Padstappers Geraardsbergen vzw

Sint-Jacobswandeling te Hamont-Achel

Zondag 12 juni 2022
Sint-Jobswandeling te Hamont-Achel
Org: WSV De Grevenbroekers vzw (2040)
Start: Voetbalkantine Excelsior, Watermolenstraat 4, 3930 Hamont-Achel
Afstanden: 5 – 8 – 13 – 17 – 20 – 24 km

Terug naar de Limburgers, waar we zo vaak grapjes om maken, maar waarop we stiekem jaloers zijn om hun savoir-vivre, hun rust en verbondenheid met de natuur en het verleden. Dit keer gaan we diep de provincie in, tot tegen de Nederlands-Belgische grens.

Wandelclub “WSV De Grevenbroekers vzw” belooft een rijke combinatie van historische bezienswaardigheden en een heel erg mooie natuur. Startplaats is de plaatselijke voetbalkantine, van waaruit we onmiddellijk richting de natuurgebieden trekken. Komen zo aan bod, naargelang de gekozen afstand:

Het natuurgebied “de Warande”, ten oosten van Achel. Dit mooie natuurgebied van 43 ha bestaat uit een afwisselend landschap van vloeiweiden, weilanden, poelen en jonge aanplantingen van diverse loofboomsoorten. De historische bevloeiing van kalkrijk Maaswater zorgt voor een diverse en weelderige groei van kruidachtige planten die diverse diersoorten aantrekt.

“De Waag”: hier liggen de restanten van een “waaghuis” waar tot 1800 het graan en het meel diende te worden gewogen vooraleer het naar de molen werd gebracht. Hier ligt ook een geologische tuin.

“Het planetenpad” (geopend in 1985): Langs de bosweg voor dit Waaghuis wandel je langs het planetenpad met een mooie voorstelling op schaal van de afstanden in ons zonnestelsel. Dan gaat het richting “de Tomp”, een in 1968 foutief als versterkte toren gerestaureerde molen. Langs de “Warmbeek” bereiken we het “Mulke”, een vroegere watermolen.

Verder wandelen we naar de mooie “Leenderheide”, juist over de grens met Nederland. De heide wordt hier en daar afgewisseld door kleinschalige dennenaanplant en vliegdennenbos. Klokjesgentiaan en kleine zonnedauw zijn enkele van de plantensoorten die hier te vinden zijn.

Terug in België lopen we langs de grens waar tijdens W.O. I de “dodendraad” heeft gestaan, een elektrische draadversperring gevoed met 2.000 volt. Hier staan 2 prachtige reconstructies van deze gruwelijke versperring op weg naar de vrijheid.

Naargelang de afgelegde afstand bereiken we wandelend door prachtige dennenbossen de centrale rustpost, midden in het bos, aan het scoutsheem, die we één- of tweemaal aandoen om ons nadien langs mooie bospaadjes terug naar de startzaal te begeven.