Padstappers Geraardsbergen vzw

Marche du Muguet in Hastière

Zondag 2 mei 2020
Marche du Muguet in Hastière
Org: Les Randonneurs de la Haute-Meuse (NA059)
Start: Salle Récréar, Rue Marcel Lespagne, 5540 Hastière
Afstanden: 4 – 6 – 12 – 20 – 30 km

Hastière wordt in Wallonië de meest groene gemeente van de Haute-Meuse genoemd.

We kregen van onze Waalse vrienden enkel de parcoursen toegestuurd, zonder verdere info.

Uit de toegestuurde plannetjes blijkt dat de wandelingen gretig gebruik maken van het decor van de prachtig meanderende Maas en de bossen op de ernaast oprijzende flanken. Het zijn stuk voor stuk wandelingen met wel wat klimwerk in de aard van onze Oudenberg, maar tevens met veel stukken vlak langs de machtige Maas.

In feite zijn het wandelingen langs de boorden van de Maas, met één of meerdere aftakkingen die dan de hoogte opzoeken van de flanken:
• 4 km en 7 km: volledig vlak
• 10,780 km in Waulsort naar Camp Romain, een klim met een hoogteverschil van ruim 100m
• 18,350 km naar Falmignoul (Les Crétias) en in Waulsort (Camp Romain), klimmetjes van meer dan 100 m hoogteverschil.

We combineren deze busreis met een kort bezoek aan Dinant. We vertrekken aan de startzaal om 13u30 en verpozen even in Dinant tot 16u00, waarna we naar Hastière terugkeren om de andere medereizigers op te halen.

Iedereen kan op die manier in Hastière een wandeling van 4 tot 11 km maken en tevens een bezoekje aan Dinant meepikken of enkel wandelen in Hastière.

In Dinant kan je de Citadel bezoeken, maar ook minder bekende hoogte-punten van deze stad behoren tot de mogelijkheden: Huis van Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, de rots Bayard en de collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk met de peervormige klokkentoren zijn zeker het bezichtigen waard en misschien zit een kort boottochtje op de Maas er ook wel nog in.
Anderzijds kunnen vermoeide benen ook best uitgestrekt worden onder gezellige terrastafeltjes al dan niet met uitzicht op de Maas. Om je daartoe te verleiden beschikt Dinant over twee interessante troeven: het abdijbier Leffe en het typisch Dinants kaastaartje (Flamiche). De combinatie van beiden valt te bezien. Tenslotte wordt Dinant niet verlaten zonder de Dinantse harde – maar bijzonder lekkere honingkoek – de uitdaging van deze uitstap.