Padstappers Geraardsbergen vzw

Manneken Pis-tocht

Voor deze wandeldag hebben we het jeugdcentrum De Spiraal, aan de Dender, omgetoverd tot startplaats. We kunnen er 120 personen op een covid-veilige manier op hetzelfde moment in de zaal laten zitten. We willen daar iedereen op vertoon van een Covid Safe Certificaat laten inschrijven voor de wandeling, maar ook de mogelijkheid bieden om efkes uit te blazen of na te genieten. We bereiden en serveren met zorg en liefde koude en warme dranken en kleine snacks zoals broodjes, croques, worsten of hamburgers en dat tegen democratische prijzen en op een hygiënisch verantwoorde manier. Uiteraard is het een uitgesproken plaats om, mits naleving van de coronaregels, korte of lange gesprekken te voeren met je vrienden-wandelaars, die je gezien de omstandigheden misschien al een hele tijd niet voor de voeten hebt gelopen.

De parcoursbouwer zorgde opnieuw voor een ruime waaier aan afstanden zodat naar goede gewoonte iedere bezoeker wel een wandeling vindt die past bij zijn mogelijkheden of de goesting van de dag.

Alle wandelaars starten langs het jaagpad aan de Dender om daarna rustig wat bescheiden hoogtemeters te maken. Dat is het punt waar de stappers op de 7 km richting stadspark trekken en de anderen over smalle paden door de velden en weiden op de flanken van de Grote Molenberg naar Onkerzele worden gestuurd. Zij zullen na een schietgebedje in de Kapel van de Ommegang in Onkerzele, de Oudenberg beklimmen langs de noordkant.  De 32 km wordt evenwel eerst nog een paar kilometer omgeleid naar Atembeke. Het is een golvend stukje natuurwandeling door landerijen en braakliggende akkers.  Boven op de Oudenberg aan de vijver onderaan de Onze Lieve Vrouw kapel kunnen de wandelaars genieten van een mooi panorama over de streek. Ze staan nu boven aan de befaamde Muur. Die Muur werd nu eens niet beklommen, maar zal worden afgedaald om verder door het Grupellopark, met het imposante beeld van het H. Hart, het marktplein te bereiken.

Daar op de markt onderaan de trappen van het, in neogotische stijl gerestaureerde, stadhuis (14de eeuw) maken ze kennis met het rakkertje dat zijn naam aan deze tocht leent en dat vrank en vrij plast ‘en plein air’. Het kereltje placht dit al te doen sedert 1459 en is daarmee het oudste in zijn soort, wat ze in de hoofdstad ook mogen beweren. De markt biedt uiteraard wat mogelijkheden om de tocht te onderbreken met een cafébezoek. Onze beide clublokalen (Bar De Gidon en De Grondeling) zullen de wandelaars heel zeker met plezier bedienen. Na de markt en de obligate fotoreeks van het manneken wordt naar het Koetsenhuis gestapt. Dit gebouw in het stadspark is een gerestaureerd restant van de Adriaansabdij, waarvan ook nog één abdijvleugel met abtskwartier en het poortgebouw zijn overgebleven. Het Koetshuis doet op deze tocht dienst als historisch decor voor onze gratis bedeling. We bieden hier met veel genoegen alle ingeschreven wandelaars op een veilige manier een gratis jenever, koffie of warme chocolademelk aan.

Vanaf het Koetshuis keren de 7 en 10 km langs de trekweg lang de Dender en het sluizencomplex terug naar de startzaal. De 12 km doet dat niet zonder eerst de Kleine Buizemont op en af te klauteren.

De andere afstanden (16 tot 32) waaieren uit naar het zuiden van de stad en zoeken de Buizemont op, de heuvelrug waartoe ook de Oudenberg behoort. Dit zorgt voor wat klimwerk en een doortocht door enkele fraaie bospartijen zoals het Arduinbos en het Boelarebos. Na het klimmen is een rustpauze in de cafetaria van het Denderoord boven de Grote Buizemont meer dan welkom.

Van het Denderoord trekken de wandelaars van de 16 km door de dorpskern van Overboelare en langs de Dender terug naar de startzaal.

De stappers van de 22, 26 en 32 km houden het nog niet voor bekeken en trekken over de Dender, naar het westen, het platteland van Zarlardinge en Goeferdinge in. De streek is een aaneenschakeling van velden, weiden en akkers, spaarzaam onderbroken door de dorpen en enkele rustige woonwijken. Het parcours van de 22 km is hier wat korter uitgetekend dan dat van de andere twee afstanden. In Goeferdinge bieden we de mogelijkheid om opnieuw wat stoom af te blazen in taverne ‘t Fonteintje, vooraleer de andere afstanden te vervoegen op hun terugtocht naar de startzaal.

Deze eerste tocht van de Padstappers van 2022, is tevens de eerste tocht tellende voor onze Priortrofee.

Kaartjes: 07 km10 km12 km16 km22 km26 km32 km
GPS-tracks: 07 km10 km12 km16 km22 km26 km32 km

Na een alweer hectische jaarwisseling, bol van veiligheidsmaatregelen en beperkingen, zou dit de start kunnen zijn van een zoveelste poging om onze levens terug op de vertrouwde rails te zetten.  Dit is slechts mogelijk indien we ons houden aan de coronamaatregelen.

Blijf ons volgen op de website zodat je op de hoogte blijft van de het meest recente wandelnieuws.