Padstappers Geraardsbergen vzw

Wintertocht in Hever

Zondag 19 januari 2020
Wintertocht in Hever
Org: Wandelclub Tornado vzw (4027)
Start: 3191 Hever, zaal Bosuil, Bieststraat 233
Afstanden: 6 – 8 – 13 – 15 – 21 – 27 km

We kregen de volgende info doorgestuurd:

“We starten alle wandelingen in zaal “ De Bosuil “ te Schiplaken, deelgemeente van Hever Boortmeerebeek. Afstanden: 6 (met rustpost), 6 (zonder rustpost), 8, 13, 15, 21, 27 km. Alle wandelingen starten door de geklasseerde “ Gottendijs dreef “ om zo door het steentjes bos te trekken richting controle in buurgemeente Elewijt. We wandelen door het blokkerbos, mooie groene velden en natuur tot aan onze controle.

De 6 km keert dan op zijn stappen terug, via het Kasteel en landgoed Terlinden terug naar de startplaats. Is hetzelfde voor alle afstanden.

De 13 km maakt vanaf de controle een mooie lus door bos en natuur om terug de controle post bereiken, daarna terug samen met de 6 km naar de start.

De 15 km stapt ook met de 13 km maar maakt een omweg via een prachtig natuur gebiedje om dan uiteindelijk samen terug op de controle post aan te komen. Vandaar via dezelfde weg dan de 6 km terug naar start.

De km 21 en 27 doen vanaf de controle nog een tweede lus die hen via de mooie natuur van de “ Roosbeek “ en het “ Rubens kasteel ” voert, om verder door veld en bos terug de rustpost binnen te stappen.

Bij de 27 km vertrekken we voor de eerst lus langs het “ Domein Hofstade “ en een stukje kanaal Leuven mechelen, om zo via de Lieveken ’s bossen terug via de startplaats ( rustpost ) de andere afstanden te volgen naar onze rustpost te Elewijt!”

Noot: Het kasteel van Schiplaken ligt in de vallei van de Zwarte beek, de Bergbeek en de Keizerikbeek, die behoren tot het bekken van de Dijle. Het is een van oudsher bosrijk gebied. Daarvan getuigen nog Schiplakenbos en Steentjesbos. Het zijn gemengde loof- en naaldhoutbossen met enkele mooie dreven. In het noordelijk deel van het gebied liggen nog het landhuis Het Lant en het domein Gottendijs. In het domein Gottendijs, nabij de kern van Schiplaken, vinden we overblijfselen van een hof van plaisanterie uit het begin van de 17de eeuw, met twee neerhoven en tuinen, omringd door rechthoekige slotgrachten. Het patroon van de slotgrachten bestaat nog grotendeels.