Padstappers Geraardsbergen vzw

Gaverswandeling

Zondag 16 juni 2024
Gaverswandeling
De Doos, Prov. Domein De Gavers, Onkerzelestraat 208, 9500 Onkerzele
Vrije start tussen 7u30 en 15u. Aankomst tot 18u.
Inschrijving: € 1,50 leden (€ 3,00 niet-leden) – kinderen tot 12j gratis
Afstanden: 7 – 10 – 12 – 16 – 22 – 26 en 32 km
Gratis Mystic-biertje of frisdrank
Gratis kinderzoektocht met leuke prijzen

Waarschijnlijk stellen jullie zich vragen omdat we deze keer niet starten op Pinkstermaandag? Wel, eens om de zoveel jaar dienen we uit te wijken omdat de federatie de beschermde tochten binnen een straal van 20 km beperkt. Dit jaar valt de tocht van onze collega’s uit Oosterzele, Land van Rhode, op Pinksterzondag. Zij dienen dan uit te wijken naar Pinkstermaandag en zo organiseren wij dan uitzonderlijk in juni. Deze keer op 16 juni. Voor de rest hebben we terug een wandeling in petto om vingers en duimen af te likken.

Alle wandelaars vertrekken vanuit de ruime startzaal ‘De Doos’ op het 50 ha grote recreatiedomein ‘De Gavers’. Deze accommodatie geeft ons de mogelijkheid een ruim aanbod aan zitplaatsen aan te bieden; wat ons meteen bij een opdracht brengt: ervoor zorgen dat onze wandelaars comfortabel kunnen genieten van met zorg geschonken warme of koude dranken en smakelijk bereide broodjes en snacks. Met een verwenkoffie en/of een mattentaartje als toetje, mikken we op tevreden wandelaars.

De parcoursbouwer heeft de opdracht om telkens opnieuw een parcours te tekenen die menig wandelaar weet te bekoren. Rustig wandelen en voldoende mogelijkheden om even tot rust te komen.

Deze keer verlaten we eens onze traditionele rustpost. We laten Schendelbeke voor wat het is en kiezen voor de binnenkoer van ‘de Helix’. Je weet het nu al, combinatie Gavers en Helix wordt een topwandeling. Geen enkele moeite is teveel, want we beseffen dat de verwachtingen hoog zullen zijn.

Maar er is niet alleen het recreatiedomein ‘De Gavers’ die deze tocht zo kenmerkend maakt. Omheen het recreatiegebied hebben we verschillende bos- en natuurgebieden. De parcoursbouwer maakt dan ook met veel plezier gebruik van deze uitzonderlijke gebieden.

Wie 7 km wenst te wandelen, krijgt een stukje Onkerzele onder de voeten geschoven. In de Kampstraat, waar we het BKO voorbij wandelen, zorgen we deze keer voor de gratis Mystic-biertje of de frisdrank. Eens iets anders, maar daarom niet minder interessant.

Vanaf 10 km maakt men kennis met ‘de Helix’; het educatief centrum dat educatie en vorming rond milieu, natuur en duurzame ontwikkeling stimuleert en ondersteunt. Het complex is gelegen aan de rand van het Raspaillebos en de gronden omheen de boerderij dienen als onderzoek naar resistentie van boomsoorten.

Enkele afstanden maken gebruik van een ommetje vooraleer ze de Helix bereiken. Wie 12, 22, 26 of 32 km wenst te wandelen, krijgt een doortocht door ‘de Gemene Meers. Eenmaal dit natuurgebied door, duikt de voormalige Abdij van Beauprez op. Enkel het abdishuis blijft over en werd de voorbije jaren geteisterd door branden. Ook de toegangspoort bleef overeind, de rest van de gebouwen ging tegen de grond toen de zusters door de Fransen werden verjaagd in 1796.

Na aankomst op de binnenkoer van ‘de Helix’ kan men genieten van een hapje en een tapje. Fris geschonken dranken, mooi belegde broodjes, lekkere smosbroodjes of gewoon een heerlijke mattentaart, geven opnieuw kracht en energie om de tocht verder te zetten.

Wie 16 km of meer wenst te wandelen, krijgt een mooie lus doorheen de bosrijke omgeving. Het Raspaillebos met de Juffrouwkapel (Heilige Apollonia) laat je volop genieten van de koelte en het groene bladerdak. Het wordt wat klimmen en dalen, je loopt via de boswegel de Bosberg op en je komt voorbij ‘Hof Ten Steenborre’, één van de vijf boerderijen die leverden aan de Sint-Adriaansabdij.

