Padstappers Geraardsbergen vzw

Wafelentocht

Winter doet steevast denken aan de geur van versgebakken wafels. Het is de ideale manier om het wandeljaar, wat eigen tochten betreft, met een licht feestelijk tintje af te sluiten.

Bakken van verse wafels vergt wel heel wat organisatie, gedegen bakkers en goed materiaal. Het zijn stuk voor stuk voorwaarden voor een geslaagd wafelfestijn. Wij beschikken over die elementen en staan met tien bakkers en evenveel wafelijzers klaar.

Om iedereen de kans te geven om zonder lange wachtrijen van deze lekkernij te genieten, zorgen we ervoor dat de wandeling bestaat uit drie onderling combineerbare lussen die vertrekken en aankomen in de startzaal. Op die manier kan de wandelaar, in functie van de drukte, zijn degustatie niet alleen plannen vóór of na de wandeling, maar zelfs tussen twee of meerdere lussen.

De lussen zelf zijn klassiekers, met evenveel zorg uitgestippeld, bewegwijzerd en ingewandeld als gewoonlijk. Wandelen is tenslotte onze hoofdactiviteit, wafels eten is daarbij een gezellig en smakelijk extraatje.

De vlakke, bijna volledig verharde lus 1 (5,6 km)

Een aangename rustige wandeling hoeft niet noodzakelijk door bossen te gaan. De randen van de Geraardsbergse benedenstad hebben ook wat fraais te bieden op het gebied van rustige wandelwegen.

Deze lus is uitstekend geschikt voor kinderwagens en voor rolstoelgebruikers, gezien het volledig vlakke karakter en de goed begaanbare wegen. Niettemin zal ook de fervente wandelaar deze lus weten te combineren met de andere lussen om zo een respectabel aantal aangename kilometers bij elkaar af te haspelen.

De pittige lus 2 richting Onkerzele met aardig wat klimwerk (7,6 km):

Het “aardig wat klimwerk” begint pas waar we het jaagpad verlaten, ter hoogte van de langs de overkant van de Dender gelegen Baronie van Boelare,. Het gaat vanaf dan lichtjes golvend op de westelijke flank van de Grote Molenberg richting de helling van de Kapel van de Ommegang in Onkerzele. Eens deze heuvel bedwongen, stijgen we verder tot de rug van de heuvelflank, om daarna de Grote Molenberg langs de Oostzijde door de slapende velden af te dalen. Het dalen blijft evenwel niet duren en even voorbij Hoeve Te Wambas klimmen we opnieuw naar top van de Grote Molenberg, op dezelfde hoogte van de Oudenberg op een boogscheut van de befaamde Muur.

Het bij helder weer schitterend uitzicht over de omgeving verleidt tot een gestolen rustmoment met fotosessie. We dalen nu echt tamelijk fel af naar het stadspark, in een ver vervlogen tijd de tuinen van de Sint-Adriaansabdij. Dit park werd vrij recent nog gerenoveerd en het resultaat van dit werk mag er gerust zijn. Het park oogt niet alleen fraai, het is ook een mooie oase midden de stad, waar de burger graag tot rust komt. We verlaten het park langs het Koetshuis van de abdij en dalen verder af naar de startzaal.

De lus 3 op en neer door de bossen op de heuvelrug van de Kleine Buizemont (8,2 km):

Boelarebos (of Overberg) en Arduinbos zijn op deze lus de voornaamste troeven, al moeten de landelijke verbindingsstukken ertussen niet onder doen. De aanzet is een lange vrij vlakke tocht langs het sas, de Dender en de voormalige luciferfabriek (d’allemetfabrieke) naar de voet van de Overberg. Deze heuvel, in de volksmond Boelarebos genoemd, beklimmen we door het bos naar het Denderoord, eerder in de tijd, een Sanatorium, nu rusthuis. Moet het nog gezegd, dat even verder boven de Grote Buizemont, alweer een prachtig uitzicht over de omgeving wacht. Vanaf hier keren we door het Arduinbos en de oostelijke flank van de Grote Buizemont, flirtend met deze heuvelrug, op en af terug richting Kleine Buizemont. Na een steile afdaling duiken we via de Dierkost de markt van Geraardsbergen op. Nog even weerstaan aan de lok van de plaatselijke horecazaken – of net niet weerstaan en een van onze clublokalen bezoeken (De Grondeling of Bar Gidon) – alvorens we de kade van de Dender opzoeken. De startzaal wenkt en het wordt tijd om de beenspieren terug te ontspannen en rustig binnen te lopen.

Terug in de startzaal wacht een besluitmoment, de beslissing om al dan niet nog een lus te wandelen voor of na het eten van een wafel of andersom. En zo ja welke lus en zo neen de gratis wafel met bruine, witte of bloemsuiker? Wat je ook beslist, welke lus je ook wandelt of welke lussen je ook combineert, de wafelentocht zal je weten te bekoren. Twijfel je te sterk, neem er dan een drankje bij uit ons ruim assortiment. Honger na de wafel? We serveren voor jou, onze gebruikelijke vers bereide snacks.

Vergeet ook niet je vooraf bestelde mattentaarten af te halen en noteer alvast onze volgende wandelingen in jouw agenda!

Kaartjes: 05 km07 km08km12 km14 km16 km21 km
GPX-tracks: 05 km07 km08km12 km14 km16 km21 km