Zondag 23 april 2023
Mattentaartentocht
Koninklijk Atheneum, Papiermolenstraat 29,
9500 Geraardsbergen
Vrije start tussen 7u en 15u. Aankomst tot 18u.
Inschrijving: € 1,50 leden (€ 3,00 niet-leden) – kinderen tot 12j gratis
Afstanden: 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 22, 26, 32 en 42 km
Gratis halve mattentaart
PRIORTOCHT
KINDERZOEKTOCHT
De mattentaart, of zijn eeuwenoude voorganger, ontstond op de hoeve. Daar bestond van oudsher de noodzaak een manier te zoeken om gestremde melk te kunnen gebruiken. Het aanwenden van wrongel in gebak kende blijkbaar succes want de koks en pasteibakkers uit de Middeleeuwen gebruikten veel geronnen melk. Die geronnen of gestremde melk – ‘matten’ genoemd – is het voornaamste bestanddeel van mattentaarten. De kwaliteit van de melk bepaalt de kwaliteit van deze matten. De bodemgewassen in de streek van Geraardsbergen–Lierde spelen dus indirect een rol bij de productie van de mattentaart. Door aan de matten eieren en suiker (en soms ook amandelen) toe te voegen verkrijgt men de vulling van de taarten.
De Geraardsbergse mattentaart heeft sinds 2007 een door de Europese Unie geografisch beschermde status. De bereiding moet binnen het geografisch omschreven gebied (Geraardsbergen -Lierde) gebeuren. Het afbakken mag evenwel elders gebeuren.
Het is dan ook meer dan normaal dat wij dit gebakje jaarlijks eens in de schijnwerpers zetten, door er een wandeltocht naar te vernoemen. Tijdens deze tocht laten we de deelnemers proeven van deze lekkernij en natuurlijk bieden we ook de kans om een pakket mattentaarten aan te kopen tegen gunsttarief (5 kopen + 1 gratis). Die bestel je best voor je gaat wandelen, want ze zijn zeer gegeerd en op=op. Genoeg likkebaardend uitgekeken naar het gebakje, tijd om de wandeling onder de loep te nemen.
We starten naar jaarlijkse gewoonte in het scholencomplex van het Koninklijk atheneum, een ruime locatie die ons heel wat mogelijkheden biedt om de wandelaar te ontvangen en een tijdje verpozing te bezorgen voor, na of tijdens diens wandeling. Onze medewerkers zetten er, net zoals op de verzorgde rustposten, hun beste beentje voor om de deelnemers te verwennen met spijs en drank tegen democratisch scherpe prijzen. Voor ons telt niet alleen de wandeling, maar ook de beleving errond. Daarom zorgen we ook voor een kinderzoektocht en kinderanimatie, kwestie dat de ouders hun kroost weten zoet te houden en zo zelf ook kunnen genieten van deze wandelhoogdag.
De tocht zelf biedt een waaier aan afstanden aan, zodat iedereen vast wel de afstand naar zijn mogelijkheden of goesting vindt. In de stad zijn het vooral de markt en het Abdijpark die hoge ogen gooien. Buiten rond de stad wordt vanaf de 8 km gewandeld in natuurgebieden en bossen, waar in deze tijd van het jaar de boshyacinten, bosanemoontjes en daslook welig tieren. Bossen en natuurgebieden worden aaneen gebreid met paden, veld- en landwegen, langs kapelletjes en rustige dorpskernen, door landerijen, weiden en akkers. Het geheel vormt een mix van natuur en cultuur.
De markt van Geraardsbergen. Hier bevinden zich enkele unieke en historische bouwsels zoals de neo-gotische Sint-Bartholomeuskerk (13de eeuw), de Marbol of Marktborne (fontein uit de 14de eeuw), het middeleeuwse Stadhuis (neogotiek) en uiteraard, onder de pui van het stadhuis, ons befaamde Manneken Pis, het oudste van België. Je kan in het Infokantoor het museum met de vele beeldjes en kostuums van het Manneken Pis bezoeken, alsook multimediale uitleg over het productie- en bakproces van de Mattentaart. Meer zelfs, je kan er diverse geuren opsnuiven die bij deze processen behoren. Van het plein vertrekken een aantal steegjes met levendige namen als Boerenhol, Visstraatje, Duivelstraatje en Brandstraatje.
