Padstappers Geraardsbergen vzw

WalkOn Wandelclassics

Zaterdag 31 augustus 2019
WalkOn Wandelclassics in Houffalize
Org: Wandelsport Vlaanderen
Start: Vayamundo Ol Fosse d’Outh, Houffalize
Afstanden: 6 – 9 – 15 – 13 – 21 – 27 km

Moet er nog bos zijn?
Het weekend WalkOn Wandelclassics in Houffalize is een organisatie van Wandelsport Vlaanderen en Vayamundo. Het vakantiepark Ol Fosse d’Outh in Houffalize was in 2017 onze verblijfplaats en uitvalsbasis voor onze jaarlijkse weekreis. Zij die er toen bij waren kunnen getuigen dat het park in een schitterend wandelgebied ligt met onuitputtelijke mogelijkheden wat parcoursen betreft. Geef dat gebied in handen van onze eigenste parcoursbouwer Kurt Martens en zijn ploeg en de organisatoren (Wandelsport Vlaanderen en Vayamundo) beschikken samen met de unieke startlocatie over alle troeven om een mooie wandelbeleving te garanderen.

Kurt heeft zijn parcours volledig klaar en uitgetest met zijn ploeg en zal in de week vooraf zorgen voor een perfecte uitpijling. Het zien van de uitgetekende omlopen doet mij alvast uitkijken naar die dag, die we uitzonderlijk vroeg beginnen (vertrek in Geraardsbergen om 7u!), zodat we volop van de Ardennen zullen kunnen genieten. We plannen terug te zijn rond 18u30 in Geraardsbergen.

De 7 km houdt het bij een tocht, zonder rustpost, door en om het zogenaamde bos “Les Blancs Bois”. De paden zijn goed begaanbaar en kronkelen zich langs rotsen – letterlijk “Entre Deux Roches” – over heuvelruggen door loof- en naaldbossen en langs beekdalen. Bij “Les Deux Hêtres” ter hoogte van Alhoumont wordt in een langgerekte dalende lijn teruggekeerd naar “Les Blanc Bois”, om daar in het dal van de Rau de andere afstanden te vervoegen op hun weg naar de startlocatie.

Aan “Les Deux Hêtres” trekken de andere afstanden naar een rustpost in de school van Tavigny, naargelang de afstand, al dan niet met een ommetje naar de oude mijn (“Ancien Min de Pouhon). De teller staat dan op respectievelijk 6,1 of 8,2 km. Blikvanger in Tavigny is het Kasteel van Tavigny. Vanuit Tavigny dalen de wandelaars via het bos “Les Haies” en het natuurgebied “Cowan” bij Vissoule, terug naar “Les Blancs Bois” en het dal van de Rau naar Ol Fosse d’Outh.

De 20 km en de 26 km trekken evenwel eerst nog een schitterende lus langs de resten van het “Canal de Bernistap” bij het dorpje Buret. Het kanaal is een onafgewerkt megalomaan project van koning Willem I, die het plan had opgevat om een kanaal te graven van Bernistap tot in het Luxemburgse Hoffelt. Dat kanaal zou vracht moeten vervoeren via platte schuiten tussen de Oostelijke Ourthe en de Sûre. Om de waterscheidingskam tussen Ourthe en Moezel te overwinnen moest hier een kanaaltunnel worden gegraven, maar deze werken werden na amper enkele honderden meter gestopt ten gevolge van de Belgische revolutie in 1830. Ze werden door onze eerste koning nooit hervat. De omgeving is sedertdien één van de mooiste natuurreservaten van de Ardennen gebleven. De “Ferme-chateau Bernistap” aan het begin van het reservaat, die dienst deed als kantoor voor de administratie van de werknemers aan de tunnel, blijft een eenzame stille getuige van een onafgewerkt plan.

Na een tweede rust in Tavigny kan gedacht worden aan de terugkeer naar Houffalize, maar nog even wandelen de 25 km-stappers weg van de anderen naar “Les Trous de Renard”, om later terug aan te sluiten in het natuurgebied “Cowan”.

In Ol Fosse d’Outh Vayamundo, het start- en eindpunt van de wandelingen, staan de medewerkers van Wandelsport Vlaanderen de wandelaars op te wachten om hun te voorzien van de nodige voeding en (herstel)drank, wat natuurlijk ook op de rustpost in Tavigny het geval is. Het vakantiepark biedt uiteraard zelf ook wat ontspanning en vertier aan. Naast de prachtige natuurwandelingen, kan uiteraard ook het pittoreske Houffalize met zijn talrijke terrasjes worden bezocht, maar denk er aan, we vertrekken op het afgesproken uur terug naar Geraardsbergen.