Wandelaars zijn natuurliefhebbers, buitenmensen die ook houden van sociaal contact. Het was dan ook bijzonder zwaar te aanvaarden dat een klein virus (een mini brokje natuur) ons zolang heeft binnengehouden, ons in bubbels deed leven en alleen op pad stuurde. Maar nu is het beestje door al onze volgehouden inspanningen reeds zodanig afgezwakt dat we ons kunnen wagen aan een eerste echte wandeling in coronatijd. Een wandeling in gezelschap of nabijheid van vrienden-wandelaars. Een wandeling vanuit een gezamenlijke startplaats over een gezamenlijk parcours. Dat vele “gezamenlijk” noopt ons evenwel nog altijd tot heel grote voorzichtigheid. Met de Natuurreservatentocht einde september in het verschiet hebben we als bestuur, bezorgd om de gezondheid en de veiligheid van de wandelaars en van onze medewerkers, beslist deze generale repetitie te houden met alles erop en eraan, maar met heel veel voorzichtigheid.

Wellicht zal het, net als voor ons, voor jullie ook wennen zijn, want we testen een groot aantal maatregelen uit op deze tocht. We waarderen dan ook zeer jullie deelname, maar vragen om de richtlijnen op de borden en de aanwijzingen van onze medewerkers strikt op te volgen, ook al meen je het, als kenner, beter te weten. Discussies wensen we dus niet te voeren, maar uw suggesties en opmerkingen zijn wel welkom, zodat we er rekening mee kunnen houden voor onze volgende tochten in coronatijd.

De wandelingen starten in het Buurthuis van Schendelbeke, dat we met aparte in- en uitgangen en een buitenterras, zo veilig mogelijk inrichten. Er kan worden gewandeld op drie lussen, die je naar hartenlust kan combineren, voor zover je de aankomstafstempeling voor 18u bereikt.

Lus 1 (8,7 km) trekt naar de Baronie van Boelare en doet dat, zoals je van onze parcoursbouwers gewoon bent, langs veldwegen en op een waaier van natuurpaden door de Boelaremeersen. Dit natuurreservaat alleen al is een genot op zich. Aan het einde van de zomer zullen de meeste wandelaars hier rustig door kuieren en de tijd nemen om te genieten van het palet aan natte ruigten, rietvelden, valleibosjes en bloemrijke weilanden. Dit schitterend gebied werd grotendeels hersteld in zijn natuurlijke toestand door het kappen van de populieren die er in de vorige eeuw werden aangeplant voor de houtbevoorrading van de stekskesfabriek (het Zweedse voormalige Union Allumettière). Het maakt er wandelen door een rijkdom aan fauna en flora tot een ware ontdekkingstocht. Terugkeren doen we langs de andere kant van de Dender, langs de paadjes op de flanken van de uitlopers van de Oudenberg. Na een korte blik op de vijver van de Gavers steken we terug de Dender over via het oude bruggetje aan jeugdherberg ‘t Schipken om zo de startzaal terug te bereiken.

Lus 2 (10 km) trekt in de andere richting naar een ander natuurgebied: De Nuchten. Om dit pareltje te bereiken dienen we op een lang stuk veldweg langs de spoorweg te lopen, maar dat zal wel niemand deren die weet wat hem op het einde te wachten staat. De Nuchten is zonder meer een pareltje, in zomerse nabloei een echte natuurtopper. Het boven de grond zwevend pad, bestaande uit aan elkaar geregen knuppels: het knuppelpad. Het pad slingert er door de ongerepte natuur van een moerasgebied. Alle schoonheid binnen hand- en zichtbereik en dat zonder natte voeten. Wandelen en genieten! Terugkeren doen we ook dit keer langs de andere kant van de Dender, langs het Denderpad en langs de vijver van het recreatiedomein De Gavers tot aan ’t Schipken, om zo de startzaal terug binnen te wandelen.

Lus 3. We lieten ook een kortere lus uittekenen van 6,5 km die grotendeels samenvalt met lus 2, maar dit zonder het bezoek aan De Nuchten.
Op wandelgebied is het aanbod dus schitterend en het zal voor hen die een korte afstand wandelen een moeilijke keuze tussen de lussen worden. Maar wat je ook kiest, natuur en rust wordt gegarandeerd.

In onze start- en aankomstzaal voorzien we naast de nodige rustaccommodatie in de zaal en op het terras, uiteraard ook de mogelijkheid om de innerlijke mens te versterken met warme en koele dranken en een aanbod broodjes. We bieden dit alles aan met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften inzake corona en een maximale bescherming van wandelaar en medewerker.
De menukaart is wat afgeslankt voor deze proeforganisatie maar de kwaliteit blijft gegarandeerd. Zo ook onze democratische prijzen: vooroorlogse (euh voorcorona) prijzen. En ook onze mattentaartenpakketten, die jullie zo lang hebben gemist zullen worden aangeboden aan dezelfde scherpe prijs als vroeger. Bestel ze voor je gaat wandelen aan het bekende bonnetjeskot.

Tot dan en hou het veilig!