Wandelen over het veer!

Voor wie in de streek van Geraardsbergen woont of er al op excursie, fiets- of wandeltocht is geweest, zijn de Gavers zeker geen onbekende. Het 20ha grote recreatiedomein rond een vijver in de groene omgeving van bossen en weilanden heeft alle troeven om zowel de slenterende genieters als de actieve sporters een leuke wandeldag te bezorgen. Padstappers Geraardsbergen staat daar garant voor, met een prima verzorging in de ruime startzaal ‘De Doos’. We beschikken er tevens over een zonneterras en ruime parkings.

Er wordt gewandeld naar het Gaversveer, een leuke attractie uit een vorige eeuw. De veerman trekt er letterlijk een baantje recht over de Dender en zet aan de andere kant de wandelaars terug op het goede pad af. Alhoewel de overtocht continu gebeurt, zodat vervelende wachttijden uit den boze zijn, wordt de wandelaar hier gedwongen zich het ritme van de trage wegen eigen te maken. ‘Rust’ is de bagage die zij verder mee zullen nemen op hun tocht over velden en weiden, over licht glooiende heuvels en uitdeinende dalen.

Wat ligt er daarna zoal te wachten op de stappers van deze 10de Gaverswandeling?
In de onmiddellijke omgeving ligt het natuurreservaat Moenebroek. De kern van het natuurgebied bestaat uit een moerasbos met enkele bronnen en zeer veel kwel of opborrelend grondwater. Allerlei zeldzame soorten planten en dieren vinden er een thuis. Het gebied wordt doorsneden door een natuurlijk meanderende beek en wordt omgeven door een kleinschalig landschap met akkers, hooilanden en weilanden met prachtige meidoornhagen, knotwilgenrijen en poelen. Alle wandelaars trekken door dit stukje ongerepte natuur, met uitzondering van de 7 km (die het op en rond de Gavers houdt) en de 12 km die in de plaats ervan het natuurgebied Boelaremeersen voorgeschoteld krijgt.

De rustpost van Schendelbeke ligt in de buurt. Daar voorzien we de wandelaars van alles wat ze nodig hebben om in alle tevredenheid te genieten van hun wandeling.
De 26 en 32 km hebben er dan al een ommetje opzitten door Idegem en een kort stukje dwars door het natuurgebied Nuchten, en verder langs Appelterre en Smeerebbe-Vloerzegem, twee dorpen met een uitgesproken landelijk karakter. Na hun rustpost in Vloerzegem vervoegen ze de andere afstanden eventjes op weg naar Moenebroek en de rustpost in Schendelbeke.

In een totaal andere richting vinden we na deze rustpost in Schendelbeke de Boelaremeersen op onze parcoursen. Het is een mozaïek van natte ruigten, rietvelden, valleibosjes en bloemrijke weilanden in de vallei van de kronkelende Dender. Alle afstanden vanaf 12 km vinden dit stiltegebied op hun weg.

Terug in de rustpost van Schendelbeke, maakt iedereen zich op voor de terugtocht naar de Gavers. In de buurt van jeugdherberg het Schipke vergasten we de deelnemers nog op een gratis Mysticbiertje of een frisdrank, alvorens hen langs de wandelpaden rond de uitgestrekte vijver naar De Doos terug te loodsen.

De 22 km en 32 km krijgen een speelse variant op deze doorgaans vlakke tot lichtgolvende Gaverstochten. Zij stevenen al onmiddellijk na de start richting Raspaillebos, voor een heel bijzonder mooie lus. Dit oerbos op de flanken van de Bosberg, geprangd tussen de valleien van de Dender en de Mark, combineert de steile trekken van de Vlaamse Ardennen met de zachte glooiingen van het Pajottenland. De talrijke paden, soms slingerend tussen dichte bossen of in brede, bloemenrijke dreven, dan weer in het open landschap, nodigen uit om te genieten van de kleurrijke bosomgeving.

Na dit ommetje bereiken ze terug De Doos, die zij als rustpost gebruiken vooraleer aan het tweede deel van hun wandeldag te beginnen.
Onze medewerkers doen er alles aan om van onze tochten echte belevingen te maken en kijken nu al uit naar de tevreden glimlach van de wandelaars.

Kaartjes: 6km, 9km, 12km, 16km, 22km, 26km, 32km, Algemeen overzicht
GPS-tracks: 6km, 9km, 12km, 16km, 22km, 26km, 32km