Padstappers Geraardsbergen vzw

Manneken Pis-tocht

Zondag 29 januari 2023
Manneken Pis-tocht
Jeugdcentrum DE SPIRAAL, Zakkaai 29, 9500 GERAARDSBERGEN
Vrije start tussen 7u30 en 15u. Aankomst tot 18u.
Inschrijving: € 1,50 leden (€ 3,00 niet-leden) – kinderen tot 12j gratis
Afstanden: 7 – 10 – 12 – 16 – 22 – 26 en 32 km
Gratis jenever of warme chocolademelk
Gratis kinderzoektocht met leuke prijzen

We zijn volgens de kalenders hartje winter en dan plannen wij traditioneel onze Manneken Pis tocht. Niet de grote vijfjaarlijkse uitdaging waarover we het elders in dit blad hebben, maar een tocht over afstanden naar ieders goesting en vermogen.

Een ruime startzaal is altijd al een goed begin voor een mooie wandeling. De Spiraal aan de Zakkaai ligt randje centrum van de stad, wat niet wandelende familieleden of wandelaars op korte afstand de gelegenheid biedt een stapje in de wereld, in dit geval de stad te zetten. Maar zij die er stevig de stap willen inzetten wacht een ruime keuze aan parcoursen, die stuk voor stuk met veel inzet en zorg werden uitgezocht.

Onze trouwe klanten kennen de kwaliteit van onze omlopen en tekenen dan ook graag bij ons present. Ook wij kennen hen ondertussen en weten wat ze van ons verwachten. Met die wetenschap gaan we telkens weer aan het werk. Van parcoursbouwers tot afruimers, onze medewerkers staan klaar om “jouw” wandeling te laten uitgroeien tot een volwaardige daguitstap.

Twee rustposten onderweg zorgen ervoor dat de wandelaars op tijd en stond, ongeacht de afstand die ze wandelen, kunnen genieten van frisse dranken, koffie, chocolademelk of lekkere soep, al dan niet met een hartig broodje.

Wandelen doen we door de stad en het golvend landschap ten noorden en oosten van Geraardsbergen. De omgeving biedt voldoende mogelijkheden om niet alleen van de stad en de landbouwstreek errond te genieten, maar daarenboven ook een paar mooie natuurgebieden en bossen in winterrust te ontdekken. Alles opsommen zou ons te ver leiden, maar een grabbel uit de wandelton, biedt ons het volgende:

Het abdijpark: Deze groene long, oase van rust midden het stadscentrum behoorde tot de Sint-Adriaansabdij (1175), de vroegere Benedictijnenabdij van Geraardsbergen. Het abtenhuis, het poortgebouw en het koetshuis zijn bewaard gebleven en kregen een herbestemming, terwijl de restanten van de kloostergang en de voormalige kerk grotendeels onder de grond verborgen bleven. Maar deze ruïnes werden bij de heraanleg en vernieuwing van het park op een mooie en originele manier zichtbaar gemaakt. Op die manier heeft de stad de erfgoedwaarde van het historisch beschermde Abdijpark weten te behouden. Alle afstanden komen hier door om in het Koetshuis de rustpost te vinden en te genieten van een gratis jenever of warme choco. Aan de andere kant van de Oudenberg zullen de wandelaars op de 22, 26 en 32 km later ook nog Hof ter Buikmeers passeren, een abdijhoeve die behoorde tot de deze abdij.

De markt van Geraardsbergen en het Manneken Pis: Hier bevinden zich enkele unieke historische gebouwen zoals de Sint-Bartholomeuskerk, de Marbol, het Stadhuis en uiteraard ons befaamde Manneken Pis, het oudste beeldje (1459) van een plassend manneken in België, wat ze in de hoofdstad (beeldje van 1619) ook mogen beweren. Weet wel dat dit arrogante mannetje geen goed voorbeeld is en dat navolging ervan gegarandeerd een GAS-boete oplevert. Niet zo voor het manneken zelf, die lapt al eeuwenlang oorkondes of reglementen aan zijn blote voetjes. Steegjes met levendige namen als Visstraatje, Brandstraatje, Duivenstraatje en Boerenhol nodigen bezoekers naar vervlogen tijden

Karkoolbos: Het bos ligt tegen de helling van de Bosberg en is een restant van een oud bos dat indertijd ononderbroken tot aan het Zoniënwoud liep. (16, 22, 26 en 32 km).

Boelaremeersen: Dit natuurgebied, eigendom van Natuurpunt, wordt door de parcoursbouwer heel vaak in de wandelingen opgenomen omdat het een echte parel is. Het gebied is een meersland met hooilanden, valleibossen, grachten, rietvelden en natte ruigtes. Het is ongerept en heeft een enorme ecologische waarde. (22, 26 en 32 km).

De Gavers: Ook het 20 ha grote provinciaal domein is een bestanddeel dat regelmatig voorkomt in onze wandelingen. We trekken het domein in langs jeugdherberg ’t Schipken en wandelen een kort eindje over het knuppelpad op weg naar de rustpost in Onkerzele. (22, 26 en 32 km)

Boelarebos: Dit Natura 2000-natuurgebied ligt op de helling van de Grote Buizemont en bezorgt de 32 km wat pittig klimwerk, vooraleer met de 26 km af te dalen naar het jaagpad langs de meanderende Dender. Daar treffen ze terug de andere afstanden om de slotkilometer aan te vatten.

Eens terug in de startzaal, kunnen we in een sfeer van “blijven plakken” en “gezellig nakaarten”.de kilometerboekhouding bijwerken en het wandelboekje aandikken met een verslagje. Ondertussen zetten onze medewerkers hun beste beentje voor om de wandelaars te voorzien van kleine met zorg bereide snacks en lekkere drankjes. Zij hopen op een “Tot weerziens” …

Kaartjes: 5km7km10km12km16km22km26km32kmAlgemeen overzicht
GPX-tracks: 5km7km10km12km16km22km26km32km