Padstappers Geraardsbergen vzw

Vallei van de Mangelebeek

Zondag 17 februari 2019
VALLEI VAN DE MANGELBEEK
Org: W.S.V. De Dragonders Hasselt (2027)
Start: Harmoniezaal, Kerkenblookstraat, 3550 Heusden-Zolder
Afstanden: 4 – 8 – 12 – 21 km

We kregen de volgende info doorgestuurd:

“Alle wandelaars vertrekken in de richting van het gehucht Geenrijt.

Het parcours van 4 km splitst als eerste af. Deze wandelaars wandelen in de richting van de oude spoordijk om dan na 3 km terug te wandelen naar de vertrekzaal.

Even later splitsen ook de wandelaars voor de 8 km af en wandelen in de richting van de rust in Ubbersel. De rust is voorzien in de verbruikszaal van een schutterij.

Belgisch en Nederlands Limburg, het vroegere land van Loon, maakte deel uit van het Prinsbisdom Luik. In tegenstelling tot Vlaanderen, waren de Prins- bisschoppen leenman van de Duitse Keizer. Ze hadden geen sterk leger maar sloten niet-aanvalspacten af met omliggende staten. Desondanks werd er vanaf de Spaanse periode veel geplunderd door de slecht betaalde Spaanse soldaten, om nog maar te zwijgen van de Hollandse invallen. Daarom richtten de dorpelingen op afgelegen plaatsen “schansen” op. Deze omwalde grondstukken werden verdedigd door een schutterij, maar die waren echter geen partij voor de geoefende huurlingen van de rondzwervende soldatenbenden. De huidige schutterijen stammen deels uit die periode maar vervullen al veel jaren een hobbyfunctie.

Wandelaars van de 12 en 21 km wandelen via het broek van de Gestel-Geeneikenbeek en de bosjes van Eversel naar de rust.

Wandelaars die 21 km wensen te wandelen, lopen over een lus die door het broek van de Mangelbeek en de Oude Molenbeek toekomt aan het Albertkanaal en de oude kolenhaven van de Mijn van Zolder. Na de rust wandelt iedereen via de vallei van de Mangelbeek terug naar het vertrek.

Diverse beken ontspringen aan de rand van het Kempisch plateau. Dit is ondermeer ook het geval met de Gestel-Geeneikenbeek en de Mangelbeek. Via duikers worden zij onder het Albertkanaal gevoerd. Immers, tussen twee dijken doorkruist het kanaal dit laag gelegen gebied. Uiteindelijk monden deze beken uit in de Demer. Bij droog weer kan er gewandeld worden over het mountainbike-parcours aan de voet van de spoordijk. Bij veel regen kiezen we voor een droge voet, dan wordt er gewandeld over het fietspad boven op de oude spoordijk.”