Padstappers Geraardsbergen vzw

Omloop vestingstad Hulst

Zaterdag 11 mei 2019
Omloop Vestingstad Hulst
Org: W.S.V. Zelden Rust (3261)
Start: Reynaertcollege, Gildenstraat 1, 4561 WZ Hulst, Zeeland
Afstanden: 6 – 9 – 15 – 21 – 27 km

We kregen de volgende info toegestuurd van onze Nederlandse vrienden-organisatoren:
“Hulst, de meest Vlaamse Vestingstad van Nederland ligt in het uiterste zuidwesten van Nederland. Het is Zeeuws-Vlaanderen op zijn best. Het Zeeuwse stukje van Vlaanderen, waar de tradities van twee landen (Nederland en België) te samen komen. Maar waar ook door beide landen hard gestreden is om de heerschappij over het gebied. Zo hard dat de Hulstenaren in de loop der eeuwen hun stad hebben omgebouwd tot een ware vesting. Een vesting die nog geheel intact is. In al zijn glorie te bewonderen!

Hulst is echter meer dan alleen vestingstad. U zult zien dat het middeleeuwse dierenepos ‘Reynaerde de vos’, volop leeft in het Land van Hulst. Wandelend door of rond de vestingstad, merkt u dat vele straten en gebouwen een naam dragen uit dit verhaal.
De Heilige Willibrordus Basiliek uit de 15de eeuw (in 2009 verkozen tot mooiste kerk van Nederland), het Stadhuis uit de 16de eeuw en de vele andere monumentale panden maken de vestingstad compleet.

De wandelingen lopen in en rond de vesting- en Reynaert de Vosstad Hulst. Over de vestingwallen, langs de binnen- en buitenvesten, langs historische poorten en gebouwen en volgens de afstand over de Liniedijk, langs Fort Moerschans en door de bossen rond Hulst en Clinge.”
Tip: Voor de busreizigers die even geen zin hebben in veel stappen, is er nog altijd het Bourgondische stadje zelf met zijn vele terrasjes, winkeltjes en leuke drank- en eetgelegenheden. Maar opletten op de Markt, want daar preekt de vos de passie (humoristische beeldengroep van de hand van Chris Ferket).