Padstappers Geraardsbergen vzw

Wafelentocht

Traditioneel sluiten we het jaar  Nero-gewijs af met een wafelenbak. Dat is ook zowat de reden waarom de parcoursbouwer drie lussen maakt vertrekkend en terugkerend naar de startzaal. Dat geeft ons de kans de wafels vers te bakken terwijl de wandelaars naar hartelus(t) de lussen combineren. Ze kunnen dan genieten van de vers gebakken wafel hetzij voor of na hun wandeling, hetzij bij hun terugkomst tussen één van de gecombineerde lussen.

Wat heeft de parcoursbouwer uitgedokterd?

De vlakke, bijna volledig verharde lus 1 (5,4 km): 

Een aangename rustige wandeling hoeft niet noodzakelijk door bossen te gaan. Deelgemeente Nederboelare is een landelijke gemeente waar de velden en landerijen, zeker in deze periode van het jaar de rust uitstralen, waar menig wandelaar naar zoekt. Om deze te bereiken wandelen we eerst door de benedenstad van Geraardsbergen, door de belangrijkste winkelstraat naar de buitenrand van de stad. Vanop de goed bewandelbare veldwegen en de smalle verharde landwegen door de kouters in Nederboelare kan je terugblikken op de stad, waarboven de Oudenberg dominant verrijst.

Deze lus is uitstekend geschikt voor kinderwagens en voor rolstoelgebruikers, gezien het hoofdzakelijk vlakke karakter en de goed begaanbare wegen. Niettemin zal ook de fervente wandelaar deze lus kunnen smaken, al dan niet in combinatie met de andere lussen.

De pittige lus 2 richting Onkerzele met aardig wat klimwerk (7,4 km):

Het “aardig wat klimwerk” is eigenlijk best pittig klimwerk te noemen wanneer je de Denderstraat opstart naar de steile Steenstraat, die zelfs door wielerklassiekers wordt gemeden, om zo verder te klimmen tot aan de vijver onder de O.L.V.-kapel boven op de Oudenberg. De klimpartij wordt beloond met een schitterend uitzicht over de omgeving. Bij open en helder weer kan je in de verte zelfs de koepel van het justitiepaleis in Brussel zien. Over veelal onverharde veldwegen en paden, wandel je verder door het golvend landschap van de Grote Molenberg en de Bovenhoek. Na de passage van de Kapel van de Ommegang en de grot van O.L.V. van Lourdes in Onkerzele kan het afdalen naar de Dendervallei beginnen. Op het laatste stukje, langs het jaagpad van de Dender is het tijd om de beenspieren terug te ontspannen en rustig binnen te lopen.

De lus 3 op en neer door de bossen op de heuvelrug van de Kleine Buizemont (8,5 km):

Arduinbos en Boelarebos zijn op deze lus de voornaamste troeven, al moeten de landelijke verbindingsstukken ertussen niet onder doen. De aanzet is een lange geleidelijke klim naar de Kleine Buizemont en een even lang uitgesmeerde afdaling naar het Arduinbos. We zijn al over halfweg de lus wanneer we dit bos bereiken. Neem de tijd om te genieten van de winterse rust van dit Europees beschermd natuurgebied. Eventjes klim je nog terug de heuvelrug over naar het Boelarebos. De tocht door dit bos voert je naar de Dender, die we volgen richting startzaal. Onderweg wandelen we langs het sas van Geraardsbergen dat al enkele jaren een bouwwerf is tengevolge van een juridisch dispuut. Terug in de startzaal is het twijfelen tussen stoppen en doorgaan met een volgende lus. Welke lus je ook wandelt of welke lussen je ook combineert, de wafelentocht zal je weten te bekoren. Vergeet niet je gratis vers gebakken wafel te verorberen en je bestelde mattentaarten af te halen. Napraten met vrienden en familie kan je bij een gekoeld drankje, een warme koffie of warme chocolademelk al dan niet vergezeld van een met zorg bereide snack.

Kaartjes: 05 km07 km08 km12 km14 km16 km22 kmAlgemeen overzicht
GPX-tracks: 05 km07 km08 km12 km14 km16 km22 km