Padstappers Geraardsbergen vzw

Wafelentocht

2021 is zeker en vast, net als 2020 een bewogen verhaal. Dergelijke spannende verhalen eindigen bij stripheld Nero altijd met een wafelenbak, zo ook bij ons. We rusten de startzaal daarom uit met een lange rij wafelijzers, bemand met naarstig wafelen bakkende medewerkers. Je krijgt de heerlijk knapperige wafels vers uit het ijzer zo op je bord. Je kan de gratis wafel, met wat witte of bruine suiker, gebruiken vóór, tijdens of na je wandeling. Zo de smaak je te pakken heeft, kan je er ook kopen, zelfs meerdere stuks in een meeneempakket. Wandelaar is bij ons koning!
De wandelingen vertrekken vanuit de ruime startzaal op de Zakkaai aan de Dender. Je auto kan je achterlaten op één van de aangeduide parkings in de buurt. Voor je wandeling heb je de keuze uit drie lussen, waarmee je kan combineren om zo zelf een zelfgekozen aantal kilometer bij elkaar te stappen. Na elke lus beland je terug in de startzaal en kan je genieten van ons ruim aanbod aan dranken, mattentaarten, broodjes en kleine snacks.

Lus 1: De vlakke tocht van 5,4 km, bijna volledig verhard, richting Nederboelare.
Deze lus bewijst dat je ook zonder door bossen en struiken te laveren, van een aangename mooie wandeling kan genieten. Om deelgemeente Nederboelare te bereiken doortrek je de benedenstad langs de belangrijkste winkelstraat. In deze buurgemeente kuieren je rond door de velden op goed begaanbare, maar vooral rustige verharde landwegen. De landelijke rust van de open weidse vlakten, levert mooie vergezichten op van de stad en de erbovenuit torende Oudenberg. Deze lus is uitstekend geschikt voor kinderwagens en rolstoelgebruikers, maar ook de fervente wandelaar zal hier zijn gading in vinden (al dan in combinatie met een andere lus).

Lus 2: Het pittige klimwerk op de 7,4 km lange tocht richting Onkerzele
Een tocht die begint met een heuse klauterpartij, langs de steile Steenstraat naar de top van de Vesten en verder over de Oudenberg, kan je niet anders dan pittig omschrijven. De beloning is een schitterend uitzicht op de stad en de ten westen en ten noorden liggende akkers en weiden. Op deze lus wandel je na de Oudenberg over veel onverharde veldwegen en paden door een overwegend golvend landschap dat flirt met de flanken van de Grote Molenberg en de Bovenhoek in Onkerzele. In Onkerzele passeer je de Kapel van de Ommegang en de grot van O.L.V. van Lourdes. Het is de plaats waar Leonie Van den Dijck, meestal Leonieke of Nieke genoemd, leefde van 1875 tot 1949. Aan deze gehuwde vrouw en moeder van een groot gezin, zou tussen 4 augustus en 19 oktober 1933 de Heilige Maagd niet minder dan 36 keer zijn verschenen. Het is nu een bescheiden bedevaartsoord.

Lus 3: 8,5 km op en neer naar en over de heuvelrug van de Kleine Buizemont.
Deze tocht moet het vooral hebben van de bossen (Arduinbos en Boelarebos) en de rustige landelijke verbindingsstukken ertussen. De aanzet is een lang uitgesmeerde klim naar de Kleine Buizemont en een even lange afdaling naar het Arduinbos, dat aanleunt bij de taalgrens. Dit bos is een Europees beschermd natuurgebied. Je geniet volop van de winterrust van dit mooie bos vooraleer je terug over de heuvelrug klimt en naar de Dender afdaalt door de uitlopers van het Boelarebos. De parcoursbouwer tekende de tocht verder langs het jaagpad van de Dender en het (betwiste) in aanbouw zijnde sluizencomplex. Het voert je rustig terug de stad in naar de startlocatie, waar je ofwel beslist nog wat lussen te combineren ofwel de (wandel)boeken toedoet en geniet van een wafel, een drankje, een babbel en dies meer.