Padstappers Geraardsbergen vzw

Lentetocht

Zondag 24 maart 2019
LENTETOCHT in Sint-Laureins
Org: Wandelclub Roal Benti (3278)
Start: Parochiezaal, Dorpstraat 61, 9980 Sint-Laureins
Afstanden: 6 – 9 – 15 – 21 – 27 km

We kregen van de organisatie de volgende mail:

“Sint-Laureins (ook: Sente genoemd) in het noordwesten Oost-Vlaanderen tegen de grens met Nederland, ligt in de regio Meetjesland. De uitgestrekte agrarische gemeente telt ruim 6500 inwoners, en is vooral bekend om zijn polders, Sentse kreken en waterlopen. Het in de 19de eeuw gegraven Leopoldkanaal loopt door de gemeente.

Het gemeentehuis en het 19de eeuwse neoclassicistische Godshuis (met neobarokke en neorenaissancistische elementen) zijn monumentale panden en liggen vlak bij de Parochiezaal, zijnde de startplaats van de wandelingen. De 6, 9, 21 en 27 km komen terug in de startzaal voor een rust. Zij kruisen het Leopoldkanaal middels een trekpont en komen dan bij de Blokkreek, een van de vele kreken van het Meetjesland en een restant van de vroegere turfwinning.

Hierna trekken de grote afstanden naar Balgerhoeke, een kleine kern van de gemeente Eeklo. We trekken door polders en bezien de landerijen tijdens de wandeling naar de rustpost en passeren de geklasseerde spoorhefbrug over het kanaal en het tankmonument juist voor de brug. Na een honderdtal meter is daar de rustpost.

De 27 km neemt in Balgerhoeke nog een lus langs het kanaal om terug te keren via de vele onverharde wegels naar de rustpost te Balgerhoeke. Hierna gaan wij terug via onverharde wegen langs het kanaal en kruisen het expressbos (aangelegd na de werken aan de gekende expressweg Antwerpen-Knokke) . Via de polders en het Leopoldkanaal bereiken deze dan weer de startplaats.

Natuurlijk staan wij als Roal Benti garant voor een natje en een droogje in de startzaal en op de rustpost.”

Vriend google leerde ons verder dat Sint-Laureins op de grens ligt van het Oostvlaamse poldergebied en zanderig Vlaanderen. Het gebied is doorsneden door kreken (ingedijkte watergeulen die getuigen van de overstromingen vanaf de 12de eeuw) en polders (door waterkeringen omgeven gebieden). Water is hier dus alomtegenwoordig. De streek telt ook veel (smokkel)paden naar de Nederlandse grens. Het embleem van wandelclub Roal Benti is dan ook de figuur van een smokkelaar.