Padstappers Geraardsbergen vzw

Koutertochten in Zaffelare

Zondag 14 juni 2020
Koutertochten in Zaffelare
Org: De Kouterstappers KFCO (3159)/strong>
Start: Start: Feesttent Bosdam, Bosdam 23, Zaffelare
Afstanden: 7 – 13 – 18 – 23 – 35 – 43 km

Uit de ons toegestuurde informatie, kwamen we een en ander over deze tochten te weten.

De tochten worden, afhankelijk van de afstand, voornamelijk in het Provinciaal Domein Puyenbroeck gewandeld. Dit domein ligt op een goeie 500 m van de startzaal en heeft een oppervlakte van maar liefst 510 ha. Het is daarmee het grootste natuurdomein van Oost-Vlaanderen en groot genoeg om er zonder problemen wandelingen met een afstand tot 15 km volledig en zonder overlappingen in uit te tekenen. De langere afstanden zoeken, na en vóór een passage door het domein, de kouters van Moerbeke op. Ze vinden er een aaneenschakeling van rustige landwegen door het vrij vlakke polder- en krekengebied. Ook de Trektragel aan de oevers van de Moervaart heeft een plaatsje gekregen in de tochten.

Het domein omvat naast bossen, verder een aantal vijvers die gevoed worden door de Zuidlede die erdoor kronkelt. Deze idyllische waterloop verbindt de Durme met de Moervaart en is over haar volledige lengte ontoegankelijk voor motorvaartuigen, maar zeer in trek bij kano- en kajakrecreanten. Behoudens de rust en de uitgestrektheid van het domein zelf, worden de tochten gekleurd door een aantal bezienswaardigheden, die een (korte) stop verdienen.

Het Kasteel Puyenbrug bijvoorbeeld, is het neorenaissance kasteel dat je aan de rand van het Provinciaal domein midden in een park tegenkomt. Het is opgetrokken in baksteen, verrijkt met natuursteen en lichter gekleurde baksteen voor speklagen, hoekblokken en vensteromlijstingen. Het dateert van 1881 en ligt aan een deels bewaarde vijver en omgrachting. Sedert 1976 heeft het Molenmuseum Mola hier een onderkomen gevonden.

Verspreid aan de randen van het domein kan je een aantal bunkers uit de eerste wereldoorlog ontwaren (Voorposten- en Manschappenbunkers) en kom je nog enkele pijlerkapelletjes tegen die deel uitmaakten van de ommegang van de Rozenkrans van 1889.
En zoals alle provinciale domeinen herbergt het geheel natuurlijk nog een scala aan recreatiemogelijkheden: bezoekerscentrum, kinderboerderij, grote speeltuin, ligweiden, bloemenpark van 23 ha, speelbos, dierenpark en camping. Wil je van het park genieten zonder veel inspanning te doen, dan kan je altijd gebruik maken van het toeristisch treintje dat erdoor rijdt.