Padstappers Geraardsbergen vzw

Herfstwandeling

Zondag 17 november 2019
Herfstwandeling in Wuustwezel
Org: Bosgeuzen-Voorkempen vzw (1006)
Start: 2990 Wuustwezel, Zaal Concordia, Bosduinstraat 5
Afstanden: 6 – 8 – 12 – 16 – 24 km

Voor de busreis van november viel onze keuze op de Bosgeuzen uit de Voorkempen. De naam alleen al doet ons het beste verhopen: het bos de biotoop bij uitstek van de Padstapper en de geuzen, nu ja …

Wat grasduinen op het wereldwijde web leert ons dat de Voorkempen een groene regio is in het noordwesten van de provincie Antwerpen. Kasteelparken, uitgestrekte bossen, heide en landbouw wisselen er elkaar af. Wuustwezel is een plattelandsgemeente, die samen met haar deelgemeenten rijk is aan erfgoed en waar je in alle rust prachtige wandelingen kan maken.

De wandelingen vertrekken in Gooreind (het einde van de gooren of moerassen), een gehucht rond het “Goed van Koch”, dat verkavelde tot een woondorp met heel mooie dreven. De 6 km maakt daar gretig gebruik van met een tochtje door het voormalige kasteeldomein.

De langere afstanden trekken naar het “klein schietveld”, een aaneengesloten stuk natuur van 900 hectare groot, wat in Vlaanderen allesbehalve klein kan genoemd worden. Dit militair domein is gedeeltelijk toegankelijk en zeer in trek bij wandelaars, fietsers en ruiters.

Er wordt verder gewandeld langs het vliegveld van Brasschaat, het “groot schietveld” en het gewezen domein van de Franciscanessen.
Op de 6 km is geen rustpost voorzien, wel op de langere afstanden (1 op de 12 km, 2 op de 16 km, 3 op de 24 km). De Bosgeuzen ontvangen er de wandelaars met spijs en drank tegen democratische prijzen.

De tochtverantwoordelijke pakt euforisch uit met de bewering “Je dwaalt hier door de stille Kempen en stapt door zand en heide. Je zal er wandelen op 80% zandwegen, 150 jaar terug in de tijd”. Wij rekenen erop dat de bus ons, na deze terug-in-de-tijd-ervaring, in teletijdmachinestijl terug naar het Geraardsbergen van de 21ste eeuw voert.