We steken al onze energie in de organisatie van de Manneken-Pis tocht. Maar kan die doorgaan zoals we dat gewoon zijn? Uiteraard niet, maar toch gaan we voor een corona-proof versie, gespreid over 2 dagen, zonder eigen rustposten, maar met voldoende rust- en plasmogelijkheden in plaatselijke horecazaken. Inschrijving met scanning en afstempeling van de wandelboekjes gebeurt in een tent voor de toeristische dienst “De Permanensje” op de markt van Geraardsbergen. Bij regenweer, verhuizen we naar binnen. Alle vereiste voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen van mondmaskers tot gels, van schermen tot contactloos betalen zullen worden gegarandeerd. Stewards zullen zorgen voor een vlot verloop.

Onze clublokalen, De Grondeling en Bar Gidon, zullen voor de gelegenheid wat vroeger openen en zo samen met de andere horecazaken op de markt de rol van verbruikszaal opnemen. Het is een voor ons kosteloze maar veilige manier om toch een vorm van catering aan te bieden en te zorgen dat toiletbezoek mogelijk is.

Helaas zullen we ook deze tocht moeten annuleren zo de veiligheidsraad de horeca op slot houdt. We maken ons sterk dat dat, eind januari, niet opnieuw zal nodig zijn.

 

Zaterdag 30 en Zondag 30 en 31 januari 2021
TWEEDAAGSE MANNEKEN-PIS TOCHT
Start: Toeristische dienst “De Permanensje”
Vrije start vanaf 8u00 tot 15u00
Inschrijving: € 1,50 leden ( € 2,00 niet-leden)
Afstanden: 6 – 10 – 16 – 18 – 22 – 26 – 32 km

De wandeling start op de markt van Geraardsbergen in de Toeristische dienst “De Permanensje” gelegen naast de Marbol, een historische fontein nabij het stadhuis. Op de markt, in de schaduw van dit fraaie stadhuis en de monumentale Sint-Bartholomeuskerk bevinden zich tal van horecazaken, die net als wij, de coronacrisis achter zich proberen te laten; onder hen onze clublokalen De Grondeling en Bar De Gidon. Je kan er terecht voor een drankje, wat rust of een plaspauze. Ook onderweg wijzen we je graag de weg naar geopende horecazaken, waar je de beentjes even kan laten rusten, wat verpozen of met de nodige afstand een praatje kan maken met collega- wandelaars.

De wandelaars starten bij deze gelegenheid de wandeling door het Manneken-Pis museum. Dit kleine museum gewijd aan de geschiedenis van het plassende ventje stelt een collectie kostuums tentoon, waar het kereltje zich door de jaren heen heeft in vertoond. Met de glimlach om de mond om de vele grappige outfits, verlaten we de markt op zoek naar het jaagpad van de Dender en de wandeling die de Padstappers voor ons in petto hebben.

Zoals je dat van ons gewoon bent, staan natuur en rust centraal op onze tochten en zijn “een klimmetje af en toe” en “een spatje aarde” nooit ver weg. Het drukt onze visie uit op het begrip “wandelen”. Alle afstanden verlaten daarom zo vlug mogelijk de straten van de stad en keren er pas terug na een afwisselende wandeling langs tuinen, weiden, landerijen, akkers en bossen, over rustige wegen, paden, veld- en landwegen.
De 6 km is weliswaar kort in afstand, maar bevat wel twee pittige klimmetjes die met de nodige tijd en rust moeten worden bedwongen. Het begint vlak, langs de dender naar Overboelare, maar daar wacht de klim langs de kronkelende Resteleustraat naar de hoogte van de Kleine Buizemont. Van op die hoogte dalen we oostwaarts af richting Moerbeke om evenwel al vrij vlug terug te klimmen naar de kapel van de Oudenberg. Na een schietgebedje wacht de afdaling terug naar de markt. Het is zowat het typische op en af landschap dat men kan en mag verwachten op een wandeling in de Oudenbergstad. Alle afstanden mogen zich daar trouwens op verblijden.

