Padstappers Geraardsbergen vzw

Manneken Pis-tocht

Zondag 28 januari 2024
Manneken Pis-tocht
Jeugdcentrum DE SPIRAAL, Zakkaai 29, 9500 GERAARDSBERGEN
Vrije start tussen 7u30 en 15u. Aankomst tot 18u.
Inschrijving: € 1,50 leden (€ 3,00 niet-leden) – kinderen tot 12j gratis
Afstanden: 7 – 10 – 12 – 16 – 22 – 26 en 32 km
Gratis jenever of warme chocolademelk
Gratis kinderzoektocht met leuke prijzen

De parcoursploeg heeft het de laatste weken niet onder de markt gehad. Door regen en wind moesten ze op zoek naar begaanbare paden en wegen om mooie wandelingen te kunnen uittekenen. En ja hoor, ze zijn opnieuw in hun opzet geslaagd. De ruime startzaal wordt langs rustige wandelwegen verbonden met de comfortabele en gezellige rustposten in Den Drempel (Hoge Buizemont) en in De Speeldoos (Onkerzele). Op die rustposten en in de startzaal zullen onze medewerkers hun beste (wandel)beentje voor zetten om de honger en dorst van de wandelaars te lessen. Bovendien vergasten we alle wandelaars, op vertoon van hun inschrijving, in het Koetshuis van de Adriaansabdij, op een jenever of een warme chocolademelk.

Gelet op het seizoen en de overvloedige regen van de afgelopen weken werd iets meer op zekerheid gespeeld en iets vaker gekozen voor verharde wegen, al zijn ook bij die keuze de basiselementen rust, ruimte en natuur prominent aanwezig. Starten doen we zoals gebruikelijk voor deze wandelingen in De Spiraal aan de Dender aan de voet van de Oudenberg. Wie denkt aan stratenomlopen door de stad komt deels bedrogen uit, want we kiezen vooral voor de rust van de randgemeenten Overboelare, Moerbeke en Onkerzele. 

Alle wandelingen starten via de trekweg langs het sas naar Klein Hunnegem. Vandaar splitsen de wandelingen in verschillende afstanden. Alle afstanden komen op het einde terug samen in het Abdijpark voor de gratis bedeling. Opgewarmd door de warme chocolademelk of de jenever wandelt iedereen dan naar de markt voor een groet en een foto aan het oudste Manneken Pis van België. Het mannetje wijst de weg terug naar de startzaal.

De 7 km bereikt het Abdijpark via de Korendries, de Dierkost en de Vesten.

De 10 km wandelt van Klein Hunnegem naar het Boelarebos. Ze klimmen door het in winterrust gehulde bos naar de Buizemont, de heuvelrug, waartoe ook de Oudenberg behoort. Na de rustpost in Den Drempel, dalen zij naar de Korendries af om zo via de Vesten naar het Abdijpark te stappen.

12 km verlaat boven de Vesten de 7 km en trekt met de 16, 22, 26, en 32 km naar de top van de Oudenberg, waar een schitterend uitzicht over de stad wacht. Ze dalen via de Bovenhoek naar de Kapel van de Ommegang in Onkerzele, in wiens schaduw ze de rustpost in De speeldoos bereiken. Na de rustpost wacht een kort bezoekje aan de waterplas van het Provinciaal domein de Gavers, waarna de meanderende Dender de wandelaars verder gidst naar het Abdijpark en de gratis bedeling.

16 km trekt na Klein Hunnegem door het Boelarebos naar de rustpost op de Buizemont, om vandaar via Korendries en Vesten over de top van de Oudenberg naar Onkerzele te klimmen. Na de rustpost in Onkerzele maken ze samen met de 22, 26 en 32 km een mooie lus door de velden naar het op de flanken van de Bosberg gelegen Moerbekebos. Na de welverdiende rust wandelen ze samen met de 12 km (en de 22, 26 en 32 km) naar het Abdijpark.

22 km volgt het parcours van de 16 km, maar in Onkerzele kiezen zij voor de lus (samen met 22, 26 en 32 km) naar de Bosberg om het verschil in afstand te maken.

26 km stapt zoals de 22 km en geniet van een extraatje door samen met de 32 km een heerlijk groen ommetje te maken door het natuurpark van de Korte Lake en het denderpad aan de overkant van het vliegveld van Geraardsbergen. 

32 km breit vanuit de rustpost op de Buizemont aan het parcours van de 26 km een lusje naar Moerbeke. Ze dalen en stijgen door de landerijen in de vallei van de Schillebeke. 

De mogelijkheden om een mooie wandeldag te beleven zijn dus zeker aanwezig. Jij ook?

Kaartjes: 07km10km12km16km22km26km32km
gpx-tracks: 07km10km12km16km22km26km32km