Padstappers Geraardsbergen vzw

Krakelingentocht

Al eeuwen viert Geraardsbergen op de laatste zondag van februari de – oorspronkelijk heidense – feesten Krakelingenworp en Tonnekensbrand.

De Krakelingenworp, waarvan de betekenis en de oorsprong door de eeuwen heen, niet meer kan worden achterhaald, wordt toegeschreven aan een sage ontstaan in de 19de eeuw. In 1381 werd de stad door het leger van Walter van Edingen omsingeld om de mensen uit te hongeren. De stad bedacht een list door het laatste resterende voedsel over de stadsmuren te gooien als teken van overvloed. De belegeraars, overtuigd van het nutteloze van hun aanval, bliezen daarop de aftocht. Alhoewel historisch totaal onwaar, verantwoordde deze uitleg het voortbestaan van de krakelingenworp.

Met Tonnekensbrand wordt boven op de Oudenberg, het einde van de winter gevierd. De donkere dagen worden verjaagd en het licht wordt verwelkomd. Na het Krakelingenfeest wordt omstreeks 20u met gezang en dans het vuur aangestoken in pektonnen. Dit vuur is in de verre omtrek te zien en het wordt in sommige deelgemeenten beantwoord met gelijkaardige kleinere vuren.

In deze feestweek mag een wandeling niet ontbreken. We kozen uitzonderlijk niet voor een deelgemeente van de stad, maar een plaatsje dicht genoeg om nog bij het feestgebeuren te horen: Bever of Biévène. Deze faciliteitengemeente in het Pajottenland op de grens tussen Vlaanderen en Wallonië ligt op een kleine 10 km van Geraardsbergen, midden in de glooiende velden.

Naar goede gewoonte voorzien we er de wandelaars van een ruim aanbod aan warme en koude dranken en met zorg bereide snacks. De wandelaar verzorgen is, naast het aanbieden van mooie wandelingen, een bekommernis waar we hoog op inzetten. Bij de inschrijving werpen we niet met krakelingen, zoals de prominenten dat vanaf de Kapelmuur doen op de Krakelingenworp, maar geven een mastel, de zachte sandwichversie van de harde krakeling, mee om onderweg alvast van te proeven.

Door de ligging van de startplaats midden in het hol van Pluto, worden de wandelingen gevormd door een aaneenschakeling van lussen die starten vanuit de zaal in Bever. Deze werkwijze biedt de parcoursbouwer veel vrijheid en de mogelijkheid om volop het beste uit deze landelijke boerenbuiten-omgeving te halen. De wandelaars kunnen naar hartenlust lussen combineren en zo een afstand wandelen die het dichtst bij hun wensen aanleunt. De lussen zijn stuk voor stuk met zorg en veel veldwerk uitgewerkt en loodsen de wandelaars op stille kouterwegen, landwegen en paden langs golvende weiden, velden, kale akkers en bosjes. En daar waar al eens kort op een grote baan moet worden gewandeld, zal het opvallen dat koning auto deze streek nog maar weinig weet te vinden (behoudens om wandelaars naar een wandeling te brengen -😊). De opvallende rust van dit tegen de taalgrens aanleunende stukje Pajottenland is zeer zeker één van de troefkaarten van deze wandeling.

De startzaal zelf, is een volledig gerenoveerd gebouw dat in normale tijden plaats biedt aan ruim 300 personen, dus plaats genoeg om zelfs in coronatijden (voor zover toegelaten) veilig een ruim aanbod zitplaatsen aan te bieden. De wandelaar kan er uitrusten van de geleverde inspanningen en bij het bijwerken van zijn wandel-boekhouding genieten van een drankje en een babbel met wandelvrienden. Huiswaarts keert ie pas nadat hij zijn vooraf bestelde mattentaartenpakket heeft opgehaald.

Kaartjes: 4 km6 km7 km8 km10 km12 km14 km16 km18 km22 km26 km
GPX-tracks: 4 km6 km7 km8 km10 km12 km14 km16 km18 km22 km26 km