De volgende tekst mochten we ontvangen van de Drevestappers:
“Beselare is een deelgemeente van Zonnebeke gelegen op de Midden-West-Vlaamse Heuvelrug. Het is een landelijk dorp dat zoals vele gemeenten in de Westhoek volledig heropgebouwd werd. De start vindt plaats in OC De Leege Platse, een ontmoetingscentrum dat in juni 2013 geopend werd. Het gebouw oogt futuristisch. De naam komt van de locatie die vóór WO I zo werd genoemd.
Er zijn 6 afstanden op de Toveressentocht: 5 – 10 – 12 – 15 – 20 – 26 km.
Alle afstanden komen voorbij het marktplein. De Sint-Martinuskerk imponeert het dorpscentrum. Zij werd na WO I tussen 1922 en 1925 volledig herbouwd in neogotische stijl. Merkwaardigheden binnenin zijn een arduinen grafsteen van ridder Adriaan van der Woestine uit 1527 en een glasraam met wapenschild WO I. Op het marktplein zijn heel wat zaken te zien die te maken hebben met Beselare als heksen- of toveressengemeente. Men zegt dat het hier vanaf de 17e eeuw en zelfs tot de Eerste Wereldoorlog spookte.
Bij de afrit van de E403 aan de rotonde op wijk De Kortekeer zie je het heksenmonument “Vliegen naar Vrijheid” (ode aan sterke vrouwen), ingehuldigd juli 2017. De vele heksenverhalen die hier de ronde deden werden opgetekend door een paar volksschrijvers waarvan Edward Vermeulen (geboren in Beselare; schuilnaam Warden Oom) de bekendste was. Zijn werken zijn geschreven in een volkse taal die het West-Vlaamse boerenleven beschrijven. Op de gevel van het voormalig gemeentehuis hangt een gedenkplaat van deze volksschrijver. Op het marktplein staat een bronzen heks, een realisatie van “De Zonnebeekse Heemvrienden” en het plaatselijk Heksencomité. Je kan ook niet naast de heksenwaag kijken. Zij werd gebruikt om de heksen te wegen. Heksen moesten immers licht van gewicht zijn, anders konden ze op hun bezemsteel niet door de lucht vliegen. Als er een vermoeden was, werd de vrouw gewogen. Woog ze zoveel als haar lengte en lichaamsbouw liet vermoeden, was ze geen heks en kreeg ze het certificaat van vrijstelling tot veroordeling op de brandstapel.
Om de twee jaar verandert de gemeente van uitzicht, dan vindt de Heksenstoet plaats (eerstvolgende editie 30 juli 2023). Vele weken voordien zijn overal in het dorp heksen te bewonderen. Er zijn tal van randactiviteiten: heksentuinen, vertelwandeling, workshops, heksencafé, heksenkeuring, heksenbraderie,… Alle straten van het heksenparcours worden bevlagd en getooid, de ganse bevolking werkt enthousiast mee. Het hoogtepunt is de Heksenstoet die sinds 1959 op de zondag van het laatste weekend van juli door de straten trekt 30.000 bezoekers is geen uitzondering voor deze folkloristische stoet die van overal te lande volk trekt en bewierookt wordt.
Na de rustpost bij firma Pattyn op wijk de Kortekeer keert de 5 km (6,10 km) terug langs landelijke trage wegen.
De 10 km krijgt er het Kortekeerbos bovenop. De 12 km legt na de rustpost een grotere lus af.
De 15 km (16,4 km) krijgt nog wat extra onverharde wegen en trage wegen eraan toegevoegd. Zij komen in de andere rustpost, de Knippelaar, op wijk Kruiseke (Wervik) terecht. Er volgt nog een doorsteek van een stuk Geluveld (andere deelgemeente van Zonnebeke). Kruiseke en Geluveld zijn typische landbouwgemeenten in een heuvelachtige omgeving. Pure natuur krijg je daar te bewonderen.
De 20 km en 26 km krijgen uiteraard nog een extraatje via plaatselijke lussen.”
Voor de wandelaars van de korte afstand is er de mogelijkheid om met de bus een bezoek te brengen aan Ieper. De bus zal om 12u30 vertrekken en keert terug om 15u30.