Padstappers Geraardsbergen vzw

Gaverswandeling

Pinkstermaandag 29 mei 2023
Gaverswandeling
De Doos, Prov. Domein De Gavers, Onkerzelestraat 208, 9500 Onkerzele
Vrije start tussen 7u30 en 15u. Aankomst tot 18u.
Inschrijving: € 1,50 leden (€ 3,00 niet-leden) – kinderen tot 12j gratis
Afstanden: 7 – 10 – 12 – 16 – 22 – 26 en 32 km
Gratis Mystic-biertje of frisdrank
Gratis kinderzoektocht met leuke prijzen

Even verpozen op een authentiek veer!

De Gavers zijn zeker geen onbekende voor wie in de streek van Geraardsbergen woont of er al op excursie, fiets- of wandeltocht is geweest. Het 20 hectare grote recreatiedomein rond een vijver in de groene omgeving van bossen en weilanden heeft alle troeven om zowel de slenterende genieters als de actieve sporters een leuke wandeldag te bezorgen. Padstappers Geraardsbergen staat daar met een verzorging in de ruime startzaal ‘De Doos’ garant voor. We beschikken tevens over een zonneterras en ruime parkings.

De 26 km en 32 km krijgen een speelse variant op deze doorgaans vlakke, tot licht golvende Gaverstochten. Zij stevenen al onmiddellijk na de start richting  Helix en de kweekgronden van het proefcentrum INBO, van waar ze het Raspaillebos en Moerbekebos bereiken, voor een heel bijzonder mooie lus. Deze oerbossen op de flanken van de Bosberg, geprangd tussen de valleien van de Dender en de Mark, combineren de steile trekken van de Vlaamse Ardennen met de zachte glooiingen van het Pajottenland. De talrijke paden, soms slingerend tussen dichte bossen of in brede, bloemenrijke dreven, dan weer in het open landschap, nodigen uit om te genieten van de kleurrijke bosomgeving. Na dit ommetje bereiken ze terug De Doos, die zij als rustpost gebruiken vooraleer aan het tweede deel van hun wandeldag te beginnen. Ook de 22 km liep een kort eindje mee, tot de Helix en de kweekgronden van het proefcentrum INBO, om dan terug te keren naar De Doos. .

Vanuit de startzaal De Doos wordt er gewandeld naar het Gaverveer, een leuke attractie uit een vorige eeuw. De veerman trekt er letterlijk een baantje recht over de Dender en zet aan de andere kant de wandelaars terug op het goede pad af. Alhoewel de overtocht continue gebeurt, zodat vervelende wachttijden uit den boze zijn, wordt de wandelaar hier gedwongen zich het ritme van de trage wegen eigen te maken. ‘Rust’ is de bagage die zij verder mee zullen nemen op hun tocht over velden en weiden, over licht glooiende heuvels en uitdijende dalen. 

Wat ligt er daarna zoal te wachten op de stappers van deze Gaverswandeling?

In de onmiddellijke omgeving ligt het natuurreservaat Moenebroek. De kern van het natuurgebied bestaat uit een moerasbos met enkele bronnen en zeer veel kwel of opborrelend grondwater. Allerlei zeldzame soorten planten en dieren vinden er een thuis. Het gebied wordt doorsneden door een natuurlijk meanderende beek en wordt omgeven door een kleinschalig landschap met akkers, hooilanden en weilanden met prachtige meidoornhagen, knotwilgenrijen en poelen. Alle wandelaars trekken een klein of groot stuk door deze ongerepte natuur, met uitzondering van de 7 km (die het op en rond de Gavers houdt) en de 12 km die in de plaats ervan het natuurgebied Boelaremeersen voorgeschoteld krijgt. 

In de buurt ligt de rustpost in Schendelbeke, waar we de wandelaars voorzien van alles wat ze nodig hebben om in alle tevredenheid te genieten van hun wandeling. 

In een totaal andere richting vinden we na deze rustpost in Schendelbeke de Boelaremeersen op onze parcoursen. Het is een mozaïek van natte ruigten, rietvelden, valleibosjes en bloemrijke weilanden in de vallei van de kronkelende Dender. Alle afstanden vanaf 12 km vinden dit stiltegebied op hun weg.

Terug in de rustpost van Schendelbeke, maakt iedereen zich op voor de terugtocht naar de Gavers. In de buurt van jeugdherberg ‘t Schipke vergasten we de deelnemers nog met een gratis Mysticbiertje of een frisdrank, alvorens ze langs de wandelpaden rond de uitgestrekte vijver naar De Doos terug te loodsen.

De 32 km wandelaars klimmen, na deze gratis bedeling, gestaag over smalle veldwegen op de westflank van de Oudenberg, naar de Vesten in Geraardsbergen. Daar kunnen ze even verpozen in taverne ‘t Klein Verschil, vooraleer terug te keren naar Onkerzele. De terugweg loopt grotendeels dalend door de velden op de flanken van de Grote en Kleine Molenberg, langs Hof te Wambas naar het recreatiedomein De Gavers.

Onze medewerkers doen er alles aan om van onze tochten echte belevingen te maken en kijken nu al uit naar de tevreden glimlach van de wandelaars, die hun lijstje eisen met een gerust gemoed nu al mogen afvinken: 

Parking Ruime startzaal Terras Comfortabele rustposten Spijs/drank Democratische prijzen  Natuur Goede bewegwijzering Vriendelijke medewerkers Kinderzoektocht Gratis Bedeling Mattentaartenpakketten….. 

Tot op de Gavers ! 

Kaartjes: 7km10km12km16km22km26km32km
GPX-tracks: 7km10km12km16km22km26km32km