We kregen van de Florastappers een beschrijving van liefst 5 pagina’s. Ik heb geprobeerd die lijvige proza samen te vatten op twee A4-tje. Gent combineert een boeiend historisch verleden met een leefbare hedendaagse wooncultuur en is daarom een uitstekend decor, in combinatie met de feeëriek verlichte winterfeesten, om een gezellige stadswandeling, al dan niet kroegen- of terrassentocht, te maken. Gent bij nacht profiteert bovendien van het diffuus licht van een stad bij valavond.
We stappen langs de vele bezienswaardigheden, knusse pleintjes, pittoreske hoekjes, betoverende leien en oude woonsites en gebouwen.
Kort na de start kuieren we langs de in 1491 gebouwde versterkte sluis het Rabot, op de kruising van de Lieve met de stadsgracht. Langs het standbeeld “De Stroppendrager” trekken we door de poort van het Prinsenhof. Dit was in de 13de eeuw een gigantisch groot kasteel met meer dan 300 kamers. Op heden rest enkel de Noordelijke toegangspoort (de “donkere poort”), maar de onmiddellijke omgeving heeft zijn middeleeuws karakter wel weten te behouden. Wat verder gaan we over de ‘Brug der Keizerlijke Geneugten’. De beeldhouwwerken aan de voeten van de brug zijn van Walter De Buck en tonen een aantal anekdoten en legenden uit het leven van Keizer Karel. Samen met het graffitikunstwerk de slapende konijnen van ROA wat verder, werpen we terug een blik op de 21ste eeuw. Maar de Middeleeuwen blijven domineren. Gent zonder door of langs het Patershol te struinen, zou zonde zijn, want deze wijk met een goed bewaard gesloten stratenpatroon uit de middeleeuwen, is van een 19de eeuws achterstallige buurt uitgegroeid tot een culinaire uitgaansbuurt met gezellige goede restaurants.
Van daaruit ligt de Vrijdagsmarkt op een boogscheut. Op dit ongeveer één hectare grote marktplein, omringd door een goed florerende horeca, prijkt het standbeeld van Jacob van Artevelde, de wijze man van Gent. Hier splitsen de afstanden zich.
De korte afstanden gaan via de Werregarenstraat en Stadhuis richting rustpost. De Werregarenstraat is al meer dan 20 jaar gekend als ‘t Graffitistroatje en is een Graffiti gedoogzone.
De andere afstanden gaan via het Baudelopark richting de plek waar Gent is ontstaan. Maar dit kan niet zonder de stadsbrouwerij Gruut te passeren. Het is één van de zeldzame brouwerijen waar men volgens de oude tradities gebruikmaakt van een kruidenmengsel (gruut) in plaats van de gebruikelijke hop.
In de 7de eeuw stichtte Amandus van Gent hier de Sint-Baafsabdij, in een poging de inwoners van Ganda te bekeren. Vele eeuwen later liet Keizer Karel de oorspronkelijke abdijgebouwen grotendeels afbreken om er het beruchte Spanjaardkasteel te bouwen.
We lopen over de brug via de Gentse jachthaven “Portus Ganda” naar het zwembad Van Eyck. De binneninrichting is in Art-Deco stijl. Weldra vervoegen we opnieuw de stappers van het 6 km parcours en komen we samen aan in de rustpost.
Na de rust zwerven we verder, langs de Nederschelde of ook de Reep genoemd naar het Bisdomplein. Een nieuwe splitsing stuurt de 12 km stappers richting Gent-Zuid. De andere gaan richting stadscentrum. Langs het Zuidpark gaat de wandeling verder richting Muinkpark. Het park is 1,3 hectare groot en aangelegd in Engelse landschapsstijl. Het is het enige restant van de 19e-eeuwse Gentse dierentuin. Iets verder op het parkoers treffen we de Cité De Hemptine. Het zijn 2 beluiken met goed onderhouden en nog bewoonde rijhuizen in neotraditionele baksteenstijl, ingeplant op een dambordschema.
We lopen langs de achterzijde van “de Vooruit” naar De Krook. Deze wijk is volop in vernieuwing. Naast de nieuwe stadsbibliotheek en een nieuw mediacentrum wordt nog volop gewerkt aan een nieuwe concertzaal.
Stilaan vervoegen we opnieuw de kleinere afstanden en bezoeken we het feeërieke hartje van Gent. Een “Gent bij Nacht” zonder de 3 torens van Gent bestaat niet. Het eerste exemplaar: de Sint-Baafskathedraal. De vroegere Sint-Janskerk is de thuisbasis van het gekendste kunstwerk van Gent “Het Lam Gods”.
Even stoppen we aan de Gentse Winterfeesten om dan via de Sint-Baafssteeg te belanden in de Mageleinstraat. Vervolgens krijgen we de kans om ons op glad ijs te wagen op de schaatspiste onder de Gentse Stadshal.
We wandelen door richting de bekendste winkelstraat van Gent om vervolgens via de nog bekendere Sint-Michielsbrug de overkant van de Leie te bereiken. Via het jaagpad hebben we een prachtig zicht op de Oude Vismijn en het Groot Vleeshuis. Het Groot Vleeshuis dateert van de Middelleeuwen en deed dienst als Vleesmarkt. Later werd dit een plaats waar groenten en fruit verkocht werden.
Langs Oudburg komen we aan het Manneke Pis van Gent “Nestor” genaamd. Sinds 2014 is hij vergezeld door 2 Meisjes Pis “Lena” en “Luna”. Stilaan komen we opnieuw in de buurt van het Patershol.
Via een laatste stukje groen, komen we aan in het Oud Sint-Elisabethbegijnhof. In 1242 stichtte gravin Johanna van Constantinopel dit begijnhof.
Na het oversteken van de Begijnhoflaan, bereiken we terug de startzaal.