Padstappers Geraardsbergen vzw

Oranjetocht

Zondag 13 oktober 2019
Oranjetocht in Diest
Org: VOS Schaffen vzw (4049)
Start: 3290 Diest, Den Amer, Nijverheidslaan
Afstanden: 4 – 8 – 12 – 20 – 30 km

We ontvingen van de organisatoren volgende tekst (lichtjes ingekort):
“De oranje-tochten hebben hun naam verleend aan Oranjestad Diest. Oranjesteden zijn steden die een nauwe band hebben met het Nederlands koningshuis Oranje-Nassau. De invloed en de geschiedenis van het oude Nederland kan je ontdekken in onze stadswandelingen van 4, 7 en 10 kilometer.

Je bezoekt het huis van de Prins van Oranje-Nassau, dat gelegen is aan het prachtige warandepark. Natuur en cultuur worden met elkaar verbonden. Je brengt ook een bezoek aan het middeleeuwse begijnhof van Diest. De kleine huisjes zijn in hun eigenheid bewaard gebleven. Sinds enkele jaren vloeit het water van de Demer (en de Zwarte Beek) terug door de stad. Wij volgen deze waterloop bij de start van de wandelingen over de vlonderpaden.

Met de 7 en 10 kilometer treden we ook even buiten de omwalling van de middeleeuwse stad. De 10 kilometer-wandeling is tevens de lus van de 32 km. Je begeeft je nu in het Webbekoms broek, een immens natuurgebied waar het water centraal staat. Het broek vangt overtollig water op in tijden van nood. Je ontdekt hier een uitzonderlijke diverse biotoop. Geen nood, de paden liggen hoog genoeg om de voetjes droog te houden. Je ontdekt hier ook een prachtig stuk van de oude Diestse omwalling. Middeleeuwse poorten die opgetrokken zijn uit de ijzerzandsteen, die ontgonnen werd in het Hageland.

Met de 13 kilometer trek je onmiddellijk weg uit de stadskern van Diest. Diest is gelegen in een dal langs de Demer. Je klimt uit het dal via het Fort Leopold en aan de overzijde het vliegveld van Schaffen. Je weg is inmiddels ‘ontveld’ tot een smal padje dat je door de velden van deze prachtige streek mee neemt. De stad lijkt nu heel ver weg.

De vallei van de Zwarte beek wacht je op met prachtige vergezichten over de velden. In geen tijd wandel je door deze velden over rustige onverharde wegen. Wanneer je het bos ingaat, nemen de smalle paadjes je kriskras mee tot aan de voet van de Lange berg en de Keiberg. Hier boven kan je door de enkele huizen neerkijken op de Demerstad, die je weldra terug bereikt om er een Gildenbier – de lokale drank – of een verfrissend niet-alcoholisch drankje te nuttigen.

De lus van de 21 kilometer vertrekt vanuit de controlepost in Dassenaarde en blijft in de prachtige omgeving van de natuurgebieden Dassenaarde en de Hoornblaas. Op het menu staan kleine paadjes door bossen en vengebieden. Mulle zand onder je voeten wisselt af met drassige zwarte aarde. De natuurgebieden worden door middel van poortjes afgeschermd van de buitenwereld. Verschillende diersoorten vinden hier rust.“

Lijkt ons meer dan de moeite waard om de bus te nemen naar Diest.