Het zal even wennen zijn bij binnenkomst van de zaal.  Geen lange rij wafelijzers met wafelbakkende medewerkers en geen heerlijke geur van verse wafels. Iedereen weet zo onderhand wel waarom we dit niet op díe manier veilig kunnen laten doorgaan. Betaalbare alternatieven zijn er nauwelijks, waardoor we opteren voor aangekochte voorverpakte wafels. Deze zullen bij de inschrijving worden meegegeven.

De tocht zelf behoudt het systeem van combineerbare lussen zoals de vorige jaren.  Op dit punt geen wijzigingen, tenzij natuurlijk de parcoursen die traditiegetrouw werden uitgetekend vertrekkend van een blanco blad. Dit verschilt jaar na jaar, tocht na tocht, corona of niet.

Lus 1: De vlakke tocht van 5,4 km, bijna volledig verhard, richting Nederboelare.

Deze lus bewijst dat je ook zonder door bossen en struiken te laveren, van een aangename mooie wandeling kan genieten. Om deelgemeente Nederboelare te bereiken, doortrekken we de benedenstad langs de belangrijkste winkelstraat. In deze buurgemeente kuieren de wandelaars rond door de velden op goed begaanbare, maar vooral rustige verharde landwegen. De landelijke rust van de open weidse vlakten, levert mooie vergezichten op de stad en de erbovenuit torende Oudenberg op. Deze lus is uitstekend geschikt voor kinderwagens en rolstoelgebruikers, maar ook de fervente wandelaar zal hier zijn gading in vinden (al dan niet in combinatie met een andere lus).

Lus 2: Het pittige klimwerk op de 7,4 km lange tocht richting Onkerzele

Een tocht die begint met een heuse klauterpartij, langs de steile Steenstraat naar de top van de Vesten en verder over de Oudenberg, kan je niet anders dan pittig omschrijven. De beloning is een schitterend uitzicht op de stad en de ten westen en ten noorden liggende akkers en weiden. Op deze lus wandel je na de Oudenberg over veel onverharde veldwegen en paden door een overwegend golvend landschap dat flirt met de flanken van de Grote Molenberg en de Bovenhoek in Onkerzele. In Onkerzele passeer je de Kapel van de Ommegang en de grot van O.L.V. van Lourdes. Het is de plaats waar Leonie Van den Dijck, meestal Leonieke of Nieke genoemd, leefde van 1875 tot 1949. Aan deze gehuwde vrouw en moeder van een groot gezin, zou tussen 4 augustus en 19 oktober 1933 de Heilige Maagd niet minder dan 36 keer zijn verschenen. Het is nu een bescheiden bedevaartsoord.

Lus 3: 8,5 km op en neer naar en over de heuvelrug van de Kleine Buizemont.

Deze tocht moet het vooral hebben van de bossen (Arduinbos en Boelarebos) en de rustige landelijke verbindingsstukken ertussen. De aanzet is een lang uitgesmeerde klim naar de Kleine Buizemont en een even lange afdaling naar het Arduinbos, dat aanleunt bij de taalgrens. Dit bos is een Europees beschermd natuurgebied. We genieten volop van de winterrust van dit mooie bos vooraleer we terug over de heuvelrug klimmen en naar de Dender afdalen door de uitlopers van het Boelarebos. De parcoursbouwer tekende de tocht verder langs het jaagpad van de Dender en het (betwiste) in aanbouw zijnde sluizencomplex. Het voert ons rustig terug de stad in naar de startlocatie, waar we ofwel beslissen nog wat lussen te combineren ofwel genieten van de beperkte catering.

Ondanks de beperkingen en de coronamaatregelen slagen we erin om een voldoende ruime drankkeuze en een kwalitatief sterk aanbod broodjes aan te bieden.

Onze medewerkers zijn klaar voor de uitdaging. Jij ook?