De Doos op het recreatiedomein De Gavers biedt – als ruime zaal met uitgebreide parkeermogelijkheden – alle faciliteiten om de goede Sint een passende locatie te bieden waar hij de brave jongeren en de iets minder brave ouderen kan begroeten. Hij noteerde in zijn gouden boek, naast de aantekeningen nopens het gedrag van de wandelaars, tevens onze afspraak met hem: van 14u tot 16u zal hij er zijn … dat belooft!

Het recreatiedomein en zijn omgeving bieden naast veel waterpret – maar daar is het nu het moment niet voor – een enorm potentieel aan wandelmogelijkheden. De uitdaging bestond erin deze samen te brengen in een pakket mooie wandelingen. We kijken uit naar de beoordeling ervan door de deelnemers.

De wandelaars van de 4 km houden het bij een toertje rond het meer en wat gezellig napraten in de startzaal, terwijl hun vrienden van de 7 km een bezoekje brengen aan Grimminge, een dorpje dat reeds ontstond in de 11de eeuw als Grimighem, woonplaats van van Grimo(ald). Ze vinden er een rustpost bij de plaatselijke kaatsclub. Het dorp claimt de bakermat van het boerenpaard te zijn en dat wordt kracht bijgezet door het standbeeld van Orange I (1863), de stamvader van het Belgisch trekpaard, op het dorpsplein. Langs de sterk meanderende Dender wordt teruggekeerd naar de startzaal.

Voor de andere afstanden hebben we rustposten uitgebouwd in de dorpen Zandbergen en Idegem, twee andere rustige dorpjes langs de Dender. Onze medewerkers staan er klaar om de wandelaars rust en herstel te bieden. Ze smeren er overheerlijke broodjes en serveren die met koude en warme dranken en lekkere mattentaartjes als toetje. ’t Zijn wel geen ketonen maar de versterking is toch gauw te merken.

Terugkeren naar de startzaal doen de korte afstanden langs de kronkelende Dender en de langere afstanden (vanaf 22 km) langs alweer een ander Denderdorp, het landelijke Schendelbeke. Onderweg wandelen ze door de kale velden en de rustende akkers in een overwegend vlak landschap, waar elke afstand zo zijn bijzondere plekjes of bezienswaardigheden aan toevoegt.

Voor de 12 en de 16 km heeft de parcoursbouwer bijvoorbeeld zijn oog laten vallen op het knuppelpad doorheen het natuurreservaat Nuchten, waar de wandelaar door de nevelslierten een zieltogende natuur voor de voeten krijgt geschoven.

De 26 en 32 km genieten van wat bescheiden klim- en daalwerk, met de beklimming naar de Kapel van de Ommegang in Onkerzele (26 en 32 km) en de flanken van de “Mont Blanc” in Smeerebbe (32 km). De ‘Mont Blanc’, moet gezegd, is meer een molshoop dan een berg, maar de golving ervan levert toch wat mooie vergezichten op. De oude stortplaats en het Braembroek (“-broek” = moeras) in Smeerebbe tonen dan weer hoe de natuur met de hulp van de mens eerder verloren terrein kan herwinnen.

Het gewandelde aantal kilometers speelt voor de wachtende Sint geen rol. Hij neemt de kleintjes op schoot en luistert naar hun wensen en registreert hun bestellingen voor 6 december. Zijn helpers doorkruisen de zaal en delen zonder onderscheid lekkers uit. Voor de kinderen die de kinderzoektocht tot een goed einde brachten, heeft hij een geschenkje voorzien; net als voor onze jonge Padstappertjes. Uiteraard ontbreken onze medewerkers ook hier niet en draaien ze op volle toeren om de hongerigen te spijzen en de dorstigen te laven tot de laatste man tevreden de deur achter zich toetrekt.

Kaartjes: 4km, 7km, 10km, 12km, 16km, 22km, 26km, 32km, Algemeen overzicht
GPS-tracks: 4km, 7km, 10km, 12km, 16km, 22km, 26km, 32km