Padstappers Geraardsbergen vzw

Mercatortocht

Zondag 7 oktober 2018
MERCATORTOCHT
Org: Wandelclub Temse (3182)
Start: Hamendtzaal, Hellingstraat, 9150 Rupelmonde
Afstanden: 7,8 – 13,7 – 19,4 – 27,3 km
Gratis: koffie met koek

We kregen van de organiserende vereniging de volgende beschrijving van hun tocht toegestuurd:

“Bij aankomst, en inschrijving, ontvangt iedere deelnemer een bonnetje voor een gratis koffie of thee met een koekje erbij, dit om de dag goed te starten.

Na alle plichtplegingen te hebben vervult kan men van start gaan met het actieve gedeelte van de dag.
Onze tocht gaat voor 80 % door landelijke wegen, dreven en padjes, door de potpolder van Rupelmonde.

De mensen worden opgewacht door een team van vrijwilligers, die zullen instaan voor een vlotte doorstroming aan de inschrijftafel, de eetbonnetjes en de warme- en koude dranken.

Wij kunnen de stappers aanraden om eens een stukje broodpudding te proeven, het is een lekker stukje pudding, nergens anders te vinden, zo lekker.”

Ik kreeg verder van mijn goeie vriend google nog de hierna opgenomen inlichtingen:

Rupelmonde is een niet zo grote plaats aan de Schelde, bij de monding van de Rupel en een deelgemeente van Kruibeke. Het is de geboorteplaats van Gerardus Mercator, de 16deeeuwse beroemde cartograaf, instrumentmaker en graveur. Zijn standbeeld staat op het marktplein en de wandeltocht refereert naar deze beroemde Rupelmondse telg.

Vroeger was Rupelmonde een welvarende gemeente die haar voorspoed dankte aan de steenbakkerijen en zoutziederijen. Tegenwoordig is het een rustig dorpje, dat meer dan gewone aandacht geniet van vele toeristen. Deze voelen zich aangetrokken door de alom aanwezige historische sfeer.

Bezienswaardigheden zijn de Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingskerk uit de 18de eeuw, een oude watermolen en de Graventoren op het Mercatoreiland. Verder vind je de wijk het Schelleke een aantal oude vissershuisjes en staan op het grondgebied van Rupelmonde een 33 zonnewijzers, in verschillende soorten, verspreid.