Padstappers Geraardsbergen vzw

Dender- en Scheldetocht

Zondag 30 juli 2023

Dender- en Scheldetocht

Lebbeke (Oost-Vlaanderen)

Org: Denderklokjes Lebbeke (3226)

Start: C.C. De Biekorf, Stationsstraat 23, 9280 Lebbeke

Afstanden: 6 – 12 – 18 – 24 – 32 – 42 – 50 km

We kregen van de organisatoren de volgende info:

“90% van onze wandelingen lopen op het grondgebied Groot Lebbeke, gekend om zijn vele wachtbekkens die er moeten voor zorgen dat de inwoners rond de Vondelbeekvallei beschermd worden tegen wateroverlast. Bij toenemende waterdruk en bij overstromingsgevaar doen deze wachtbekkens dienst als tijdelijke buffer. Hier is een prachtig stuk natuur ontstaan met talrijke natuurlijke poelen. Wij garanderen de wandelaars dat 85% van de wandelpaden gaan langs rustige en mooie veldwegels. Dit jaar gaan we wandelen richting parochie Minnestraat waar vele nieuwe trage wegels zijn aangelegd.

De 6 km is een aangepast parcours voor rolstoelgebruikers & kinderwagens deze verkennen eerst de trage wegels in Heizijde, waar zich ook de kastelen De Naeyer en Heisyde bevinden, daarna richting rustpost Heidehof en keren via rustige wegen naar de aankomst.

De 9 km volgt gedeeltelijk het parcours van de 12 km maar gaat na de rustpost via de wachtbekkens richting aankomst.

De 12 km volgt eerst het parcours van de 6 km en gaan na de rustpost via de wachtbekkens in de Fochelstraat met zijn Educatief Wilgen Arboretum, waar meer dan 100 verschillende wilgensoorten te bewonderen zijn, naar de rustpost in de Minnestraat en  keren via de wachtbekkens in de Molenstraat terug naar de aankomst via het keurig marktplein met het geklasseerd gemeentehuis, de beschermde Onze-Lieve-Vrouwkerk en de pastorie, het oorlogsmonument voor de slachtoffers van de Eerste wereldoorlog en Het Hofje van de Zeven Weeën met zeven neogotische kapellen. Deze tuin maakt deel uit van de ommegang rond de kerk van Lebbeke.

De 18 km volgt hetzelfde parcours als de 12 km maar maakt nog een heerlijke wandellus in de Minnestraat, we volgen geruime tijd het Mennepad tot het gehucht Klein Gent en worden opnieuw afgezet in de Minnestraat voor een rust.

De 24 km volgt hetzelfde traject als de 18 km maar maakt tussendoor nog een ommetje. Langs onverharde en smalle paden bereiken we het wachtbekken Hiestergem dat gelegen is op de grens van Buggenhout, Lebbeke en Opwijk. Het wachtbekken doet dienst als buffer van de Brabantsebeek en de Vondelbeek. Het is het eerste van een reeks van zes wachtbekkens in de vallei van de Vondelbeek en Beneden-Dender, ruim 17 hectare groot. Er is een ecologisch graslandbeheer met schapen. Rond dit waterbekken wacht een keurige omloop over smalle slingerende wegen, vlonderpaden en een innig stuk natuur. We stappen verder via enkele prachtige vijvers en bosdoorsteken naar rustpost Minnestraat.

De 32 km maakt nog een extra lus in Heizijde die loopt richting Opstal naar de rustpost.

De 42 km maakt vanuit de startplaats een lus via het speelbos en het Poelbos richting rustpost Heidehof. De laatste lus loopt langs de wachtbekkens van de Hof Ter Varenstraat en de oude heirweg Aalst – Dendermonde richting Overnest naar de aankomst.

De 50 km volgt het parcours van de 42 km maar wandelt na de rustpost Minnestraat richting Wieze. Langs de omwalling van het kasteel van Wieze, het prachtige natuurleerpad en het nieuw aangelegd geboortebos bereiken we de dorpskern van het pittoreske Wieze. Na de rustpost gaan we langs de HH Salvatorkapel naar de natuurparel Hannaerden. Via een brugje over de Pasbeek bereiken we een houten vlonderpad langs een rietveld en moerasbosjes en wandelen we terug naar de rustpost Minnestraat.

 

Zolang de voorraad strekt geven we een gezonde versnapering van peperkoek Vondelmolen en is er ook om het uur een verloting van een fles streekbier van Vicaris.

Voor de Kids is er zoektocht en de -12-jarigen stappen gratis mee.

Alle parcours en afstanden kan je vinden op onze website www.denderklokjes.be.”