Winteruur of zomeruur?

De discussie is volop aan de gang en de voor- en tegenstanders argumenteren er lustig op los. Het wordt misschien wel de laatste keer dat we de onze uurwerken een uurtje moeten stilleggen, maar wat er ook van zij onze winteruurtocht gaat ook dit jaar terug door. De ploeg van de parcoursbouwer is er weer op uitgetrokken om de streek ten noorden van Geraardsbergen grondig te verkennen en uit hun tevreden gezichten heb ik kunnen besluiten dat ze meer dan tevreden zijn over het resultaat van hun zoektocht naar mooie rustige wandelpaden.

We vertrekken vanuit de basisschool te Denderwindeke, waar onze ploeg medewerkers de bakpannen heeft ingevet om de wandelaars gratis een hartig ontbijtje (of tussendoortje) te serveren: 2 spiegeleitjes met brood. Met zo’n start is deze wandeldag alvast goed begonnen. Maar we zijn er niet (alleen) om te eten. Ook de wandelingen zijn om duimen en vingers van af te likken. Ik stel ze dan ook graag voor:

We trekken met z’n allen richting Varenberg, geen col, eerder een puist, die in een ver verleden, bij de gratie God, de naam berg heeft meegekregen. Terwijl de andere afstanden een lus trekken door de weiden en landerijen over en rond de heuvel, steekt daar de 7km door om de anderen terug te vinden net voorbij het Coolsenhof, een landhuis uit 1753. We stappen vandaar de uitdeinende velden en akkers door naar Liefferinge.

In het liefelijke als dorpskern beschermde Liefferinge kan je niet naast de Onze-Lieve-Vrouwekerk kijken. Deze kerk met Vroeg-Gotische kern is al sinds 1936 een beschermd monument. In dit charmante dorp werd de rustpost uitgebouwd. We komen er even op adem en genieten van drank en spijs vooraleer de tocht verder te zetten.

De 18 en 22 km stappen hier eerst een lusje door de dorpskern van Neigem naar Neigembos. De holle wegen van dit 70ha gemengde eiken- en beukenbos, hebben een uitgesproken microklimaat en zijn een plezier om door te wandelen. Bij het verlaten van het bos passeren ze, ingeplant tegen de heuvel en omgeven door zilverberken, beuken en populieren de kapel Onze Lieve Vrouw van Bevingen. Deze in 1932 grondig in neo-romaanse stijl gerestaureerde kapel is het restant van het koortje van een kleine romaanse parochiekerk gebouwd in de tweede helft van de 12de eeuw. Ze dalen verder af naar de rustpost, niet zonder eerst een blik te hebben geworpen op het, midden de weiden en prachtige hovingen, gelegen omgrachte kasteel van Neigem.

Na de rustpost trekken alle afstanden naar de “Kasteelhoeve ” (grondvesten uit de 13de eeuw), waar de 7, 10 en 18 km over rustige landwegen terugkeren langs de Oude steenbakkerij naar de startplaats. 14 en 22 km maken vanaf hier nog een ruime omslag door het golvende Pajottenland bezuiden het gehucht Dasselt, naar Molen Ter Zeven Wegen. Mooi ingeplant in een licht glooiend landschap is deze ronde stenen bergkorenmolen uit de 18de eeuw vooral opmerkelijk door de molenromp die wordt gekenmerkt door een zogenaamde “uitkragende rechte muizentandfries”, geen gebruikelijke versiering, maar aangebracht met een welbepaald doel, namelijk de molen te verhogen. Na deze bezienswaardigheid dalen ook zij terug af naar de startplaats.

Plannetjes: 7km, 10km, 14km, 18km, 22km (en algemeen overzichtsplan)
GPS-tracks: 7km, 10km, 14km, 18km, 22km

Naar goede gewoonte zorgen wij daar voor alle comfort en zorg die een wandelaar verwacht om van een gewone zaterdag een mooi dagje uit te maken. En zijn de eitjes reeds eerder op de dag verorberd dan kan er nog altijd een verzorgd broodje of een lekkere snack worden genuttigd vooraleer huiswaarts te keren met mooie herinneringen aan de streek van de “Heerlijkheid Denderwindeke”- tot 1487 één der lenen van de burcht van Ninove. Heerlijk toch?