Padstappers Geraardsbergen vzw

Antwerpen in de winter

Zondag 22 december 2019
Antwerpen in de winter
Org: RB Antwerpen (1999)
Start: 2000 Antwerpen, Kattendijkdok-Oostkaai 22
Afstanden: combineerbare lussen van 3 – 4 – 5 – 7 – 8 – 11 km

Deze winterwandeling door – het in kerstsfeer gehulde – Antwerpen wordt georganiseerd door het Regionale Bestuur Antwerpen, met andere woorden door een samenwerking van verschillende wandelclubs uit de provincie Antwerpen.

De tochten starten aan het Kattendijkdok vanaf de aangemeerde boten “Flandria 24” en/of “Festina Lente” op een steenworp van het MAS (Museum aan de Stroom) en bieden de mogelijkheid om de verschillende lussen te combineren tot een sfeerrijke ontdekkingstocht langs de mooiste plekjes van oud- en minder oud Antwerpen in kerstsfeer.

Een (gratis) bezoek aan dakterras van het MAS met prachtig uitzicht over de haven en de stad mag daarbij uiteraard niet ontbreken (Lus 1). Antwerpen beschrijven op één A4-tje is een onbegonnen taak en ik waag me er dan ook niet aan, evenmin als aan een opsomming van bezienswaardigheden. Laten we gewoon wandelen door de straten, flaneren langs de leien, pleintjes en boulevards, ons vergapen aan de geschiedenis van één van Europa’s machtigste havens, op heerlijke terrasjes of in knusse bars of restaurantjes vertoeven en als Sinjoren genieten van de kerstsfeer in de stijl van ‘t Stad.

Er is keuze uit drie lussen, die – zoals reeds gezegd – naar hartenlust te combineren zijn tot langere afstanden. Lus 1 gaat richting stad met keuze uit drie afstanden. Het is vooral deze lus die je op elk van de drie afstanden langs de bekendste / beroemdste plekjes van (oud-) Antwerpen voert. (3-5-6 km)

Lus 2 gaat richting haven, met keuze uit twee afstanden. (5-7 km).

Een 3de lus gaat richting Park Spoor Noord, eventueel te combineren met lus 2 tot wat langere afstanden (8-11 km = lus 4). Park Spoor Noord was vroeger het rangeerstation van de spoorwegen. In de loodsen die er nog staan, waren de herstellingsdiensten gevestigd voor de locomotieven. Nu zijn het vooral hallen waar aan sport kan gedaan worden. We vertrekken uitzonderlijk in Geraardsbergen om 12u30 en plannen terug te zijn rond 22 uur.