Padstappers Geraardsbergen vzw

Eburonentocht

Woensdag 15 augustus 2018
EBURONENTOCHT
Org: Tongerse Wandelvrienden (WSVL 2052)
Start: Dienstencentrum De Piepel, Dijkstraat 118, 3700 Tongeren
Afstanden: 4 – 6 – 9 – 12 – 15 – 19 – 25 – 32 km

Deze busreis brengt ons naar de oudste stad van België en de organisatoren maken dan ook dankbaar gebruik om hun wandelingen te kruiden met een schat aan historische bezienswaardigheden.

Er zijn verschillende afstanden mogelijk naargelang je kiest voor een wandeling met stad (5-7-11-14-17-22-27) of zonder stad (4-8-13-18km). We kregen de volgende info van onze Tongerse wandelvrienden:

“Op deze tocht zullen we de toeristische bezienswaardigheden van Tongeren tonen aan de bezoekers. De stad doet ook zijn duit in het zakje. Zo zullen verschillende museums en bezienswaardigheden gratis of tegen democratische inkomgelden te bezichtigen zijn. Wij willen niet alleen onze wandeling promoten, maar ook de stad laten zien aan de wandelaars.

Zo zal zeker het Gallo Romeins museum in de kijker geplaatst worden en zal iedereen zal de Moerenpoort kunnen beklimmen. Deze poort, de enige stadspoort in België, is van uitzonderlijke bouwstijl.

De Basiliek vormt, samen met het Teseum, een uitzonderlijke kennismaking. Het legt de oudheid van Tongeren bloot. Wist je ook dat de basiliek gebouwd is op de fundering van 6 vroegere kerken.

De Romeinse tempel was een van de imposantste in de wijde omgeving. Het is nog steeds niet duidelijk aan welke godheid de tempel was gewijd en of hij werd gebruikt voor de keizercultus. Op basis van de resterende funderingen wordt een beeld geschapen van de site.

De Middeleeuwse stadsomwalling: De middeleeuwse muur met 6 stadspoorten en 13 torens ommuurde een stadsoppervlakte van 54 hectare.

Beukenberg: Romeins aquaduct: Dit mooie wandelgebied vlakbij het stadscentrum is het restant van een Romeins aquaduct. De kunstmatige aarden ophoging was vroeger voorzien van een houten waterbekken en voorzag Tongeren van drinkbaar water. De Beukenberg werd erkend als beschermd archeologisch monument … het grootste van België (Compostella G.R.-wandelpaden).

Het Begijnhof ademt een ingetogen sfeer uit: met kasseien geplaveide straatjes, pittoreske pleintjes, begijnenhuisjes, religieuze gebouwen, … UNESCO erkent dit feeërieke ‘ministadje in de stad’ als werelderfgoed.”

Dit wordt een wandeling met niet alleen natuur maar ook met 2000 jaar cultuur.