Zonder het te hebben over de monumenten en gebouwen op de markt (info verkrijgbaar in “De Permanensje”), valt er onderweg niet alleen te genieten van de winterse pracht van de slapende natuur en van den boerenbuiten, maar ook van een aantal bijzondere gebouwen en mooie plekjes:
Hof Ter Buikmeers: Voormalige abdijhoeve (abdij van Geraardsbergen) uit de 17de eeuw. Witgekalkte bakstenen hoeve waarvan de gebouwen gegroepeerd zijn rondom een langwerpige, deels gekasseide en gecementeerde binnenkoer met vaalt, toegankelijk via een grote inrijpoort. (6 en 10 km)

Kapel van de Oudenberg: neobarokke Onze-Lieve-Vrouwkapel (1905-1906), een vrije kopie van de kapel uit 1640. Gelovigen komen hier sinds de middeleeuwen naar toe voor de heilzame kracht van het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw. (6 en 10 km) (100m uit parcours andere afstanden)

Oriëntatietafel: Bij de oriëntatietafel (1928) geniet je van een adembenemend uitzicht over de gehele Dendervallei. Bij helder weer zie je zelfs Ninove, een stadje op zo’n 14 kilometer er vandaan. De arduinen zuil vlakbij is het enige wat rest van de Lessense Poort, stadspoort afgebroken in 1862. (6 en 10 km)

Het Boelarebos is een Natura 2000-natuurgebied dat Europees erkend is. Het ligt ten zuidwesten van de Oudenberg. Onder de Hoge Buizemont liggen vier bronnen die drie brongrachten voeden die langs het bos naar de Gaverbeek en de Dender vloeien. Langs deze brongrachten staat een specifieke vegetatie. (10 tot 32 km)

Het Arduinbos, nog een Natura 2000-natuurgebied dat Europees erkend is, is een loofbos met voornamelijk beuk. (16 tot 32 km)
Het Moerbekebos (16 tot 32 km) vormt samen met het Raspaillebos (32 km) en het Karkoolbos (16 tot 32 km) een groot boscomplex op een heuvelrug ten oosten van Geraardsbergen tegen Galmaarden.

Het gebied is een overblijfsel van het Kolenwoud en wordt doorsneden door een kasseiweg, de Bosberg. (16 en 32 km)
Midden het Raspaillebos ligt de Juffrouw Kapel. Dit in de volksmond als “’t Iffraken” gekende kapelletje werd rond 1860 opgericht ter ere van de Heilige Apollonia. Nadat ze in 2012 was ingestort, werd ze door vrijwilligers van Natuurpunt volledig heropgebouwd met authentieke materialen en volgens bouwtechnieken uit de 19de eeuw. (32 km)
De Rietbeemd is een 80 ha taalgrensoverschrijdend natuurgebied, in de nog open vallei van de Marke, een visrijke bijrivier van de Dender. Het vormt een gevarieerd landschap van knotwilgenrijen, struwelen, hagen, houtwallen, rietvelden, moerasgebieden, meanderende beekjes en amfibieënpoelen. Galloways worden ingezet voor de extensieve begrazing van bepaalde percelen. (22, 26 en 32 km)
De Sint-Pauluskapel werd opgetrokken op een site die reeds in de Gallo-Romeinse periode werd bewoond. Er blijkt geen enkel verband te bestaan tussen de villa die er zich waarschijnlijk bevond en de laatmiddeleeuwse kapel, die vermoedelijk in het begin van de 16de eeuw werd opgetrokken. Het is een bakstenen gebouw in laatgotische stijl. In de kapel worden o.m. enkele 15de-eeuwse kunstvoorwerpen bewaard. (22, 26 en 32 km)
De Hoeve te Wambas ook wel “Hof van Sint- Marten” genoemd was afhankelijk van de abdij van Geraardsbergen en werd voor het eerst vermeld in 1641. Het is een grote gesloten hoeve met verankerde gebouwen van baksteen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een gebetonneerde binnenplaats met vaalt. De huidige gebouwen dateren grotendeels uit de eerste helft van de 18de eeuw. Wordt thans uitgebaat als B&B. (16 tot 32 km)
Hof te Steenborre: Geïsoleerde semi-gesloten hoeve gelegen in een open landschap, met boerenhuis van het dubbelhuistype onder licht gebogen zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. De naam van deze hoeve verwijst naar de waterbron in de buurt. Het moderne bedrijf telt 50 tot 55 roodbonte Holstein melkkoeien. (16 tot 32 km)
Zoals je ziet, zijn de ingrediënten zeker aanwezig om van deze wandeling een mooie belevenis te maken. Nog even kruiden met een winterzonnetje en een heerlijk wandeltemperatuurtje en je kan beginnen genieten.
In “De Permanensje” kan je onze shop vinden, waar we onze nieuwe aanwinst voorstellen: het Padstappers mondkapje. Met dit in je uitrusting ben je veilig op weg en maak je bij wijze van spreken letterlijk mond-tot-mondreclame voor onze club.
Ook het secretariaat (ledenbestand) zal aanwezig zijn. Zij die nog iets van de club tegoed hebben (attesten, walkings, lidkaarten, …) of wat administratie moeten in orde brengen, kunnen daar terecht.