Zondag 24 maart 2019
Vlaanderen Wandelt in Puurs
Org: W.S.V. Ibis Puurs vzw (1093)
Start: Evenementenhal Binder, Forum 4, 2870 Puurs-Sint-Amands
Afstanden: 4 – 7 – 10 – 16 – 21 – 30 – 42 km

Wat rondneuzen in de folder en op de website geeft een aardige impressie van wat we mogen verwachten op deze wandelhoogdag.
De 4, 7 en 10 km maken een plaatselijke lus doorheen Puurs en vestigen de aandacht op enkele bezienswaardige gebouwen en monumenten, zoals de Sint-Pieterskerk. Deze sinds 1974 beschermde en in 1988 volledig gerestaureerde kerk staat in de wijde omgeving bekend als Vlaanderens mooiste parochiekerk. Aan de zuidkant ervan vind je de zogenaamde “Heerlijkheidspaal” van de Sint-Bernardusabdij.
Maar we blijven niet in het stadje, maar trekken naar het nabijgelegen “Tekbroek”, het oudste groendomein van Puurs, gelegen aan de rechteroever van de vliet, vlakbij de watertoren. Deze 17 hectare grote groene oase is een lust voor menig wandelaar of sportief recreant. Wat verder ontdekken we Park Fort Liezele, een landschapspark dat uiteraard evenmin op deze wandeldag mag ontbreken en de wandelaars naar het Fort Liezele brengt. Je belandt er bij het best bewaarde en meest complete fort van de fortengordel Antwerpen.
Vanaf 16 km gaat het parkoers richting Ruisbroek, waar zowel de 16 als de 21 km passeren doorheen het Hof van Coolhem met zijn mix aan natuur en cultuur en het Hof Ter Zielbeek, waar je via de brug over de Zielbeek tot in het jonge bos “Ooievaarsnest” wandelt.
Nadien gaan de 30 en 42 km langs de spoorlijn Mechelen/Sint-Niklaas en het zeekanaal Brussel-Schelde naar de Vliet, een zijrivier van de Rupel.
Langs een brede waaier van wandelpaden bereiken alle afstanden opnieuw de startplaats in de evenementenhal, waar een promodorp zal worden opgezet met alle interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden over het wandelen, wandelvakanties en diens meer. Vanaf 10u tot de prijsuitreiking om 16u is daar ook voortdurend animatie.