December … winter … tijd om het wandelseizoen af te sluiten en hoe kan je dat beter doen dan met een wafelenbak. Nero zou het niet beter doen. We kozen opnieuw voor de ruime zaal op de rand van het centrum van Geraardsbergen om de wandelende sneukelaars te ontvangen. Onze medewerkers beschikken er over de ruimte en de uitrusting om het de deelnemers naar de zin te maken, en dat is iets waar ze zich weer ten volle voor zullen inzetten.

Het parcours is opgebouwd uit drie lussen (5,6 km – 6,8 km – 8,6 km) die alle drie vertrekken uit de startzaal. Dat geeft de deelnemers niet alleen de mogelijkheid om die verschillende afstanden zelf te combineren tot een gewenste afstand van 5,6 km tot 21km, maar het biedt hen ook de kans de aangeboden gratis versgebakken wafel te nuttigen wanneer het hen het best past (voor, tijdens of na de wandeling).

De vlakke lus 1 van 5,6 km richt zich naar Nederboelare. We trekken door de benedenstad naar de velden en kale kouters ten noordwesten van de stad. Een leuke eerste impressie van de benedenstad en een rustige verkenning van de akkers in winterslaap van de deelgemeente Nederboelare.

Lus 1: Kaart, GPS-track

De pittige lus 2 van 6,8 km trekt door de bovenstad. We trekken over de fraaie markt van Geraardsbergen, met vooral in het oog springend: het Manneken Pis uit 1459 (tevens het oudste), de Marbol (fontein uit 1392) en de imposante Sint-Bartholomeuskerk (in zijn huidige vorm daterend uit de 16de eeuw). Hogerop dwalen we door het park van het Heilig Hart en klimmen tot een goeie 85m hoog naar de Hoge Buizemont, de zuidflank van de Oudenberg. Daarna zakken we af naar het Hof ter Buikmeers (H= 40m), een voormalige abdijhoeve uit de 17de eeuw. Eventjes wandelen we heel kort langs de Edingseweg tot de Halleweg, die ons langzaam stijgend langs wat de Geraardsbergenaars “den achterkant van den Aambaarg” noemen, naar de voet van de Kapelmuur (H=100m) en de top van de Muur voert. Wie daar even van het parcours af wil om de kapel van O. L. V. van den Oudenberg te bezoeken zal dan wel nog de Kapelmuur (H=110m) moeten overwinnen. Het uitzicht vanaf de kapel is zeker de moeite waard. We dalen daarna de beruchte Muur af en wandelen door het park van de Adriaansabdij verder in dalende lijn naar de startplaats aan de Dender.

Lus 2: Kaart, GPS-track

Lus 3, van 8,6 km, zoekt het vooral bezuiden de stad. We stappen langs de dender en de Molenstraat naar de Pelgrimsweg. Deze voetwegel voert ons naar de N496 die de Oudenberg opslingert. We dwarsen deze weg en beklimmen de Kleine Buizemont (H= 70m). We blijven op en rond deze heuvelkam wandelen, door het Arduinbos naar de Grote Buizemont, raken even de taalgrens aan en dalen daarna langzaam af door het Boelarebos (Overberg) om zo de Dender in deelgemeente Overboelare te bereiken. We volgen de rustig meanderende waterloop tot het centrum, waar we langs de kaaien, die de grens tussen beneden- en bovenstad vormen, terug aan de startzaal komen.

Lus 3: Kaart, GPS-track

De geur van de versgebakken wafels zal daar onmiskenbaar al waar te nemen zijn. We zetten trouwens niet minder dan 10 wafelijzers in om iedereen, zonder lange wachttijden aan een heerlijke verse wafel te helpen. Koffie, thee, chocomelk of iets sterker of frisser past daar perfect bij en wie nog een hongertje heeft kan terecht aan de stand van de warme dranken waar onze vertrouwde lekkere smossen, belegde broodjes en croques niet zullen ontbreken. De rest van de week kan niet meer stuk. Smakelijk!