Padstappers Geraardsbergen vzw

Sinterklaastocht

We kregen bericht van Sinterklaas dat hij en zijn helpers een vaccinatiepas op zak hebben en dus zonder problemen naar het Provinciaal domein kunnen afzakken om daar de kinderen (en de jong gebleven volwassenen) te begroeten. Meer nog, ze zijn bezig de zakken van de helpers te vullen met allerlei lekkers voor de brave (en misschien ook minder brave) deelnemers aan de wandeltochten.

Een grote troef op deze wandeling, is zeer zeker de startzaal midden het provinciaal domein dat zich rond de 20ha grote vijver uitstrekt. De wandelaars starten zo midden in een recreatiegebied, ver van alle verkeersdrukte. Onze parcoursbouwer en zijn ploeg hebben de sint op één van de voorbije jaren plechtig beloofd dat ze hun uiterste best zouden doen om de wandelaars pareltjes van wandeltochten aan te bieden. Daarom gaan ze steeds op zoek naar de mooiste stukjes natuur en de rustigste wegen en paden in de omgeving. Ze hebben opnieuw hun belofte gehouden en ze hoeven dan ook geen schrik te hebben van de sint of van zijn ‘zwarte piet’. Wie wel schrik heeft van de sint of zijn roetpiet, vermijdt best tussen 14u en 16u de startzaal, want dan is het sinterklaasgebeuren er volop aan de gang. Maar eerst gaan we wandelen …

De kortste afstand (4 km) blijft in het domein en geniet van de rust die de waterplas uitstraalt. De andere afstanden trekken naar de rustposten in Idegem (10 tot 32 km), Smeerebbe-Vloerzegem (26 en 32 km) en Schendelbeke  (7 tot 32 km). Het zijn stuk voor stuk dorpjes die hun landelijk karakter en rust hebben weten te behouden. Tussen deze spint zich een lappendeken uit van weiden, velden, landerijen, kleine bosjes en heuse natuurgebieden.

Wie Idegem zegt en aan natuur denkt, denkt spontaan aan de natuurgebieden van Broeken en Nuchten. Logisch dus, dat die niet mochten ontbreken. De langere afstanden (16 km en meer) proeven in meer of mindere mate van deze voor veel vogelsoorten ideale biotopen.

Het Moenebroek in Vloerzegem is dan weer een natuurreservaat waarvan de kern wordt gevormd door een nat Elzenbos. De vele bronnen in het gebied houden de bodem winter en zomer vochtig, zodat alleen de zwarte els er kan gedijen. De wandelaars op de 26 en 32 km wandelen erdoor over goed begaanbare paden.

Een wandeling die Schendelbeke aandoet, richt traditioneel ook haar pijlen naar de Boelaremeersen. De wandelaars op de 12, 22 en 32 km trekken vanuit Schendelbeke naar de Baronie van Boelare langs een hoger gelegen voetweg. Van op die weg hebben ze een mooi uitzicht op de lagergelegen rietvelden van de Boelaremeersen. Na de Baronie duiken ze dit natuurgebied binnen, dat voornamelijk bestaat uit natte ruigten, rietvelden, valleibosjes en weilanden.

Ook het Moerbekebos is een vaak voorkomend stuk natuur in onze wandelingen en is er ook dit keer terug bij, al zijn het slechts de uitlopers die door de 22, 26 en 32 km worden aangedaan. Maar het parcours er naartoe en ervan terug door de vallei van de Steenborrebeek is zonder meer een pareltje.

De wandeling op zich is dus al best een sinterklaasgeschenk te noemen, al doen we daar graag een schepje bij door de Sint tussen 14u en 16u zijn gang te laten gaan. Terwijl hij de allerkleinsten bezighoudt kunnen de volwassenen toekijken en genieten van een koud of warm drankje, een broodje of een snack. Het de wandelaars naar de zin maken is een begrip waar wij niet licht overgaan. Jouw tevreden glimlach is de beloning die wij telkens opnieuw willen verdienen.

Kaartjes: 4 km, 7 km, 10 km, 12 km, 16 km, 22 km, 26 km, 32 km
GPX-tracks: 4 km, 7 km, 10 km, 12 km, 16 km, 22 km, 26 km, 32 km