Méér dan één wandeling waard!
Padstappers Geraardsbergen vzw

Mattentaartentocht

Zondag 17 april 2022
Mattentaartentocht
Koninklijk Atheneum, Papiermolenstraat 29,
9500 Geraardsbergen
Vrije start tussen 7u en 15u. Aankomst tot 18u.
Inschrijving: € 1,50 leden (€ 3,00 niet-leden) – kinderen tot 12j gratis
Afstanden: 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 22, 26, 32 en 42 km
Gratis halve mattentaart
PRIORTOCHT
KINDERZOEKTOCHT

De Mattentaartentocht is zonder meer het paradepaardje van de club. De voorbije twee jaren mochten we toen alles klaar was, in laatste instantie evenwel niet organiseren. De frustratie en de opgespaarde energie zorgen ervoor dat we dit jaar, met groen licht nog meer dan andere jaren, alles uit de kast gaan halen om de voorbije donkere periode te vergeten en het gevoel te scheppen dat we nooit van de kalender zijn weggeweest

Een organisatie als de mattentaartentocht moet het hebben van superlatieven, elementen die de tocht net iets mooier en beter maken dan een doorsnee tocht (al is daar ook niets mis mee).

Starten doen we daarom, zoals vanouds, vanuit het Koninklijk Atheneum op een boogscheut van het treinstation en een aantal grote parkings. De zaal is ruim genoeg om onder alle omstandigheden op een verantwoorde manier de deelnemers te ontvangen. We zorgen er voor een uitgebreide keuze aan warme en koude dranken, maar bieden ook een ruim aanbod kleine snacks aan, zoals belegde broodjes, smossen, croques, frieten en vlees op de barbecue. Met wat ambiance op ons gezellig terras of in de ruime zalen, zal iedereen, met een vooraf besteld pakket mattentaarten onder de arm, rustig kunnen nagenieten van een uitgelezen wandeling. Voor de kinderen voorzien we onderweg een kinderzoektocht (gratis deelname – leuk aandenken) en aan de aankomst een springkasteel, kwestie van de ouders wat quality time te gunnen. En wat had je gedacht van een gratis halve mattentaart om te starten? Goed begonnen is immers half gewonnen! Eten en drinken … ok … maar wat met de wandelingen?

Alles begint uiteraard met een uitgelezen parcours en daar werd voor alle afstanden voor gezorgd. Het uitgebreide bos- en veldrijk wandelgebied rond de stad is de fel benijde speeltuin van onze parcoursmaker, die er met plezier dagenlang in rondtoert op zoek naar nooit eerder gebruikte paden of doorsteekjes. Het resultaat is een mattentaartentocht 2.0!

De langste afstanden (26 tot 42 km) worden eerst even op pad – en dat mag gerust letterlijk worden genomen – gestuurd richting Deftinge, een landelijke gemeente op een boogscheut van Geraardsbergen. De streek is landbouwgebied, waar boer en tuinder regeren over de uitgestrekte akkers en weiden en waar onze wandelaars kunnen genieten van gezonde boerenlucht. Na dit ommetje komen ze terug naar de startzaal en gaan ze verder op weg met de andere afstanden.

De 6 km, die in het begin even met de langeafstandswandelaars zijn meegelopen, bezoeken het Abdijpark. Het volledig heraangelegde park nodigt zonder meer uit tot wandelen. Je kuiert er over goed aangelegde wandelwegen tegen de flank van de Oudenberg op, zonder evenwel zware inspanningen te moeten leveren. Deze rustgevende omgeving is samen met het pad langs de kronkelende Dender, de hoofdbrok voor de omloop van 6 km.  Zij maken in het park gebruik van het Koetshuis als rustpost. Ook alle andere wandelaars zullen vroeg of laat in deze rustpost belanden alvorens het laatste stuk van hun wandeling aan te vatten.

Alle andere afstanden trekken richting Boelarebos. Dit ten zuidwesten van de Oudenberg gelegen, als natuurgebied erkend bos, wordt in deze tijd van het jaar overspoeld door een zee van blauwe boshyacinten, witte bosanemonen en heerlijk geurende daslook. De kleurenpracht geeft het tegen de helling opgolvende  bos een dromerige feeërieke aanblik. De 8 km wordt beneden in het bos, terug het bos uitgestuurd, zij zullen later op het parcours terug het gezelschap krijgen van de wandelaar op de andere afstanden. Die andere wandelaars worden, niet te bruusk, maar wel gestaag stijgend, langs brongrachten, naar de Hoge Buizemont geleid. Boven aangekomen zal allicht spijt worden gevoeld het bos te moeten verlaten, maar niet getreurd, voor de wandelaars op de 14, 12, 26 en 42 km wacht nog een ommetje naar een oud beukenboscomplex op het grondgebied van de Waalse buurgemeente Deux-Acren, het Bourengbos.  Na dit extraatje vervoegen ze de anderen op de Hoge Buizemont, de zuidkant van de heuvelrug die boven Geraardsbergen torent. Daar wordt koers gezet naar de Kleine Buizemont, het meer noordelijke deel van de heuvelrug. Na wat klim- en daalwerk wacht een welgekomen rustpost, waar, zoals op alle rustposten, alles in het werk wordt gesteld om het de wandelaars naar de zin te maken. De met zorg samengestelde, uitgebreide menukaart en de inzet van onze medewerkers staan daar garant voor.

