Padstappers Geraardsbergen vzw

3 Provinciëntocht

Het Brabantse Bever is, op een steenworp van Oost-Vlaanderen en een voetstap van Henegouwen, naar jaarlijkse traditie uitvalsbasis voor een vooral rustige en landelijke wandeling. Velen zullen het betreuren dat deze tocht vanaf 2019 niet meer zal worden georganiseerd, maar geen nood, want er ligt al een vervangende nieuwe tocht klaar op de tekentafel van onze parcoursbouwer: een lentetocht in Grimminge die de oude Drie-Provinciëntocht vanaf dan zal vervangen.

Maar dat is voor de toekomst, laat ons nu vooral kijken wat de Drie-Provinciëntocht dit jaar zoal te bieden heeft.

We starten nog eens vanuit zaal Poreel, geen gigantische accommodatie, maar een voldoende ruime parochiezaal met alles erop en eraan om de wandelaars te bieden wat ze nodig hebben. Met een rustpost in Akrenbos en bij een plaatselijke appelboer, waar wij je vriendelijk een gratis ijsje aanbieden, zijn de ankerpunten aanwezig om er mooie tochten van te maken. Het zacht glooiend landschap, dat het Pajottenland kenmerkt, zorgt voor het passende decor, onze medewerkers voor een gesmaakte opvoering.

De korte afstanden (5 en 7 km), waaraan alweer een toffe kinderzoektocht is verbonden, blijven uiteraard in de buurt van Bever, dat als landelijke gemeente genoeg rust in huis heeft om een aangename rondwandeling langs de gehuchten Burcht, Akrenbos en Bloemendaal te garanderen. Er kan gerust worden in Akrenbos (7km) en bij de appelboer (5 en 7 km).

De 12km wandeling borduurt verder op deze omlopen met wat interessante zijsprongetjes zoals het gehucht Freest en het domein Akrenbos in de schaduw van Lessenbos.

De 16km voorziet in een bijkomende lus vanuit de rustpost in Akrenbos, door de velden en landerijen, via Domein Akrenbos langs de vierkantshoeven La Toureffe en Des Saules door het Bois Long (deel van bois d’Acren) terug naar de rustpost. Tussen de rustpost Akrenbos en de rustpost bij de appelboer doet de 22km er nog een schepje bovenop met een ommetje via Klein-Frankrijk naar Viane.

Het grotere wandelwerk wordt verwacht van de 26km en de 32km. Daar waar de andere afstanden in westelijke richting van start gaan, stappen zij resoluut naar het zuiden voor een mooie lus van ruim 10km door de gehuchten Pontembeek en Gezule naar het Manhovebos in Hoog Manhove. De land- en veldwegen voeren door het kenmerkende licht golvende landschap van het Pajottenland, dat de wandelaars om de haverklap verrast met mooie vergezichten. De wandelaars kunnen tussendoor schietgebedjes prevelen in de St-Bernarduskapel van Ghesuele (tegen de varkenspest) of aan een van de vele kleinere veld- en muurkapelletjes of aan de talloze weg- en gevelkruisen. Of ze maken gewoon aardige foto’s van deze pareltjes van monumenten, zoals ook in het gehucht Kamstraat (Kam betekent brouwerij!) waar nog een interessante kapel in de schaduw van een eeuwenoude lindeboom staat, namelijk een witgekalkte, achthoekige bakstenen kapel van O.L.V. (‘Merede Misericorde Jezus Maria Moeder der Bermhertighyd’)  uit 1725. Kort daarna bereiken de wandelaars (ingetogen?) terug de startzaal, waar ze kunnen beginnen aan het tweede deel van hun tocht. Naargelang de afstand stappen ze die samen verder af met de wandelaars van de 16 of 22 km.

Zoals eerder al vermeld kunnen de kinderen op deze zomerse midweektocht opnieuw een mooie beloning verdienen op de kinderzoektocht. Terwijl zij zich verwonderen over de inhoud van hun pakketje kunnen de ouders, net als de andere wandelaars, opnieuw genieten van de zorg die wij besteden aan de bevoorrading van drank en eten op de rustposten en in de startzaal.

Het tegen de taalgrens aanleunende Bever verwacht jullie.