met een knipoog naar het wildplassertje …

Op de markt van Geraardsbergen staat een ventje schaamteloos te plassen, maar in plaats van een gasboete te krijgen, mag hij dagelijks een pak bewonderaars begroeten. Het gaat hier om het oudste beeldje van die soort (1459), een pak ouder, maar misschien minder bekend, dan zijn broertje of zijn dubbelganger in Brussel. Een groet aan dit beeldje mag dan ook niet ontbreken op deze tocht, die er bovendien naar vernoemd is.

Moet ik het nog hebben over de talloze veldwegen, natuurpaden, steegjes, bospaden en dergelijke waar de streek rond Geraardsbergen zo rijk aan is? Of over de mooie vergezichten die de Oudenberg biedt aan hen die niet terugdeinzen voor wat klimwerk? Of over de natuurgebieden, stiltegebieden, bossen, landerijen en weidse weiden die zich rond de stad aan elkaar rijgen? Of over het recreatiedomein de Gavers? Of over de talloze kapelletjes die je langs de wegen kan tegenkomen?

Wie hier al is komen wandelen, kent deze ingrediënten, die door onze parcoursbouwers met kennis van zaken en na gedegen speur- en veldwerk in de omlopen worden verwerkt. En dat verwerken mag je gerust letterlijk nemen, want vaak moet op de omlopen worden ingegrepen met de bouw van bruggetjes, de ophoging van te drassige doorsteken, het aanvullen met hakselhout of paletten van ondergelopen wegelingen, het snoeien van struiken of bramen, het maaien van hoge grassen, het plaatsen van poortjes aan weiden, enz. Ze doen het keer op keer. Ook dit keer.

Alle afstanden, behoudens de 7 km, trekken naar de rustpost in Onkerzele. De 10 en 12 km starten langs de Dender om even later naar een hoogte van een 35 meter te klimmen en op die hoogte, langs smalle paden op de flank van de Grote Molenberg, de rustpost te bereiken. De andere langere afstanden maken eerst een ommetje langs de Baronie van Boelare, het natuurgebied de Boelaremeersen en het recreatiedomein de Gavers.

Na de rustpost in Onkerzele zwerven de stappers op 22, 26 en 32 km door akkers, velden en bossen (Moerbekebos en Raspaillebos op de flanken van de Bosberg), vooraleer de rustpost in Onkerzele terug te vinden. De 32km-wandelaars worden wel eerst nog boven de Bosberg wat verder uitgestuurd naar een rustpost in het landelijke Zandbergen. Na de tweede rust in Onkerzele, wandelen de lange-afstand-wandelaars samen met de wandelaars op 10, 12 en 16km door de glooiende velden via Hoeve Te Wambas, langs de oostkant van de Oudenberg naar het uitkijkpunt op een zucht van de Kapel O.L.V. van de Oudenberg. Vandaar volgt de afdaling naar de rustpost in het Koetshuis van de Adriaansabdij.

De 7 km-tocht volgt een tijdje de 10 km, haakt voor Onkerzele af naar het Koetshuis en volgt dan samen met de andere afstanden de tocht naar het eindpunt.

Na het Koetshuis trekken alle wandelaars naar de Markt van Geraardsbergen, groeten er Manneken Pis en verlaten al gauw de bebouwing om langs bosjes en tuinen in de richting van Overboelare, de brug over de Dender te bereiken. 26 en 32 km hebben er inmiddels een lusje aangebreid op de flanken van de Oudenberg tussen Korendries en Hoge Buizemont.

Eens over de brug wacht nog wat ongerepte verwilderde natuur en de parktuin van het ouderlingentehuis, vooraleer de rest van de tocht wordt afgewerkt door de benedenstad. Daar hebben we, in de orgelzaal van het oude Neogotische Hospitaal, nog de gratis bedeling van jenever of fruitsap opgesteld. Het Hooghuysorgel – “Prince Carnival” – staat er te pronken.

De comfortabele startzaal ligt van hieruit op een boogscheut. De wandelaars worden er ontvangen met onze gekende inzet en toewijding. We zorgen er voor warme dranken, gekoelde biertjes, frisdranken, diverse snacks en heerlijke mattentaarten. Spreken we dan niet van een geslaagd dagje uit?

Kaartjes: 5km, 7km, 10km, 12km, 16km, 22km, 26km, 32kmAlgemeen overzicht
GPS-tracks: 5km, 7km, 10km, 12km, 16km, 22km, 26km, 32km

Met deze tocht krijg je een spaarkaart van de Priortrofee 2020 in handen voor vijf uitgelezen tochten. Wie er vier van wandelt, ontvangt in ruil voor de correct afgestempelde spaarkaart, een fles (75cl) Tongerlo of biologisch fruitsap. De eerste stempel is alvast binnen. Op naar de volgende.