Padstappers Geraardsbergen vzw

Krakelingentocht

Toen Geraardsbergen in 1381 door de troepen van Walter van Edingen omsingeld en met uithongering bedreigd werd, zou het stadsbestuur een list bedacht hebben om aan de bezetting te ontkomen: de laatste resten brood en haring werden als “teken” van overvloed over de stadsmuur gegooid en de belegeraars dropen ontmoedigd af. Alhoewel de geschiedenis anders liep, werd de sage hardnekkig bewaard en herdacht tijdens de jaarlijkse Krakelingenworp op de top van de Oudenberg. Wij werpen er niet mee maar geven de deelnemers aan onze tocht een in sandwichdeeg gebakken exemplaar mee. We verwijzen daarmee naar het als immaterieel cultureel erfgoed erkende eeuwenoude feest van “Krakelingen en Tonnekensbrand”, dat de volgende zondag 26 februari plaatsvindt.

Geschiedenis heeft ook onze tocht, want we sturen al voor de 20ste keer de wandelaars op pad voor onze eerste midweektocht van het jaar. Starten doen we dit keer vanuit de parochiezaal van Nederboelare.  Deze startzaal geeft de parcoursbouwer en zijn ploeg de mogelijkheid om de omgeving van  Deftinge, Goeferdinge en Zarlardinge te gaan verkennen, een gebied ten westen van Geraardsbergen, waarvan de kaarten bij ons niet zoveel op de tekentafel liggen. Dus hebben ze er extra werk van gemaakt.

We wandelen niet door echte natuurreservaten, maar dat doet geen afbreuk aan de kwaliteit van de gekozen wandelpaden, veld- en landwegen. Er mag dan al niet meer te zien zijn dan kale akkers, velden, weiden en landerijen, toch loont het de moeite om in deze rustige landbouwstreek de Vlaamschen boerenbuiten in al zijn eenvoud te komen ontdekken. Daar horen uiteraard een paar schitterende boerderijen bij die diep verscholen in de velden liggen te wachten op de aanvang van een nieuw seizoen of een kapelletje langs de kant van een holle weg of een windmolen, getuige van een ambachtelijk verleden.

In Zarlardinge wandelen we ook een stukje op de Bizarroute, een route langs 25 permanente kunstwerken. Wij bewonderen er een paar.

Wie rust zegt, zegt ook rustpost en die hebben we opgebouwd in de parochiezaal van Goeferdinge. Alle afstanden houden er halt. Wij zorgen er voor warme en gekoelde drankjes en verzorgde broodjes en bieden de wandelaar een zitplaats aan om de benen even rust te gunnen.

Verder bakken we in de start- en aankomstzaal onze heerlijke croques met of zonder groentjes en roosteren we worsten en hamburgers op onze bakplaat. Voor ons is wandelen meer dan wandelen alleen en we maken er dan ook graag een totaalbeleving van, een uitstapje met vrienden of familieleden..

In de aankomstzaal wachten onze medewerkers vol ongeduld om de wandelaars te zien aankomen en hen op hun wenken te bedienen van spijs en drank. In het wandelboekje wordt een stempel gezet als herinnering aan deze knappe prestatie en vooral aan een mooie wandeling! Wat kan een wandelaar meer wensen?

Kaartjes: 7km10km12km14km16km18km22km26kmAlgemeen overzicht
GPX-tracks: 7km10km12km14km16km18km22km26km