Padstappers Geraardsbergen vzw

Sinterklaastocht

Dat kinderen bij ons een voorkeursbehandeling krijgen, weten de trouwe leden en wandelaars maar al te goed. Ook in deze financieel moeilijke tijden, blijven we de jongere wandelaars graag verwennen. Sinterklaas, wie anders, mag daarbij niet ontbreken. Hij meldt ons dat zijn reispapieren in orde zijn en de bootreis naar België in volle voorbereiding is. Wij ontvangen hem dan ook graag op onze tocht om onze jonge leden en de jonge wandelaars in het algemeen te begroeten. Hij noteerde in zijn gulden boek een bezoek van 14u tot 16u. Tijdens dit bezoek zal hij graag cadeautjes, snoep en ander lekkers uitdelen, voor zover er geen stoute kinderen zijn. Daar bovenop stippelden we ook een kinderzoektocht uit, waaraan de kinderen een leuke attentie kunnen verdienen.

OPGELET: Door omstandigheden buiten onze wil (wegvallen rustpost De Speeldoos) hebben we de omlopen van de tocht moeten wijzigen. Onze parcoursbouwer liet het evenwel niet aan zijn hart komen en schotelt ons, zoals verwacht, een even mooie en afwisselende aanpassing aan het parcours voor. Meer nog, er werd voor gezorgd dat we voor het eerst door een nieuw stukje natuurgebied kunnen: de Gemene Meers, een door Natuurpunt pas aangekochte weide. Alle afstanden vanaf 10 km gaan erdoor. Alle natuurwaardevolle gebieden en natuurreservaten blijven, maar de Oudenbergbeklimming (oef), het Karkoolbos en het Raspaillebos vallen weg. In de plaats meer open velden, weiden en landerijen met weidse panorama’s erin.

We spreken af in De Doos, de ruime zaal op het provinciaal domein de Gavers, op een boogscheut van ruime parkeermogelijkheden en op 800m van een treinstation (Schendelbeke).  Dit treinstation bevindt zich dicht tegen de rustpost in het Buurthuis van Schendelbeke. Treinreizigers kunnen ook daar inschrijven (alternatieve inschrijvingspost).

Rustposten in het Buurthuis in Schendelbeke, de Speeldoos in Onkerzele en de startzaal bieden de wandelaars de gekende mogelijkheden tot rust en bevoorrading aan.

Staat alles zowat in het kader van de Sint en zijn jonge vrienden, toch werden ook de parcoursen voor deze wandeling met zorg en zin voor natuurbeleving uitgetekend. Mooie wandelingen organiseren blijft tenslotte onze hoofdbekommernis. Het recreatiedomein op zich is al een oase van rust en ontspanning en speelt uiteraard mee in de opbouw van de omlopen, hetzij in het begin, hetzij op het einde.

Alle afstanden trekken in meer of mindere mate door bossen of natuurwaardevolle gebieden, zoals daar zijn, het recreatiedomein rond de 20 ha grote waterplas zelf, het tegen de Bosberg aanleunende Karkoolbos (10, 16, 22, 26 en 32 km), het tussen de valleien van de Dender en de Mark geprangde Raspaillebos (32 km), de natuurreservaten Boelaremeersen (12, 16, 22, 26 en 32 km) en Moenebroek (22, 26 en 32 km), de flanken van de Oudenberg (26 en 32 km) en het vernieuwde Abdijpark (32 km).

Onderweg springen ook enkele fraaie gebouwen in het oog, zoals de Kapel van de Ommegang in Onkerzele, waar alle afstanden afdalen naar de Dendervallei, de naast de Boelaremeersen gelegen statige Baronie van Boelare (12, 16, 22, 26 en 32 km) en op de omloop van de 32 km, de O.L.Vrouw bedevaartkapel bovenop de Oudenberg, het voorheen tot de abdij van Geraardsbergen behorende Hof Te Wambas en de 17de eeuwse in het Raspaillebos verscholen Juffrouwkapel.

De natuurgebieden en bossen voorstellen hoeft al lang niet meer, want ze zijn de wandelaars goed bekend, door de jaren heen waarin ze het decor vormden voor veel van onze wandelingen. Ze telkens op een andere manier of in een ander perspectief toevoegen aan onze parcoursen zorgt ervoor dat er doorheen wandelen telkens anders is.

Kaartjes: 06 km08 km10 km12 km16 km22 km26 km32 km –  alle afstanden
GPX-tracks: 06 km08 km10 km12 km16 km22 km26 km32 km