Wie 26 en 32 km aandurft krijgt er nog heel wat natuur bij. Zij krijgen het Kluysbos erbij. De klim zal bij elkeen zweetdruppels op het voorhoofd toveren. De 32 km maakt nog dat extra ommetje langs de Mark-rivier. Kortom, groen, groen en nog eens groen. De rasechte wandelaar komt hier volop aan zijn trekken.

Eens ‘de Helix’ terug bereikt en de vochtbalans of suikerbalans weer op peil is, kan men verder. Via de flanken van de Oudenberg wordt het BKO bereikt. Hier kan worden genoten van een fris biertje, meer bepaald een Mystic-kriek of een frisdrank. Daarna volgt nog een mooie afsluiter doorheen het Provinciaal Domein. Via ’t Schipken, nog een boerderij van de Sint-Adriaansabdij, wordt het pad langs de 20 ha grote Gaverplas gevolgd. Meer moet dat niet zijn om van een wandeling een heuse wandelbelevenis te maken, een heerlijk dagje uit!

ge eeuw. De veerman trekt er letterlijk een baantje recht over de Dender en zet aan de andere kant de wandelaars terug op het goede pad af. Alhoewel de overtocht continue gebeurt, zodat vervelende wachttijden uit den boze zijn, wordt de wandelaar hier gedwongen zich het ritme van de trage wegen eigen te maken. ‘Rust’ is de bagage die zij verder mee zullen nemen op hun tocht over velden en weiden, over licht glooiende heuvels en uitdijende dalen.

Wat ligt er daarna zoal te wachten op de stappers van deze Gaverswandeling?

In de onmiddellijke omgeving ligt het natuurreservaat Moenebroek. De kern van het natuurgebied bestaat uit een moerasbos met enkele bronnen en zeer veel kwel of opborrelend grondwater. Allerlei zeldzame soorten planten en dieren vinden er een thuis. Het gebied wordt doorsneden door een natuurlijk meanderende beek en wordt omgeven door een kleinschalig landschap met akkers, hooilanden en weilanden met prachtige meidoornhagen, knotwilgenrijen en poelen. Alle wandelaars trekken een klein of groot stuk door deze ongerepte natuur, met uitzondering van de 7 km (die het op en rond de Gavers houdt) en de 12 km die in de plaats ervan het natuurgebied Boelaremeersen voorgeschoteld krijgt. 

In de buurt ligt de rustpost in Schendelbeke, waar we de wandelaars voorzien van alles wat ze nodig hebben om in alle tevredenheid te genieten van hun wandeling. 

In een totaal andere richting vinden we na deze rustpost in Schendelbeke de Boelaremeersen op onze parcoursen. Het is een mozaïek van natte ruigten, rietvelden, valleibosjes en bloemrijke weilanden in de vallei van de kronkelende Dender. Alle afstanden vanaf 12 km vinden dit stiltegebied op hun weg.

Terug in de rustpost van Schendelbeke, maakt iedereen zich op voor de terugtocht naar de Gavers. In de buurt van jeugdherberg ‘t Schipke vergasten we de deelnemers nog met een gratis Mysticbiertje of een frisdrank, alvorens ze langs de wandelpaden rond de uitgestrekte vijver naar De Doos terug te loodsen.

De 32 km wandelaars klimmen, na deze gratis bedeling, gestaag over smalle veldwegen op de westflank van de Oudenberg, naar de Vesten in Geraardsbergen. Daar kunnen ze even verpozen in taverne ‘t Klein Verschil, vooraleer terug te keren naar Onkerzele. De terugweg loopt grotendeels dalend door de velden op de flanken van de Grote en Kleine Molenberg, langs Hof te Wambas naar het recreatiedomein De Gavers.

Onze medewerkers doen er alles aan om van onze tochten echte belevingen te maken en kijken nu al uit naar de tevreden glimlach van de wandelaars, die hun lijstje eisen met een gerust gemoed nu al mogen afvinken: 

Parking Ruime startzaal Terras Comfortabele rustposten Spijs/drank Democratische prijzen  Natuur Goede bewegwijzering Vriendelijke medewerkers Kinderzoektocht Gratis Bedeling Mattentaartenpakketten….. 

Tot op de Gavers ! 

Kaartjes: 7km10km12km16km22km26km32km
GPX-tracks: 7km10km12km16km22km26km32km