Het kleine landelijke Viane in het zuidoosten van Oost-Vlaanderen, is een deelgemeente van Geraardsbergen en neemt zo deel aan de feestweek na Krakelingen en Tonnenkensbrand. Een element van die festiviteiten is de “krakeling” een klein hard broodje in mastelvorm, met nogal wat historische impact. Elke deelnemer krijgt er eentje aangeboden, zij het voor deze gelegenheid in sandwichdeeg.

Viane is niet voor het eerst gastdorp voor een Padstapperstocht. Het dorp ligt in de uitlopers van Denderstreek en Pajottenland, dichtbij Wallonië. De streek valt met zijn open landelijk karakter, met recht en reden in de smaak van onze parcoursbouwers. De stiltegebieden worden er als parels aan elkaar geregen en doorstoken door smalle boerenslagen en hobbelige veldwegen. Hier is de tijd minstens een paar keer vergeten door te tikken en zijn stress en gejaagdheid minstens evenveel keer de weg kwijtgeraakt.

Alle afstanden, behalve de 7 km, trekken naar het Vlaams-Brabantse Bever, een dorp met faciliteiten voor haar Franstalige minderheid. Het is een samenraapsel van uit elkaar gelegen gehuchten met telkens een kern waaromheen de boerderijen en woningen in losse orde liggen. De verschillende afstanden doorkruisen deze gehuchten en vinden rust in de dorpskern van Bever zelf. Onderweg passeren ze oude boerderijen, statige hovingen en een aantal mooie pittoreske kapelletjes, gelegen langs rustige landwegen. De OLV-Kapel aan de linde in de Kamstraat en de OLV-Kapel van Zeven Weeën (18 en 22 km) zijn zeker een stop waard, maar ook over de andere, op 12 en 16 km, mag lovend gepreveld worden: H. Hartkapel, Sint-Jozefskapel, SintMartinuskapel …

Na de rustpost in Bever, waar naargelang de afstand één of twee keer wordt gestopt, voegen de wandelaars in het bekken van de Wijzenbeek zich bij de 7 km, om samen terug te keren naar Viane. Op het kruispunt van verschillende wandelpaden, tussen de Kouterstraat en de Trapstraat, ontdekken ze de Sint-Salvatorkapel (1543) – in de volksmond gekend als “De Heilige Stee” – te botsen. Aan de bouw ervan is een legende verbonden: “Een boer had gezworen dat hij op zijn eigendom een kapel zou bouwen als zijn vrouw genas. Toen ze inderdaad genezen was, vergat hij zijn eed. Een gloeiende hand met opgestoken vinger bleef hem achtervolgen, totdat hij uiteindelijk toch een kapel met een strooien dak bouwde op de plaats die de hand hem aanwees.” De benaming Sint-Salvatorkapel verwijst naar de genezing van de vrouw, de Heilige Stede naar de plaats die de gloeiende hand aanwees.

Als toetje heeft de, gelukkig niet-gloeiende hand van onze parcoursbouwer het 6,5 ha grote kasteeldomein van het kasteel Blondel de Beauregard aangewezen. De visvijver zorgt samen met het ernaast gelegen kampeerterrein voor het decor van een mooi rustgevend afsluitertje.
In de startzaal zorgen we, net als op de rustpost trouwens, voor ruime drank- en eetvoorzieningen, zodat je met een gerust gevoel op weg kan voor een zorgeloze aangename wandeldag. Onze medewerkers sloven zich alleszins uit om ervoor te zorgen dat dit werkelijkheid wordt.

Kaartjes: 6km, 7km, 10km, 12km, 14km, 16km, 18km, 20km22km, Algemeen Overzicht
GPS-tracks: 6km, 7km, 10km, 12km, 14km, 16km, 18km, 22km