Padstappers Geraardsbergen vzw

Prutsketochten

Zondag 8 september 2019
25ste Prutsketochten in Vichte
Org: De Textieltrekkers Vichte vzw (5361)
Start: De Stringe, Ommersheimplein, 8570 Vichte
Afstanden: 4 – 6 – 12 – 18 – 25 – 36 – 42 – 60 km

De Textieltrekkers Vichte vzw staan bekend om hun uitgelezen parcoursen door het land van Streuvels en willen dat ter gelegenheid van hun 35-jarig bestaan nog eens extra in de verf zetten met deze 25ste Prutsketochten.

De beroemde Vlaamse schrijver Stijn Streuvels en Prutske, zijn dochter over wie hij trouwens een boek schreef, vormen de rode draad door deze wandelhoogdag. Het Lijstersnest, de vroegere woning van de schrijver, kan ter gelegenheid van de Open Monumentendag worden bezocht, maar ook de “Ast”, een voormalige cichorei-branderij en bierbrouwerij Verhaeghe gooien de poorten open voor de wandelaars. Verhaeghe biedt de wandelaars een drankje aan en verder zijn op verschillende plaatsen gratis bedelingen.

De parcoursbouwer maakt handig gebruik van de vele landwegen en paadjes en we kunnen hem daar alleen maar dankbaar voor zijn. Het worden wandelingen door de uitgestrekte velden, weiden en landerijen in en rond Anzegem. Menig wandelaar zal zich verwonderen over het groot aantal tegelpaden dat de streek doorkruist.

In Tiegem ligt, in een slenk aan de voet van de Vlaamse Ardennen, het Arnolduspark. We vinden er een bron die genezend water pleegt voor te brengen en een aantal vijvers voedt. De wandelaars ontdekken er mooie wandelpaden, kunstmatige grotten, een kapel en een bospartij. In Vichte belanden we in een dorp uit het begin van de 12de eeuw, waar eens de “heren van Vichte” zeer machtig waren en over veel juridische macht beschikten. We vinden er nog een paar oude merkwaardige gebouwen die dateren uit deze glorierijke periode. Zo is er de “Oude Kerk” in de Kerkdreef, een eenvoudig zaalkerkje in Doornikse steen uit 1110. Het werd in de 14de eeuw uitgebreid tot zijn huidige vorm en bezit binnenin een vrij uniek stucwerk uit de 17de eeuw. Het ”Oud Kasteel” dateert eveneens uit de 12de eeuw en werd uitgebreid in de 15de en 16de eeuw. Ook nog de moeite waard om even bij stil te staan is het Schaliënhof, een omwalde hoeve uit de 17de eeuw.

Het wordt dus alweer een mooie editie, maar ook – gezien het jubileum – een bijzonder feestelijke editie, met extra inzet en ambities. De wandelaar kan er maar goed bij varen en de bus zorgt voor zorgeloos vervoer heen en terug.