Méér dan één wandeling waard!
Padstappers Geraardsbergen vzw

Winteruurtocht

Zaterdag 29 oktober 2022
Gemeentelijke Basisschool, Edingsesteenweg 344, 9400 DENDERWINDEKE
10de WINTERUURTOCHT
Starten tussen 7u30 en 15u
Keuze uit 7-10-14-16-18-22-28 km

De herfst heeft het na een lange hete zomer overgenomen en bereidt ons voor op een komende winter (nu al?). Tijd om tijd te maken om iets aan de tijd te doen. Onze winteruurtocht is het signaal om na de tocht onze uurwerken een uurtje terug te draaien en te genieten van een uurtje extra slaap. Het ideale moment om nog eens een extra inspanningske te doen tijdens een ontspannende najaarstocht, zoals onze winteruurtocht. Om zeker te zijn dat de inspanning met de nodige energie wordt aangevat, ondersteund of afgesloten, trakteren we de deelnemers in de startzaal op spiegeleitjes met brood. Met dit gegeven wordt wandelen pas echt ontspannend van het leven genieten.

De lus van 7 km (16 en 28 km 1ste maal):

De parcoursbouwer vond geen mogelijkheid om op de 7 km lus een rustpost te voorzien. De wandelaars moeten dus hun wandeling weten af te werken zonder de traditionele verzorging door onze medewerkers onderweg. De beloning van deze inspanning wacht bij hun terugkomst in de startzaal. Daar zullen onze medewerkers met de glimlach en gekende inzet er alles aan doen om het de wandelaars te plezieren met een natje en een droogje. De prijzen zijn pré-corona, de kwaliteit is gekend!

De wandeling trekt een lus door de velden ten zuiden van Denderwindeke en doet enkele spraakmakende hoekjes aan, waaronder de mooi in het licht glooiend landschap ingeplante  Molen ter Zeven Wegen of de Stenen Molen. Het is een verhoogde, stenen korenwindmolen van het type stenen bovenkruier (bergmolen) met achtzijdige kap, in Vlaanderen tevens één van de weinig overgebleven zetelkruiers. Bij dergelijke bovenkruiers kruit (draait) de kap op een zetel tussen een set balken recht op de wind.

De grote lus (alle afstanden zonder de 7 km):

De wandelaars trekken naar de rustpost in Meerbeke. Deze rustpost hebben we opgezet in zaal Berdam (de nieuwe zaal die in de plaats kwam van de kerk met schietgaten in Meerbeke). Wees ervan overtuigd dat ook daar alles voor handen is om de deelnemers van spijs en drank te voorzien. We wandelen er naartoe en keren er later van terug door een golvend open landschap van velden en landerijen. Voor de 14 km en 22 km werden enkele waardevolle omleidingen voorzien langs mooie stukjes natuur.

De langere afstanden (18, 22 en 28 km) wandelen in Meerbeke een prachtige lus door een adembenemend stukje natuur langs de Dender. Natuurpunt Ninove heeft ervoor gezorgd dat hier het meersenlandschap een oogstrelende afwisseling biedt van beboste en open ruimten, van hoge en lage plantengroei, van loofbossen, natuurlijke poelen en natte graslanden. Op weg terug naar de rustpost trekken we over de befaamde IJzeren brug.  Deze volledig metalen voetgangersbrug is een echt pareltje van industriële archeologie en wordt om haar waarde daarom terecht als monument beschermd. Over deze brug bereiken we Pollare, een dorp van -letterlijk- hoogte (grotendeels op een heuvel of “pol” gelegen) en water (“laar” of vochtig gebied, naast de Dender). Vandaar zakken we gezwind terug af naar zaal Berdam in Meerbeke. De streek tussen Geraardsbergen en Ninove heeft onze parcoursbouwer weten te bekoren en we maken ons sterk, dat ook de wandelaars daarin mee zullen gaan.

De startzaal blijft tot 18u open voor de wandelaars, hetzij om aan te komen, hetzij om te blijven hangen bij een frisdrank, koffie of wat sterkers, al dan niet met een verzorgde snack, maar altijd met een leuke babbel met wandelvrienden.

Kaartjes: 07 km – 10 km – 14 km16 km18 km22 km28 kmAlgemeen
GPX-tracks: 07 km – 10 km – 14 km16 km18 km22 km28 km