Padstappers Geraardsbergen vzw

Van ’t jongste naar ’t oudste Manneken Pis

Wat is dat toch met die twee ventjes? Ze kregen officieel de data 1459 (Geraardsbergen) en 1619 (Brussel) mee. Maar was er in Brussel niet al eerder een Manneken Pis gedocumenteerd in 1452? Was er zelfs ook al geen sprake van een Julianekensborre op die plek in 1388, al is niet zeker dat dit Juliaantje er toen uitzag zoals het manneke nu. Feit is dat het thans in Brussel bewaarde beeldje dateert uit 1619, de rest is niet bewezen. De traditie van een bron waarop een plassend manneken staat kan dus al langer in Brussel hebben bestaan, maar wat de huidige beeldjes zelf betreft, kan er geen discussie zijn dat het 15e-eeuwse Geraardsbergse exemplaar duidelijk een stuk ouder is dan het Brusselse. De inwoners van Geraardsbergen plaatsten hun beeld van een plassende jongen immers al in 1459 op een fontein, ter vervanging van een door Gentenaars gestolen beeld van een leeuw. Pikant detail: het Geraardsbergse manneken is toendertijd gemaakt door Brusselaars (Jan van den Schelden en Reinier I van Tienen).

Een geschiedenis als deze is een voedingsbodem voor ofwel oeverloze discussies ofwel voor ludiek volksvermaak. Wij kozen voor het laatste en pakten de tweestrijd aan om er een sportieve uitdaging aan te koppelen, die we om de vijf jaar laten doorgaan: een wandeltocht van het ene naar het andere zo vaak verguisde manneken. Deze vijfde editie moet een voltreffer worden met alles wat we uit de vorige vier edities hebben geleerd.

Er kan enkel worden ingeschreven via het formulier op onze website. Je bent wel pas ingeschreven wanneer we het inschrijfgeld hebben ontvangen. Je inschrijvingsnummer en stapkaart kan je dan de dag zelf ophalen in Geraardsbergen (vanaf 5:00) of in Brussel (vanaf 6:30). Wie in Geraardsbergen zijn inschrijvingskaart ophaalt, pendelt met een door ons ingelegde bussen naar Brussel (meerprijs voor de busrit is te betalen met de voorinschrijving – zie inschrijvingsformulier). Deze pendelbussen vertrekken vanaf 5:30.

De deelnemers kunnen starten aan de startboog aan het Centraal station in Brussel vanaf 6u30. De wandelaars die met de door ons ingelegde pendelbussen vanuit Geraardsbergen komen, worden er rond dat uur (en tot 9:00) verwacht. Voor meer info over de manier van inschrijven en de mogelijkheden om aan de start in Brussel te geraken vind je in de flyers en op onze website.

We wandelen eerst naar de Stoofstraat, waar het eerste en tevens jongste Manneken ons uitdagend plassend staat op te wachten. Hier zal naar goede gewoonte wat afgeflitst worden, want het moet gezegd, de jongsten is fotogeniek. Dit is de officiële start van de tocht. We richten onze blik op het zuiden en trekken door enkele mooie Brusselse parken – niet te geloven hoe rustig een hoofdstad kan zijn – de stad uit.

Het parcours, op Padstappersleest geschoeid, slingert zich dan verder door het Pajottenland naar de denderende Vlaamse Ardennen.

Onderweg zes rustposten, waar we de wandelaars de kans geven wat te rusten, een sanitaire stop te houden en een beroep te doen op onze gratis bevoorrading. Wie is ingeschreven hoeft zijn geldbeugel immers niet meer boven te halen, tenzij hij iets speciaal wil. Op elke post is er water of cola of koffie (met een borrel!) en krijgen de deelnemers iets hartigs en versterkend te eten. We zorgen daarbij voor een evenwichtige inbreng van suikers en zouten. Halfweg nodigen we de wandelaars uit voor een lichte lunch: verse soep met belegde boterhammen naar believen. Hier kunnen ze ook gebruik maken van hun bagage, zodat ze daarna, opgefrist en met verse moed, terug op pad kunnen.

Bij aankomst in Geraardsbergen wacht hen een hartelijke verwelkoming van supporters en medewerkers. De ‘geslaagden’ ontvangen een diploma en een herinnering. Om hen terug op krachten te laten komen bieden we hen (alweer gratis) een smakelijke hamburger met groentjes aan en voegen er nog een speciaal voor deze tocht gebrouwen biertje bij. Uiteraard is ook onze gebruikelijke catering aanwezig (aan democratische prijzen) voor de wachtende supporters en deelnemers die nog goesting hebben in meer.

Alle deelnemers maken bovendien kans op een prijzenpakket geschonken door Vayamundo (overnachtingen) en Ethias (ballonvaarten).

Deze sportieve uitdaging zal menig wandelaar in verleiding brengen, zo ook de minder met lange afstanden vertrouwde wandelaars. Ze valt vrij vroeg in het seizoen, het is dus zaak tijdig met de voorbereiding en de trainingstochtjes te beginnen. Onder het motto “deelnemen is belangrijker dan winnen” en “waar een wil is, is een weg” moet het iedere goed voorbereide deelnemer wel lukken. Jullie stappen, wij doen de rest, samen maken we er een wandelfeest van!

NOG ENKELE HELPERS GEZOCHT: Om in Brussel de kaarten te verdelen aan de wandelaars die vooraf zijn ingeschreven zijn we nog op zoek achter enkele helpers. Wie kan ons helpen? Je verdeelt mee de kaarten vanaf 6u30 tot 9u. Wie zich hiervoor wil inzetten, neemt contact op met Kurt.