Padstappers Geraardsbergen vzw

Meitocht

Zondag 13 mei 2018
MEITOCHT
Org: Wit-Blauw Scherpenheuvel (WSVL 4023)
Start: Sporthal Averbode, Vorststraat 55, 3271 Averbode
Afstanden: 5 – 9 – 13 – 17 – 20 – 25 – 30 – 35 km

Op het kruispunt van drie provincies, op de grens van de Zuiderkempen met het Hageland ligt Averbode, deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem. Het is omgeven door abdijen, kastelen, bossen, heide en vennen. Dit is de streek van de Witte van Zichem en pastoor Munte, een stukje Kempisch Vlaams Brabant dat troeven genoeg heeft om mooie wandelingen te organiseren.

We kregen van Wit-Blauw Scherpenheuvel de volgende beschrijving toegestuurd:

De wandeltocht gaat via kleine wandelpaadjes door verschillende gemeenten. Er is een grote variatie van verschillende wandelafstanden, 5-9-13-17-20-25-30-35 km. Alle wandelafstanden hebben 1 of meerdere verzorgde rustposten.

De kleinste afstand, 5 km is veelal verhard en dus het best geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

Alle afstanden vertrekken samen richting het natuurgebied Catselt, waar zandheuveltjes en droge graslanden afwisselen met vochtige graslanden en een oud ven. De 9 km splitst zich daar van de andere afstanden af. De lange afstanden gaan door de vallei van het Zwart Water richting rustpost Molenstede.

Na de rust vertrekken de 13-17-20 km via het Molenveld en de Remakshoeve naar de volgende rustpost. De hoeve die de historische kern uitmaakt van het huidige landgoed Remaks wordt voor het eerst vermeld in 1610. De naam van het goed verwijst naar een zekere Martinus Ramax uit Diest, die in 1765 de hoeve en het bijbehorende land aankocht. Van daaruit gaan ze verder via het domein Arendschot naar de rustpost in Okselaar. Het kasteel Arendschot en Villa Bosquet zijn twee prachtige gebouwen, die we kunnen terugvinden in de bossen van Okselaar. De familie Bosquet vervulde trouwens een belangrijke rol in de ontwikkeling en samenleving van Okselaar.

De lange afstanden hebben in Molenstede een lus met wat pittige hellingen. Deze gaan via de Lazarijberg en de Rode berg, tot aan het vliegveld van de para’s in Schaffen. Vandaar uit terug naar de rustpost. Na een hapje en een tapje gaan deze wandelaars via het natuurgebied Dassenaarde en het Klein en Groot Asdonk naar de volgende rustpost.

Na de rustpost gaan alle wandelaars langs dezelfde weg terug door het natuurgebied Averbode bos en Heide. Op het einde van de wandeling staat de ijskar met heel lekkere hoeveijs.”