Padstappers Geraardsbergen vzw

Sint-Annatochten in Merksem

Zondag 29 maart 2020
Sint-Annatochten in Merksem
Org: Merksemse Wandelclub De Stroboeren vzw (1056)
Start: 2050 Antwerpen, Sint-Annacollege, Oscar de Gruyterlaan
Afstanden: 7 – 10 – 15 – 21 – 26 – 32 – 36 – 42 km

De stroboeren zonden ons de volgende tochtbeschrijving door:

“Er zijn diverse goede redenen om aan deze wandeldag deel te nemen, want op linkeroever is het verrassend rustig wandelen. Nooit heeft men de indruk dat men door een drukbevolkte stadswijk gaat, dankzij landschapsarchitect Le Corbusier. Die zorgde voor brede lanen en voor wandelpaden met groene plekken. Men wordt er niet gestoord door een overvloed aan auto’s.

De 7 km en 10 km komen al snel aan de festivalweide en wandelen langs groene paden naar de ‘konijnenpijp’ waarna ze het ‘Sint-Annabos’ induiken. Hier maakt de 10 km een grotere lus. Na rust in de ‘manege’ gaan ze via ‘Sint-Anneke plage’ en de molen naar de jachthaven om langs de Schelde, met zicht op ‘de stad’, terug naar de startzaal te gaan.

De 15 km gaat eerst richting ‘Galgenweel’. Via het nieuwe speelpark en de wijk ‘Regatta’ maken ze een prachtige lus door het natuurgebied ‘de Middenvijver’. Langs de festivalweide gaat men naar de rust bij Korfbalclub ‘Sikopi’. Daarna sluiten ze aan bij de kortere afstanden.
Doordat er in de buurgemeente Zwijndrecht al veel werken voor de oosterweelverbinding bezig zijn, gaan de afstanden vanaf 21 km via de voetgangerstunnel naar rechteroever. Zij doorkruisen eerst de ‘Sint Andrieswijk’ met monumentale kerk, om via de heraangelegde Scheldekaaien naar de Kennedytunnel te gaan.

Hier splitsen de 21 km en 26 km zich van de grotere afstanden. Zij gaan via de fietstunnel terug naar linkeroever om ‘Burchtse Weel’ te bezoeken. Na rust in de Hondenschool ronden ze verder de plas om aan ‘Galgenweel’ aan te sluiten bij de 15 km. De 26 km maakt hierbij enkele langere lussen door Middenvijver en Sint-Annabos.

Je kan deze wandeldag ook ideaal combineren met een uitstap richting de oude stad met o.a. kathedraal, grote markt en groenplaats. Tip: neem hiervoor gratis de veerboot op 500 meter van de startplaats, of de voetganerstunnel eveneens kort bij de startplaats.”

Noot: Het Sint-Annabos is gelegen op de linker Scheldeoever tussen de woonkern en Blokkersdijk. Het gaat om een aangeplant bos met een ondergroei van vlier waarvan het noordelijke deel een natuurgebied vormt en het zuidelijke een speelbos. Het bos stond onder druk voor de Oosterweelverbinding, maar in september 2016 werd beslist dat het toch kon behouden blijven.