Padstappers Geraardsbergen vzw

Barbierbeektocht te Kruibeke

Zondag 21 augustus 2022
Barbierbeektocht te Kruibeke
Org: WSV De Lachende Klomp (2023)
Start: Gemeentelijke Lagere School, Bazelstraat 33, 9150 Kruibeke
Afstanden: 7 – 10 – 15 – 17 – 21 – 30 km

We kregen van de organiserende club de volgende info:
“Alle afstanden gaan doorheen de Polders van Kruibeke, over de Scheldedijk, door en langs het gecontroleerde overstromingsgebied, een nieuw en prachtig natuurgebied meer dan de moeite waard om te bewandelen. In dit gebied wandelen we ook voorbij de inmiddels beroemde ‘Watervallen van Kruibeke’ die tweemaal daags, bij hoogwater in werking treden. Wanneer de Schelde stevig stijgt, gaan de sluizen van de overloopdijk open. Dat geeft spectaculaire watervallen. Machtig om bij hoog tij mee te maken hoe die enorme hoeveelheid water richting natuurreservaat kolkt. De dijk is beschilderd met een tientallen meters lang graffitikunstwerk van SuptilOne Epic!

De langere afstanden gaan dan nog verder richting het pittoreske Bazel. Dit dorpje heeft een prachtige oude dorpskern en we stappen er ook door het park van het kasteel Wissekerk. De brug van het kasteel is één van de oudste overgebleven smeedijzeren hangbruggen in Europa en werd ontworpen in 1824. Het grootste gedeelte van het kasteel is gebouwd in neogotische stijl. Het kasteel, het poortgebouw, de ijzeren hangbrug en de duiventoren werden tot monument uitgeroepen in 1981. Verder wandelen wij ook nog door de Barbierbeekvallei, deze geeft prachtige zichten en is een geliefde plaats voor allerlei watervogels. Te Bazel is het landschap rond de Barbierbeek beschermd omwille van zijn oude bolle akkers. Door bij het ploegen de grond steeds naar het midden van de akker toe om te werpen, kwam de akker bol te staan en werd het water beter afgeleid naar de grachten.

De langste afstanden trekken door naar Rupelmonde. We gaan er weer door een prachtig stuk natuur en over de Scheldedijk. Van op deze dijk kunnen we rustig de prachtige oevers bewonderen in Rupelmonde en passeren we ook nog een mooi gerestaureerde getijdenmolen. Bij vloed wordt een bassin gevuld en bij eb geleegd. Wanneer het water uit het bassin vloeit, stroomt het langs de molen en zet daarbij het waterrad in beweging. Tegenwoordig wordt het concept van de getijdenmolen gebruikt om bijvoorbeeld elektriciteit op te wekken. Na dit voorbeeld van eco-technologie trekken de deelnemers opnieuw richting Kruibeke via rustige wegen door de mooie Waaslandse natuur.”