Er zijn er die er nu al naar uitkijken om de meanderende Dender over te steken op een veerpont dat nog met mankracht wordt voortbewogen. Het is en blijft immers een belevenis en het brengt je als wandelaar efkes helemaal terug in de tijd en vooral los van de tijd. De Gaverstocht heeft er een traditie van gemaakt het veerpont in Schendelbeke te gebruiken.

De wandelingen starten op het uitgestrekte recreatiedomein De Gavers, vanuit de comfortabele zaal “De Doos”, met op een boogscheut een ruime parking. De langere afstanden (22, 26 en 32 km) worden eerst even weggestuurd door de velden rond het natuurcentrum Helix naar de uitlopers van het Raspaillebos, vooraleer samen met de andere wandelaars het veer op te zoeken. De bootsman(nen) zet(ten) er de wandelaars af aan de overkant van de Dender en dat doen ze continu de hele dag door, zodat geen wandelaar achterblijft of indommelt van het wachten.

 

Wat is er verder op zo’n Gaverstocht nog te zien of te beleven?

Uiteraard de Gavers zelf (alle afstanden) met de 20 ha grote waterplas waarrond de wandelaars de tochten afsluiten en waar we hen vergasten op een gratis kriek Mystic of frisdrank vooraleer ze in de De Doos de (wandel)boeken toe doen.

Moenebroek (10, 16, 22, 26 en 32 km), het door Natuurpunt Boven-Dender beheerde natuurreservaat dat zich van oost naar west uitstrekt langs de Moenebroekbeek, is in hoofdzaak begroeid met Zwarte Els, die als enige goed gedijt in de door enkele bronnen natgehouden bodem. Rondom het moerasbos en de bloemrijke graslanden met koekoeksbloemen, moeras-vergeet-mij-nietjes en pinksterbloemen liggen vooral weilanden omringd door hagen, houtkanten en bomenrijen.

Boelaremeersen (12, 16, 22, 26 en 32 km). Hier wandel je door meersen, ruigten, rietvelden, valleibosjes en zeeën van bloemende weiden en trek je over greppels, grachten en langs poelen de leefwereld van libellen binnen. Het komt er op aan te genieten van het verwilderde gebied en te luisteren naar de roep of de zang van verschillende vogelsoorten die hier een ideale biotoop hebben gevonden. Rust is nergens rustiger.

Baronie van Boelare (16, 26 km). We wandelen rond in de imposante tuinen en het park met eeuwenoude bomen, rond het majestueuze in zijn kenmerkende Louis XV-stijl gerestaureerde kasteel, dat nu ten dage dienst doet als woonzorgcentrum.

Afgezien van deze bijzondere punten trekken de wandelaars door de velden en landerijen van de boerendorpen Schendelbeke, Vloerzegen en Ophasselt, langs hun gehuchten Mussenhoek, Boskouter, Kriekelaar, Waterloze, Dries, Kakelenberg, …

Rustposten hebben we uitgebouwd in Schendelbeke en Ophasselt. We bieden er de wandelaars spijs en drank tegen schappelijke prijzen en een stoel en tafel om te rusten.

Terug in De Doos pakken we naar goede gewoonte uit met een scala aan kleine snacks van croques tot barbecueworsten en van broodjes tot smossen. En wat dacht je van een verwenkoffie, een heerlijk stukje mattentaart, een lekker gekoelde frisdrank of iets sterkers. Onze medewerkers staan paraat om je te bedienen, zodat je voldaan – voor zover je dat nog niet was – huiswaarts kan.