Het (vernieuwde) Abdijpark is een speelse ontmoetingsplaats voor jong en oud, met onder meer picknickzones, een watergoot en een speelveld met wilgenhutten en een hindernissen-parcours. Daarnaast werd de historische waarde van het park in de kijker gezet door de onder de grond verborgen restanten van de kloostergang en de voormalige kerk van de Sint Adriaansabdij op een mooie en originele manier zichtbaar te maken. Men kan er ook een deel van het gerestaureerde abdijgebouw, het poortgebouw en het koetshuis van de uit de 12de eeuw daterende benedictijnenabdij bewonderen.
De top van de Oudenberg, die je via de in wielermiddens beaamde Muur bereikt, situeert zich 110m boven de zeespiegel en is daarmee het hoogste punt van de heuvelruggen die de Brabantse Kam vormen. De Hoge Buizemont met een hoogte van 77,5m is een andere belangrijke heuveltop die bepalend is voor het Geraardsbergse uitzicht. Deze heuvels zorgen voor de hoogtemeters in de wandelingen en vereisen een zekere conditie voor zij die de Muur opklimmen (12, 16, 22, 26, 32 en 42km)
Het Boelarebos is een Natura 2000-natuurgebied dat Europees erkend is. Het ligt ten zuidwesten van de Oudenberg. Onder de Hoge Buizemont liggen vier bronnen die drie brongrachten voeden die langs het bos naar de Gaverbeek en de Dender vloeien. Langs deze brongrachten staat een specifieke vegetatie en op de hellingen van het bos groeien in april bosanemoon, boshyacint en daslook.
De grotkapel van O.L.V. van Lourdes aan de St-Martinuskerk van Onkerzele: Onze Lieve Vrouw verscheen in 1933 in Onkerzele aan Leonie (Nieke) Van den Dijck, een vrome (alleenstaande) huismoeder van negen (toen reeds volwassen) kinderen. Onze Lieve Vrouw vroeg onder andere dat de ommegang, die tijdens de Franse Revolutie was verwoest, terug in ere zou worden hersteld, en dat er een grotere kapel ter ere van haar zou worden gebouwd. De ommegang werd kort na de verschijningen in ere hersteld, de kapel in 1998. Het is nu een bedevaartsoord.
De 17de eeuwse vierkante abdijhoeve Hof ten Wambas was in die tijd een pachthoeve van de Sint Adriaansabdij, waarvan overblijfselen te zien zijn in het Abdijpark. De hoeve werd opgetrokken in verankerde bakstenen en boven de buitendeuren van het woonhuis verfraaid met de typische ovale bovenlichten gemaakt. De dakrand is getooid met een fraaie arduinen kroonlijst, waarop zich het zadeldak bevindt, met dakkapellen en zadelruiter.
Natuurgebied Korte Lake: Het natte deel van Kortelake met zijn huidige populierenbossen groeit stilaan uit tot een valleibos met meer streekeigen boomsoorten, zoals zwarte els, boswilg, gewone es, Gelderse roos en sleedoorn. De erg natte plaatsen worden voornamelijk beheerst door rietvegetaties. Op andere plaatsen ontstaat een mozaïek van open moeras en valleibos. Het hoger gelegen deel bestaat uit bos, met voornamelijk eiken en elzen. Het natuurgebied bestaat ook uit een kleinschalig weidelandschap met houtkanten en hagen. De overgang van bos naar weiland verloopt niet bruusk, maar aan de hand van mantel- en zoomvegetaties.
Raspaillebos: Op de flanken van de Bosberg, geprangd tussen de valleien van de Dender en de Mark, ligt het Raspaillebos. Het landschap combineert de steile trekken van de Vlaamse Ardennen met de zachte glooiingen van het Pajottenland. De talrijke paden, soms slingerend tussen dichte bossen of in brede, bloemenrijke dreven, dan weer in het open landschap, nodigen je het hele jaar door uit om te genieten van de kleurrijke bosomgeving.
De parcoursbouwers hebben weer hun beste gedaan en mooie wandelingen uitgetekend, die wachten om gewandeld te worden. De dag zelf zullen onze medewerkers er hun inzet aan toevoegen, met als resultaat een heus dagje ontspanning waar je een heel fijn gevoel aan overhoudt.
De tocht telt mee voor het regelmatigheidscriterium Priortrofee (2de tocht)
Kaartjes: 06km – 08km – 10km – 12km – 14km – 16km – 18km – 22km – 26km – 32km – 42km – Algemeen overzicht
GPX-tracks: 06km – 08km – 10km – 12km – 14km – 16km – 18km – 22km – 26km – 32km – 42km