Padstappers Geraardsbergen vzw

Gaverswandeling

De Gaverstocht heeft er een traditie van gemaakt het nog met mankracht bediende veer in Schendelbeke te gebruiken. Het is een rustgevende belevenis om de meanderende Dender op die manier over te steken. De overtocht brengt je als wandelaar efkes helemaal terug in de tijd en vooral los van de tijd. Alleen is daar nu Corona bijgekomen. Het is dus eventjes afwachten met hoeveel personen we tegelijk op het veer mogen. Afhankelijk daarvan zullen we eventueel of het veer niet gebruiken of niet alle afstanden erover sturen om de drukte bij het veer te verminderen. De Dender wordt in dat geval overgestoken via het sas in Idegem. Maar indien het veilig kan, zorgen we dat de bootsman(nen) continu de hele dag door, wandelaars overzetten, zodat niemand achterblijft of indommelt bij het te lange wachten.

De wandelingen starten op het uitgestrekte recreatiedomein “De Gavers”, vanuit de comfortabele zaal “De Doos”, met op een boogscheut een ruime parking. De langere afstanden (22, 26 en 32 km) worden eerst even weggestuurd door de velden rond het natuurcentrum Helix naar de uitlopers van het Raspaillebos, vooraleer na hun terugkeer in De Doos samen met de andere afstanden het tweede deel van hun tocht af te werken.

Wat is er verder op zo’n Gaverstocht zoal te zien of te beleven?

Uiteraard de Gavers zelf (alle afstanden) met de 20 ha grote waterplas waarrond de wandelaars de tochten afsluiten en waar we hen vergasten op een gratis kriek Mystic of frisdrank vooraleer ze in “De Doos” de (wandel)boeken toe doen.

Moenebroek (10, 16, 22, 26 en 32 km), het door Natuurpunt Boven-Dender beheerde natuurreservaat dat zich van oost naar west uitstrekt langs de Moenebroekbeek, is in hoofdzaak begroeid met Zwarte Els, die als enige goed gedijt in de door enkele bronnen natgehouden bodem. Rondom het moerasbos en de bloemrijke graslanden met koekoeksbloemen, moeras-vergeet-mij-nietjes en pinksterbloemen liggen vooral weilanden omringd door hagen, houtkanten en bomenrijen.

Boelaremeersen (12, 16, 22, 26 en 32 km). Hier wandel je door meersen, ruigten, rietvelden, valleibosjes en zeeën van bloemende weiden en trek je over greppels, grachten en langs poelen de leefwereld van libellen binnen. Het komt erop aan te genieten van het verwilderde gebied en te luisteren naar de roep of de zang van verschillende vogelsoorten die hier een ideale biotoop hebben gevonden. Rust is nergens rustiger.

Karkoolbos (12, 16, 22, 26 en 32 km) en het Raspaillebos (32 km) zijn vaak terugkerende ingrediënten in onze parcoursen en terecht, want je wandelt er op de flanken van de Bosberg door de rust van een prachtig boscomplex. Het is steeds een blij weerzien, een nooit vervelend weerzien van een mooie brok natuur.

De tuin van het natuureducatiecentrum De Helix (12, 16, 22, 26 en 32 km). Het centrum stimuleert en ondersteunt educatie en vorming rond milieu, natuur en duurzame ontwikkeling en dat merk je wanneer je door de tuin wandelt. Het centrum is mogelijk nog niet terug open, maar indien dat wel zo is, is een bezoekje meer dan de moeite waard.

Afgezien van deze bijzondere punten bezorgen de glooiende velden, akkers en landerijen de wandelaars een onvervalste brok boerenbuiten-wandelplezier.

Zijn er rustposten? De startplaats, die ruim en voldoende verlucht is en gemakkelijk coronaproof kan ingericht worden, fungeert tevens tussen de verschillende lussen, als rustpost. Alle afstanden maken daar gebruik van met uitzondering van de 7 en 10 km. Ook de gratis bedelingspost op 2,2 km van het einde van alle wandelingen kan bij het nuttigen van de gratis frisdrank of het Mystic biertje wat verpozing brengen.

In Schendelbeke loopt het parcours van de 7, 10, 12 en 16 km achter de kerk voorbij herberg Den Toren, waar een eventuele noodstop mogelijk is. De 22, 26 en 32 km vinden dan weer in Vloerzegem een rustmogelijkheid in taverne ’t Buitenbeentje. We zoeken nog verder naar meer rustmogelijkheden en zullen die op de startplaats of onderweg aangeven.

Welke mogelijkheid je ook benut, blijf voorzichtig, hou afstand, was je handen regelmatig, volg de richtlijnen van onze medewerkers en draag waar gevraagd een mondmasker.