Padstappers Geraardsbergen vzw

Braambierentocht te Oudsbergen

Zondag 4 september 2022
Braambierentocht te Oudsbergen
Org: WSV De Boskabouters (2049)
Start: Zaal Loweta, Weg naar Opoeteren 172, 3660 Oudsbergen
Afstanden: 4 – 8 – 12 – 20 – 30 km

Voor onze tweede busuitstap van het derde kwartaal trekken we opnieuw naar het gemoedelijke Limburg met zijn uitgestrekte natuurgebieden en zijn overheerlijke vlaaien.
We kregen van de Boskabouters – wat een veelbelovende naam! – de volgende info:

“De tocht start in zaal de Loweta in het hartje Louwel, een gehucht van Opglabbeek (Oudsbergen) gelegen tussen het Nationaal Park Hoge Kempen en de Bosbeekvallei.

Bosbeekvallei: De Vallei van de Bosbeek is een typische beekvallei van het Kempens Plateau, die haar brongebied heeft in As en stroomafwaarts de grens vormt met Opglabbeek. Wandelaars krijgen de mogelijkheid om de variatie in dit natuurgebied zelf te ontdekken en ten volle te beleven. Natte hooilanden, unieke broekbossen, droge of natte heide, de Bosbeekvallei heeft het allemaal. Via smalle paadjes, brugjes en plankenpaadjes ontdek je het allemaal.

Duinengordel: Duinengordel is een unieke natuurkern in het noordoosten van Limburg. Dit heuvelachtig en onstuimig gebied van 3.000 ha, strekt zich uit over Oudsbergen, Maaseik en Bree tussen Bosland en het Nationaal Park Hoge Kempen. Hier wisselen gouden landduinen, diepblauwe vennen, paarsbloeiende heide en uitgestrekte bossen elkaar af. Te midden van deze grote verscheidenheid aan landschappen ligt de Oudsberg, de hoogste en bekendste landduin van Vlaanderen.

De Oudsberg is een zandige landduin die bijna 90 meter boven de zeespiegel uitsteekt, waarop unieke duinvegetaties voorkomen en van waarop je een prachtig uitzicht hebt op de ruime omgeving.”