Bij het merendeel van de leden zal het Provinciaal domein De Gavers geen onbekende zijn? De rust die de bossen, weiden en velden rond de 20ha uitgestrekte vijver uitstralen, nodigen nu eenmaal uit tot recreatieve of sportieve activiteit of tot simpelweg passief genieten van de omgeving. Het is dan niet meer dan normaal dat we reeds jarenlang de mogelijkheden van het domein benutten om onze eer van gedegen natuurparcourbouwers alle eer aan te doen. Bovendien kregen we door de bouw van De Doos de beschikking (mits betaling uiteraard) van een startzaal met een enorm potentieel. De uitgebreide parkeermogelijkheden op het domein en de ruime zaal met terrasmogelijkheid, zijn samen met de verschillende parcoursen en onze gekende catering, troeven die we graag met onze schare trouwe medewerkers – er is altijd nog een plaatsje vrij – uitspelen om de Gaverstocht tot ieders tevredenheid af te werken.

De verschillende afstanden geven je de mogelijkheid om alleen, met de kinderen, de familie of de vrienden te kiezen voor enkele uurtjes rustig genieten van de omgeving of enkele uurtjes heftig stoom afblazen na een drukke (werk)week. De keuze is aan jou, het aanbod is er.

Alle afstanden verkennen uitgebreid het recreatiedomein zelf en het nabijgelegen Schendelbeke (rustpost), wat op zich al een heerlijke wandelbelevenis is en waar de 6km volledig mee wordt voldaan. Heel zeker zorgt de overzet over de meanderende Dender, met het handbediende veer, niet alleen voor een curieus intermezzo maar ook voor een nostalgische terugblik op een ver autoarm en stressloos verleden. Op deze lus nodigen we alle wandelaars uit om gratis een fruitbiertje te proeven of de dorst te lessen met een frisdrank.

De wandelaars op de andere afstanden laten het daar niet bij en gaan langs veld- en landwegen, naargelang de afstand, op verkenning in de omliggende agrarische dorpen Schendelbeke, Onkerzele, Idegem en/of Zandbergen. Daar liggen tevens de natuurgebieden Moenebroek, Boelaremeersen en Idegemse meersen, die in de parcoursen een vooraanstaande rol opeisen. Daar triomfeert de natuur en dwingt ze de mens tot nederigheid, al was het maar door hier en daar een hindernis op te werpen of een schuiver of knieval te veroorzaken. Zij hebben in deze Gaverstochten een prominente plaats verworven en dat heeft alles te maken met hun diversiteit. Het zijn weliswaar stuk voor stuk stiltegebieden met een ongerepte eenvoud maar ze onderscheiden zich van elkaar door een uitzonderlijk fauna (zeggeslak, waterral, rietgors, blauwborst, roerdomp ..,) en een zeer diverse flora. Wij verkennen ze door valleibosjes en soortenrijke graslanden, over greppels en grachten langs kronkelende smalle paden en passages door droge of natte ruigtes. Vogelspotters en andere natuurliefhebbers zullen hier hun gading vinden en stilstaan – wandelen is meer dan stappen alleen – bij de uitbundige bloei van planten, de zorgeloze vlucht van vogels, het buitelend gefladder van vlinders en het nerveuze gezoem van libellen, die
hier allemaal een ideale biotoop hebben gevonden.

Zoveel impressies zijn moeilijk te verwerken zonder ze rustig te laten bezinken. De ruime start- en aankomstplaats moet daar bij helpen. Je kan er rustig nagenieten bij een (h)eerlijke koude of warme drank, al dan niet vergezeld van een mattentaart, een broodje, een croque of een broodje worst of hamburger. Wandelen bij de Padstappers is meer dan een wandeling waard en natuurlijk een beetje feest.

Plannetje : Algemeen parcours