Uren ronddwalen door de velden, landerijen, bossen en natuurgebieden in de uitlopers van de Vlaamse Ardennen combineren met een doortocht op de markt van de tweede oudste stad van Vlaanderen en daarbij vergast worden op een halve mattentaart met koffie (of water), kan alleen maar bij ons. Wij organiseren deze mattentaartentocht al voor de 37ste keer en werken daarbij terug samen met de door de stad georganiseerde “Dag van de Mattentaart”.

We starten de tochten in het Koninklijk Atheneum, op een boogscheut van het station. Onze dynamische medewerkers staan er paraat om de wandelaars te vergasten op een verkwikkende koffie of thee, lekkere verse soep, gekoelde bieren en verfrissende dranken, met zorg bereide broodjes, diverse snacks en natuurlijk heerlijke Mattentaarten. Dat doen ze trouwens ook onderweg op de rustposten.

Alle afstanden worden door het schilderachtig decor geloodst van het Boelarebos. De zee van blauwe boshyancinten, witte bosanemonen en daslook, zal de wandelaar zowel met de kleurenpracht, als met de overweldigende geur in verrukking brengen. Het wordt voor allen het begin van een korte genieterstocht of een lange sportieve uitdaging. We zorgen daarbij voor een scala aan tussenmogelijkheden en een waaier aan diversiteit van landschapsvormen en bezienswaardigheden onderweg.

De 6 en 8 km splitsen af in het bos en gaan langs rustige wegen en stegen op zoek naar de Markt, waar in de schaduw van het stadhuis en de monumentale Sint- Bartholomeuskerk – onder het goedkeurend oog van het oudste Manneken Pis – standwerkers vanaf 10u uitpakken met onder andere demonstraties mattentaarten bakken en verkoop en degustaties van streekproducten. Maar ook de reuzen zijn van de partij en dagen de voorbijgangers uit hun draagvermogen te testen, gadegeslagen door dagjestoeristen vanaf de terrasjes van de omringende horecazaken. Ook de wandelaars op alle andere afstanden zullen hier vroeg of laat tegen het einde van hun tocht doorkomen.

De andere wandelaars trekken na het Boelarebos de Grote Buizemont op en over.  De wandelaars op de 26, 32 en 42 km haspelen onderweg nog een ommetje naar het Natuurreservaat De Rietbeemd af, het enige taalgrensoverschrijdend reservaat van ons land. Ze genieten er van een gevarieerd landschap van knotwilgenrijen, hagen, houtwallen, rietvelden, moerasgebieden, ouderwets meanderende beekjes en amfibieënpoelen. Men kan er naast een twintigtal verschillende soorten dagvlinders en de Gallowayrunderen ook een hele resem vogels, waaronder de rietgors, horen of zien. Terug bij de andere afstanden, stapt iedereen door het Arduinbos terug de Kleine Buizemont op. Het geklauter verdient in rustpost Den Drempel zeker wat verpozing.

Van daaruit kunnen de wandelaars de kilometerteller aandikken met een korte of lange tocht door een open landschap, af en op de oostflank van de berg, naar het 18de eeuwse witgekalkte Hof ter Buikmeers en terug. Na een enkele of dubbele rust dalen de 10 en 14 km af naar de Markt van Geraardsbergen, terwijl andere afstanden (12, 16, 22, 32 en 42km)  freewheelend naar de voet van de Vesten duiken, van waaruit ze de aanval inzetten op de – in wielermiddens beruchte en gevreesde – Muur. Na deze forse klim nemen ze op de Kapelmuur best even de tijd om de weidse omgeving te overschouwen en op adem te komen in of buiten de neobarok O.L.V-kapel, een vooral in de maand mei drukbezochte bedevaartplek. Even voorbij de vijver krijgen ze opnieuw het gezelschap van de vrienden op de 18 en 26 km, die de Oudenberg vanuit Den Drempel via de heuvelrug hebben gerond. Allen kunnen nu wat stoom afblazen en langs de oostflank van de Grote Molenberg via de Hoeve Te Wambas en de Kapel van de Ommegang op zoek gaan naar de rustpost in Onkerzele. De rustpost is ondergebracht in de Speeldoos, een toepasselijke naam na al het gestoei op de heuveltjes van en rond Geroaldi Montem.

Oef! De 16 en 18 km mogen hier beginnen denken aan terugkeren naar Geraardsbergen, maar voor de 22, 26, 32 en 42 km liggen in het oosten nog heel wat veldwegen, stiltegebieden en bossen. Op de fraaie lus door de Steenborrebeekvallei ontdekken de 22, 26 en 32 km de geïsoleerde semi-gesloten hoeve Hof ten Steenborre. En de 42 km? Parallel aan de Hoge Buizemont ligt ten oosten nog een heuvelrug, het Moerbekebos. De heuvel is vooral gekend van de Bosberg die de heuvel in twee snijdt. De wandelaars klimmen er via het Raspaillebos naar El Faro, een gezellige taverne boven op die Bosberg. Het is een caférustpost die goed van pas komt, want er liggen nog wat kilometers te wachten vooraleer ze de anderen terug vervoegen aan het hof ten Steenborre. Het parcours ernaartoe omvat nog een bezoekje aan de laatgotische Sint-Pauluskapel in Galmaarden en een tocht door de glooiende velden ten zuiden van het Karkoolbos en een passage door het straatdorp Atembeke.

Na de Speeldoos is de Markt van Geraardsbergen het volgende doel. De velden op de westflank van de Grote Molenberg en de lamaweide, decoreren de weg er naar toe. Tenslotte wandelen alle deelnemers na de Markt dan langs de Dender en een laatste verrassend ruig natuurpad terug naar de startzaal.

Wij bieden – zoals trouwens op al onze tochten – pakketten mattentaarten aan tegen voordeeltarief (5 + 1 gratis = 7,50 €). Wegens het succes ervan raden we aan deze te bestellen voor je gaat wandelen (aan de stand met de banner). Het pakket kan je na je wandeling ophalen.