Padstappers Geraardsbergen vzw

Krakelingentocht

Na Krakelingenzondag, waar duizenden “Mastellen” in de menigte worden gegooid, is het moment aangebroken om ook de wandelaars een “Krakeling” of “Mastel” aan te bieden.
Hoe kunnen we dat beter doen dan een wandeling hieraan te koppelen en deze daar dan ook naar te noemen. Reeds voor de 21ste keer organiseren we deze wandeling op een midweekse woensdag.
Intussen weten de meeste wandelaars reeds dat het broodje dat bij ons wordt gegeven, er één is in sandwichdeeg en niet in het harde brood zoals ze de voorbije zondag werden uitgegooid.
Starten doen we dit keer vanuit de parochiezaal van Viane. Geen gemakkelijke keuze om van hieruit een degelijk parcours te maken. De vertrouwde rustpost in Moerbeke gaat binnenkort tegen de grond en andere plaatsen om tot rust te komen liggen niet meer binnen de grenzen van Geraardsbergen. We dienden dan ook uit te wijken naar Galmaarden waar we een rustpost vonden. Het parcours kon worden getekend.
We wandelen niet door echte natuurreservaten, maar dat doet geen afbreuk aan de kwaliteit van de gekozen wandelpaden, veld- en landwegen. Er mag dan al niets meer te zien zijn dan kale akkers, velden, weiden en landerijen, toch loont het de moeite om in deze rustige landbouwstreek de Vlaamschen boerenbuiten in al zijn eenvoud te komen ontdekken. Daar horen uiteraard een paar schitterende boerderijen bij die diep verscholen in de velden liggen te wachten op de aanvang van een nieuw seizoen of een kapelletje langs de kant van een holle weg of een windmolen, getuige van een ambachtelijk verleden.
De kortste afstand houdt het rustig en maakt een lusje langs Embeke. Licht hellend, en eens boven, een mooi zicht op de Oudenberg en de kapel.
Vanaf 10 km gaat het richting Galmaarden via kleine paadjes en rustige wegen. Het wordt zeker en vast een leuke wandeling. Eenmaal men de rustpost bereikt, wordt er van hieruit een extra lus gestapt voor zij die 14, 18, 22 en 26 km stappen. Deze gaat richting Sint-Leonardus; waar de 18 en 26 km nog eens splitsen voor een extra lus richting Congoberg. Voor deze laatste wordt het genieten van wat klim- en daalwerk. Wat later sluiten deze terug aan in de omgeving van Piepelo, via de Heetveldmolen, gelegen op Tollembeek en één via de molens op de Markrivier gaat het dwars door de weiden langs de Mark. Eens de kerk van Galmaarden in zicht, komen we terug aan de rustpost. Tijd om de innerlijke mens wat te versterken met spijs en drank.
Na even te hebben gerust kunnen we weer verder. Nu komen we voorbij de Driscartmolen of de molen van Galmaarden. Deze werd omgebouwd tot een woonhuis en het malen van graan is lang verleden tijd. We volgen nu de stroom van de Markrivier stroomafwaarts en op die manier komen we vroeg of wat later terug in Viane. De spitse kerktoren is al van ver te zien en geeft ons moed om de laatste hectometers te stappen.
Wie de langere afstanden, 22 en 26 km wenst te wandelen, krijgt eerst een lus van 8 km onder de voeten geschoven. Langs de woonkern van Viane gaat het richting Deux-Acren. Net voor de provinciegrens, kiezen we om de velden in te trekken en maken we gebruik van de stuw om voor de eerste keer de Mark te kruisen. Door de velden gaat het dan verder richting Moerbeke. Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen we een keuze maken om ofwel door de weiden of via de steenweg naar Viane te komen. Laat ons alvast het beste hopen tegen dan.
Eenmaal we de start- en aankomstzaal terug bereiken, kan er genoten worden van heerlijke croques (met of zonder groentjes) en bakken we overheerlijke worsten en hamburgers op onze bakplaat. Voor De Padstappers is wandelen meer dan wandelen alleen en maken we er dan ook graag iedere keer een totaalbeleving van, een uitstapje met vrienden of familieleden..
In de aankomstzaal wachten onze medewerkers vol ongeduld om de wandelaars te zien aankomen en hen op hun wenken te bedienen van spijs en drank. In het wandelboekje wordt een stempel gezet als herinnering aan deze knappe prestatie en vooral aan een mooie wandeling! Wat kan een wandelaar zich meer wensen?

Kaartjes: 07km10km14km18km22km26km
GPX-tracks: 07km10km14km18km22km26km