Zondag 22 mei 2022 Paterkestocht – Walk 2 Gethertocht te Oud-Turnhout Org: De Korhoenstappers (1055) Start: Zweepes Ven, Oude Arendonkse Baan 73, 2360 Oud-Turnhout Afstanden: 4 – 7 – 12 – 18 – 24 km |
Voor onze tweede busuitstap van het jaar kozen we een wandeltocht in de Kempen uit. Door de zanderige bodem waren de Kempen tot omstreeks 1860 grotendeels bedekt met heide, eikenbos, vennen en veengebieden. Daarvan zijn nu vooral moerassen, donken, en uitgestrekte heidegebieden overgebleven, vaak inmiddels bebost met dennenbomen. Wie Kempen zegt denkt aan de purpere heide, rust en een smakelijk quasi onverstaanbaar dialect. De “stille kempen” mag je trouwens letterlijk nemen want je vindt er het eerste stiltegebied van de Antwerpse Kempen. Daar hoor je geen storend lawaai maar uitsluitend rustgevende, streekeigen geluiden.
We kregen van de Korhoenstappers volgende beschrijving van hun tocht:
“Al naargelang de gekozen afstanden belanden deelnemers over een heel afwisselend parcours, statige dreven, historische zandweggetjes, door weilanden en naaldbossen, heide en vennen, de prachtige natuur van het Landschap De Liereman, het stiltegebied van de Antwerpse Kempen, de rust en stilte van de priorij van Corsendonk en enkele oorlogsmonumenten. Kortom een ideale mix van uitbundig groen en zalige rust. Maar ook uitgestrekte boomgaarden kleuren het Oud-Turnhoutse landschap!
Landschap De Liereman is een prachtig natuurgebied van meer dan 500 ha op het grondgebied van de gemeente Oud-Turnhout en Arendonk. Een uniek gebied om de waarden van de stille Kempen te leren kennen. U vindt er het eerste stiltegebied van de Antwerpse Kempen. Het Landschap De Liereman vormt een lust voor het oog; mozaïek van onder meer hooilandjes, houtkanten, echelkuilen, gagelstruweel.
Welke afstand je ook kiest, overal zal je merken dat de appel in Oud-Turnhout heel wat te betekenen heeft. Na WOII besloot burgemeester Jan Roes om de ooit zo arme Oud-Turnhoutse zandbodem te beplanten met appelbomen en dat bleek dus een meesterlijk plan. Nu is Oud-Turnhout met zeven actieve telers de tweede grootste fruitteler van de provincie.”
Ik zocht nog wat verder op het internet en dat leerde mij dat de priorij van Corsendonk een voormalig augustijnenklooster (1395) is, dat afhing van het kapittel van Windeshei een congregatie van augustijner koorheren (reguliere kanunniken en kanunnikessen). Nu eeuwen later zijn de gebouwen of wat er nog van rest in privé-handen overgegaan. De restauratie begon in 1968. De gebouwen van de priorij zijn sinds 1971 beschermd. Sinds 1975 is er een conferentiecentrum in ondergebracht en later werd er een hotel aan toegevoegd. Wat nu nog kan worden aangetroffen is de oorspronkelijke noordvleugel van het klooster. Hoe de priorij eens geweest is, is op te maken uit het grindpad, dat precies de vorm weergeeft van het vroegere klooster. Van een eerder bezoek aan het natuurgebied De Liereman herinner ik me nog dat er een pittig eigen biertje wordt verkocht, Gageleer. Maar ook Corsendonk doet bij mij een culinair belletje rinkelen. Ik kijk er dan ook al naar uit dat we de wandeling zullen kunnen afsluiten of onderweg onderbreken voor een fel gesmaakt streekproduct..