Hier komen de stappers van de 18, 22, 32 en 42 km later nog eens terug. Zij wandelen eerst nog even in dalende lijn door de open velden van het gehucht Schillebeek richting Moerbeke en passeren onderweg een markante vierkantshoeve uit het eerste deel van de 17de eeuw, de abdijhoeve Hof ter Buikmeers.  Na Moerbeke klimmen de wandelaars, zonder de vrienden op de 42, die efkes alleen op stap gaan richting taalgrens, terug naar de rustpost op de Kleine Buizemont. De stappers op de 42 km maken ter hoogte van de dorpskern van Moerbeke het verschil in afstand door een mooie omzwerving te maken door het grensgebied van Vlaanderen en Wallonië. Onderweg kunnen ze even uitblazen in een herberg in Viane. Ze keren van hun taalgrensavontuur terug dwars door het natuurreservaat de Rietbeemd. Dit taalgrensoverschrijdend natuurgebied in de open vlakte van de vallei van de Mark (Marcq), is vooral een uitgelezen biotoop voor een uitzonderlijke verscheidenheid aan vogels. Het is bovendien een schaars voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking, die natuurbehoud onderscheidt van politiek.

Na de rustpost op de Buizemont volgen de wandelaars een kort of langer traject dalend naar het hart van de stad, de markt. Daar aan de voet van de Oudenberg komen alle afstanden die de Muur gaan beklimmen samen. De horecazaken op de markt kunnen eventueel nog zorgen voor de ultieme bevoorrading of een broodnodige verfrissing van de droge keel. Eens de markt verlaten, stevenen (nu ja, minder kan ook) de wandelaars door het redelijk steile Grupellopark, onder de beschermende wijd open armen van het beeld van het H. Hart door. Dit sterk hellend park is een niet te onderschatten voorsmaakje vóór de Muur (8-12-16-22-26-32-42km)!

Geraardsbergen is Mattentaarten en de Muur! De mattentaart is al geproefd, de Muur wacht! Deze legendarische bult in de Dendervallei, waarop menig stukje wielergeschiedenis is geschreven, misstaat immers ook niet als uitdaging in de wandelsport. We besparen de wandelaars op de 6, 10, 14 en 18 km, evenwel deze toch pittige inspanning, al missen ze dan een en ander, zoals de neo-barokke Onze-Lieve-Vrouwkapel (1905-1906). Deze vrije kopie van de kapel uit 1640, is zeker een bezoekje waard, al was het maar om even te bekomen van de inspanning en de honderden dankbetuigingen aan de muren te lezen. Elk uur luiden de beiaardklokjes uitnodigend naar de gelovigen die hier sinds de middeleeuwen naar toekomen voor de heilzame kracht van het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw. Op het hoogste punt van de Oudenberg tref je de oriëntatietafel uit 1928 aan, van waaruit een adembenemend uitzicht over de gehele Dendervallei wordt geboden. Bij helder weer zie je zowaar de koepel van het justitiepaleis.

De terugweg, door het Abdijpark, naar de rustpost beneden in het Koetshuis is een verademing niet in het minst omdat het bergafwaarts gaat. Nog efkes de beenspieren wat rust geven bij een natje en een droogje en dan terug op pad langs het Denderpad naar de startzaal. De parcoursbouwer heeft genoten van zijn werk, we verwachten dat de wandelaars dat ook zullen doen. Zoals op al onze andere tochten bieden we ook pakketten mattentaarten aan aan een gunstige prijs (5+1 gratis). Bestel ze vooraleer je start, want ze zijn gegeerd en op=op!

Kaartjes: 7 km, 8 km10 km, 12 km, 14km, 15 km, 16 km, 18 km, 21 km, 22 km, 26 km, 32 km, 42 km
Gps-tracks: 7 km, 8 km10 km, 12 km, 14km, 15 km, 16 km, 18 km, 21 km, 22 km, 26 km, 32 km, 42 km