Padstappers Geraardsbergen vzw

Kom-uit-je-kot-tocht

De wandeling start in “De Doos” op het recreatiedomein “De Gavers” en is opgebouwd uit twee volledig uitgepijlde lussen met rustmogelijkheden in ruime horecazaken. De startzaal biedt ons voldoende ruimte om de deelnemers toe te laten rustig en met de nodige afstand aan tafel wat te verpozen en iets te gebruiken. De ruime parking ligt kortbij.

Lus 1: Schendelbeke – Vloerzegem – Idegem (7 en 12 km)

Deze twee afstanden met nauwelijks hoogtemeters, beginnen en eindigen rond de vijver van “De Gavers” en genieten dus volop van de natuurlijke rust van het domein en de ruim 20 ha grote waterplas. Tussendoor trekken we langs rustige wandelwegen door de Denderdorpen Schendelbeke en Idegem en ontdekken we het tussen Boskouter en Mussenhoek verscholen schilderachtige Vloerzegen (plaatselijk “Vluzzegem”). De 16de eeuwse parochiale Sint-Mattheuskerk is laatgotisch, weliswaar met een oudere vieringtoren. Het idyllische kerkje is een bewonderende blik en méér dan één fotootje waard. Ze werd in 1974 samen met de onmiddellijke omgeving als monument en als landschap beschermd. Dit kerkje typeert de rust van deze kleine gemeente. Wat verder ligt taverne “’t Buitenbeentje”, waar de wandelaars even kunnen verpozen vooraleer hun tocht verder te zetten.

Lus 2: Atembeke – Waarbeke – Grimminge (10 km)

Combinatie lus 1 en 2: 16, 22, 26 en 32 km

De verschillende afstanden trekken door het golvende landschap van het overgangsgebied tussen de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland. De mooie vergezichten op de vallei van de Steenborrebeek en de oostflank van de Oudenberg vormen het decor op de tocht naar het boscomplex van de Bosberg. Dit stukje overblijfsel van het grote Kolenwoud bestaat uit het Raspaillebos, het Moerbekebos en het Karkoolbos en ligt op een heuvelrug, die wordt doorsneden door een stijgende kasseiweg, de Bosberg.

We vatten na de grote (half-)gesloten hoeve “Hof ten Steenborre” in Atembeke, de klim aan door het Moerbekebos naar de top van de Bosberg. Na een pittig stukje wandelen ligt boven op de Bosberg, “El Faro”, een ruime stemmige taverne met een uitnodigend terras, waar de wandelaars even kunnen verpozen in volstrekt veilige omstandigheden. Langs het Raspaillebos dalen we terug de vallei in om afscheid te nemen van de 10 km (en de 16 en 22 km). De anderen trekken oostwaarts naar Zandbergen, waar we een tweede rustmogelijkheid tegenkomen, café “El Dorado”. Maar voor de 32 km tekenden we eerst even een ommetje uit naar Waarbeke. Ook dit is nog zo’n schijnbaar vergeten dorp, midden akkers en weilanden, uitkijkend op de vallei van de Waarbeek. Langs Grimminge wordt iedereen teruggestuurd naar “De Doos”.

In “De Doos” staan onze gemaskerde medewerkers klaar om deze organisatie in de beste omstandigheden af te sluiten. Onze eerste echte wandeltocht in coronamodus belooft dus een mooie herontdekking van een prachtig wandelgebied te worden met deelname van wandelaars die zich bewust zijn van de voorzorgen die moeten worden genomen en met medewerkers die letterlijk en figuurlijk de handschoen opnemen.