Padstappers Geraardsbergen vzw

Vlaanderen Wandelt in Heusden-Zolder

Zondag 24 april 2022
Vlaanderen Wandelt in Heusden-Zolder
Org: WSV Wandelend Paal  (2023)
Start: Zaal Sint-Baaf, Padbroekweg 1, Eversel , 3550 Heusden-Zolder
Afstanden: 3 lussen van 10 km met mogelijkheid tot inkorting

Vlaanderen Wandelt vormt de jaarlijkse afspraak van menig jonge en minder jonge wandelrecreant, van de geoefende wandelaar tot de fanatieke hiker. Wij kozen voor deze busreis de ankerplaats voor dit wandelfeest, Heusden-Zolder. We zijn er vrij zeker van dat de streek garant staat voor natuur en vooral voor de rust en gemoedelijkheid van Limburg. Als ankerplaats van Vlaanderen Wandelt levert deze wandeling in het clubkampioenschap van Wandelsport Vlaanderen voor onze club extra punten per gescande Padstapper op.

Animo in de startplaats zal er genoeg zijn, daar staan zowel het animatieteam van Wandelsport Vlaanderen, de sponsoren van Vlaanderen Wandelt en de Limburgse vlaaien en gastvrijheid garant.

We kregen van de organiserende club de volgende info:

“Eversel is een gehucht van Heusden-Zolder. Het ligt langs de westzijde tegen het Albertkanaal aan. Midden de kleine dorpskern staat de Sint-Jacobuskerk, met daarnaast de ruime startzaal, het Sint-Baafs Parochiecentrum. Rondom Eversel ligt een flinke band groen. De tentakels van o.a. de Bossen van Van Soest, een openbaar toegankelijk gemengd loofbos, reiken tot zowat aan de rand van de dorpskom. Het is een gemengd bosgebied met den, eik en beuk. Van oost naar west loopt het vroegere kolenspoor, de spoorweg die vroeger, in de gouden tijden van de Limburgse steenkoolontginning, diende om de steenkool vanaf de mijn van Zolder naar het Albertkanaal te brengen.

Het wandelmenu bestaat uit drie omlopen van telkens goed 10 km. Het eerste traject neemt de wandelaars mee naar Ubbersel, waar je even over het oude kolenspoor mag wandelen. Een tweede lus laat je kennismaken met groen- en stiltegebied Beringerheide, het Heusdense gehucht Voort en het atletiekstadion De Veen. Door de Bossen van Van Soest gaat het terug naar Eversel. Ook bij de derde omloop verloopt de aanloop door het bosgebied Van Soest. Door de natuurrijke vallei van de Mangelbeek gaat het naar Kasteel Meylandt, schitterend gelegen tussen spiegelgladde visvijvers.  Dit neoclassicistisch gebouw is eigendom van de gemeente Heusden-Zolder, die hier de kunstacademie heeft ondergebracht. De drie lussen bestaan uit een mix van onverharde wegen en paadjes door het bos, met af en toe een streepje asfalt. Het parcours leidt je door een rustige streek, zonder veel autoverkeer. We zijn ervan overtuigd dat de Padstappers met volle teugen zullen kunnen genieten van het groen van Eversel en omgeving!”