Padstappers Geraardsbergen vzw

Winteruurtocht

Er zijn nog van die zekerheden, ook in moeilijke tijden, zoals het winteruur, alhoewel dit ook al een tijdje onder vuur ligt. Maar zolang we jaarlijks met zomer- en winteruur blijven spelen, blijven wij de winteruurtocht organiseren. Gesterkt door de tevredenheid van de deelnemers op onze eerdere drie kalendertochten van dit jaar, trok onze parcoursploeg met veel enthousiasme en speurzin op zoek naar de mooiste plekjes van het gebied rond Meerbeke, een zeer oude gemeente die als landbouwnederzetting zou zijn ontstaan aan een Romeinse weg.

Om deze tocht op de laatste zomeruur-dag van 2021, goed te beginnen of smakelijk af te sluiten, bieden we de deelnemers een gratis mini-ontbijt aan, bestaande uit brood met twee spiegeleieren.

Net zoals de startzaal is ook het landschap waardoor de wandelingen trekken relatief nieuw voor onze parcoursbouwers. Zij slaagden er toch in om in dit grensgebied tussen Denderstreek en Pajottenland uitgelezen omlopen uit te tekenen. Bevoorrading en rust voorzien we in Neigem, een plattelandsdorpje in de schaduw van de gotische Sint-Margarethakerk. Je komt er naargelang de afstand, één of meerdere keren en je kan er genieten van verzorgde koude en warme dranken, broodjes en mattentaarten tegen de bij ons bekende democratisch lage prijzen.

De wandelingen trekken over rustige wegen en paden over landelijk onbebouwd, terrein. Deze streek telt tal van plekjes vanwaar je een open zicht op het golvende Pajottenland of de vallei van de meanderende Dender krijgt voorgeschoteld. Naast de landbouwstreek rond de dorpen Pollare, Liefferinge, Neigem en Meerbeke trekken de wandelingen ook door een schitterende bospartij. Alle afstanden, kort of lang, krijgen er de kans om van het ingedommelde Neigembos te genieten. Het najaar zorgt er voor de tanende schemerige sfeer van een stervende natuur.  Het 70 hectare grote gemengde eiken- en beukenbos, waarin de holle wegen zich over hoogteverschillen van 20 tot 90 meter slingeren en een uitgesproken microklimaat hebben, is terecht een uitgelezen wandelgebied. Op de lus vanuit de rustpost in Neigem kunnen de wandelaars op de 18 en 22 km bovendien genieten van een nieuw geopende voetweg.

De mooie kapel, O.L.V. van Bevingen, in het gehucht Bevingen, aan de rand van dat bos, is een plek die door menig wandelaar zal worden bezocht, gelovig of niet, voor een kort moment van bezinning. De kapel is het restant van een oorspronkelijk uit de 12de eeuw daterende éénbeukige Romaanse kruiskerk met vieringtoren. Het koor opgetrokken in Lediaanse zandsteen gemengd met ijzerzandsteen is daarvan de enige stille getuige in het volledig herbouwde en van neoromaanse elementen voorziene kerkje.

Onze medewerkers verwachten je, na een korte of lange wandeling, tevreden terug in de startzaal voor een natje en/of een droogje, een gezellige afsluitende babbel, een hartelijke groet of een welgemeend “tot ziens”.

Kaartjes: 6 km7 km10 km14 km16 km18 km22 kmalgemeen overzicht
GPX-tracks: 6 km7 km10 km14 km16 km18 km22 km