, een getuigenheuvel die centraal in de gemeente ligt. Op de 48 m hoge top ligt het historische centrum van de gemeente met onder andere het oude vredegerecht uit 1867.