Padstappers Geraardsbergen vzw

Wintertocht in Geel

Zondag 16 februari 2020
Wintertocht in Geel
Org: W.C. De Bavostappers Zittaart vzw (1046)
Start: 2440 Geel, Parochiaal Centrum Bel, Wijdbos 39
Afstanden: 4 – 7 – 12 – 18 – 25 – 32 km

In onze mailbox belandde de volgende tochtbeschrijving:
“Je kan kiezen uit zes afstanden. Voor wie het niet veel hoeft te zijn, is er een parcours van 4 km voorzien, volledig verhard voor rolstoelgebruikers. De 7 km gaat meer over onverharde wegen om nadien aan te sluiten op de 4 km in de omgeving van Bel.

De 12-20-26-32 km kiezen volop voor het groen en gaan naar het naburige dorp en tevens thuishaven van de Bavostappers, Meerhout, waar een ruime rustplaats is voorzien. Ondertussen wordt er langs het ‘Bezoekerscentrum Grote Netewoud’ en de watermolen gewandeld. Meerhout heeft een rijk molenverleden. In elk deeldorp stond een molen en heel wat molenaarsfamilies kleurden het dagelijkse leven. Toen heel wat molens in de Kempen dreigden te verdwijnen, speelde Meerhout een voortrekkersrol bij de herwaardering van het Vlaamse molenpatrimonium. Momenteel telt de gemeente 2 windmolens en 1 watermolen. De site rond de watermolen heeft tal van troeven op het gebied van toerisme, recreatie, erfgoed, natuurherstel, natuurbeleving, natuureducatie en lokale economie. Ze is de spil in het landschap waar al deze domeinen elkaar ontmoeten.

Nadien stapt de 12 km via de Monnikerhoeve die dateert van 1229 en herbouwd werd in 1718 in de richting van de Belse bossen om terug te keren naar de startplaats. In het Bels Broek is het zeer prettig wandelen waar Zeeploop en Spreedonkenloop zorgen voor een overvloed aan water.

De 20-26 en 32 km gaan na de controle in de richting van de bossen van de Engstraat. Je vindt er één van de mooiste speeltuinen van de omgeving: Kinderweelde.

Via een ommetje langs Zittaart wordt er verder gestapt naar de volgende controle. Hierna stappen ze langs de gemeentelijke visvijver naar het sportcomplex ‘De Lissenvijver’ om door de bossen van Asbergen terug te keren naar de startplaats.

De Wintertocht van de Bavostappers biedt gegarandeerd een afwisselende wandeling waarbij het groen en onverharde paden alle aandacht opeisen, zodat de wandelaar er ongetwijfeld een aangename dag kan beleven.”

Noot: De “bossen van Bel” bevinden zich op het grensgebied tussen Geel, Mol en Meerhout. Kenmerkend voor dit landschap zijn de landduinen die her en der opduiken. Het gaat om restanten van oeroude stuifduinen. Sommige zijn enkele tientallen meter hoog, andere zijn minder gemakkelijk te herkennen.