Padstappers Geraardsbergen vzw

Natuurreservatentocht

Zondag 25 september 2022
Natuurreservatentocht
Derito,  Ophasselt
Vrije start tussen 7u00 en 15u. Aankomst tot 18u.
Inschrijving: € 1,50 leden (€ 3,00 niet-leden) – kinderen tot 12j gratis
Afstanden: 7 – 10 – 14 – 18 – 22 – 26 en 32 km
Gratis stuk fruit
Gratis kinderzoektocht met leuke prijzen

Onze club schenkt jaarlijks een mooi bedrag aan Natuurpunt (€ 1.600,00) om te besteden aan het beheer van de natuurgebieden rond Geraardsbergen. Samen met de tijd die onze parcoursploeg steekt in het uittekenen en verkennen van de paden en wegen die de tocht vormen, is dat een mooie investering in ons hoofddoel, mensen aan het wandelen brengen. Elk jaar werken we samen met Natuurpunt aan de Natuurreservatentocht en beleven onze wandelaars een prachtige dag in de natuurgebieden, de bossen en de velden. Zo ook dit jaar.

We spreken af in de ruime magazijnen van deuren- en ramenfabrikant DERITO. We toveren deze ruimte om tot een gezellige startzaal waar de deelnemers aan de tocht niet alleen kunnen inschrijven en hun wandelboekjes afstempelen, maar tevens kunnen verpozen bij een met zorg bereide croque of belegd broodje en een perfect gekoeld biertje of frisdrank. Voor hen die het bij warme dranken houden is er soep, koffie, verwenkoffie, thee, of chocolademelk, al dan niet met een overheerlijke mattentaart en dat alles aan voor-coronaprijzen. En zoals gewoonlijk laten we buiten de worsten en hamburgers sissend dansen op de bakplaat.

Zo zien wij een wandeling uitgroeien tot een wandelbelevenis. We voorzien, met hulp van leden van Natuurpunt, uiteraard de wandelaars ook onderweg van ruime rust- en bevoorradingsmogelijkheden.

Het parcours is afwisselend en getuigt alweer van de passie van de parcoursbouwer. Hij verbindt de startzaal langs overwegend veld- en landwegen door het licht glooiend landschap van de Kakebeek, Ophasseltbeek, Moenebroekbeek en Dammersbeek met naargelang de afstand één tot drie rustposten (de parochiezaal in Ophasselt, het Buurthuis in Schendelbeke en de feesttent op de Flierenhoek in Smeerebbe-Vloerzegem).

Daarbij spelen de natuurgebieden uiteraard een hoofdrol, al misstaan de figurantenrollen van de slapende dorpjes, de imposante vierkantshoeven, de kapelletjes, de akkers en weiden zeker niet. In de hoofdrol (in een regie van Padstappers Geraardsbergen):

Hasseltbos (alle afstanden)

Dit bronnenrijk bos langs de Kakebeek is een restant van het Kolenwoud, één van de historische uitgestrekte oerwouden op de heuvelruggen van het Pajottenland en de Vlaamse Ardennen.

De hazelaar, die hier al van oudsher voorkomt, speelt in dit bos een vooraanstaande rol, wat meteen de naam van het bos en de plaatsnaam Ophasselt, verklaart. Het gebied, dat erkend is als Europees Natura 2000-gebied, is het voorwerp van natuurgericht bos- en bosrandbeheer, waarbij volop kansen worden gegeven aan de levendbarende hagedis, de eikelmuis en bosbewonende vlinders. Geniet van dit unieke bos dat je door een dichtbegroeide idyllische holle weg laat stappen …

Natuurreservaat Moenebroek (10 km en meer)

Dit door de Moenebroekbeek doorsneden natuurgebied wordt grotendeels gevormd door een Moerasbos, nat elzenbos met enkele bronnen en een groot aantal kwelzones. Het is hier heerlijk wandelen door een prachtig landschap van graslanden, hagen, poelen en bomenrijen.

Natuurpunt wil een nog rijkere variatie aan planten en dieren creëren door te kiezen voor een beweiding met maximum twee runderen per ha. Deze mindere begrazing leidt tot meer variatie in de vegetatiestructuur: kaalgevreten plekjes, beschaduwde vertrappelde rustzones, boom- en struikopslag. Met deze extensieve begrazing wordt ook voldaan aan de eisen die door vlinders gesteld worden om zich voort te planten: voedselplanten, schuilplaatsen, nectarplanten, zon én schaduw. Dit natuurlijk ogende zeer gevarieerd landschap heeft het allemaal.

Boelaremeersen (22, 26 en 32 km)

Dit natuurgebied dat zich uitstrekt langs de Dender, had in de vorige eeuw veel te lijden onder de aanplant van populieren voor de luciferindustrie.  Inmiddels is die industrie teloorgegaan en heeft Natuurpunt de Boelaremeersen kunnen opkopen om ze te beheren. Ze hebben ervoor gekozen de meeste populieren te kappen en op te ruimen, zodat het natuurlijk landschap van de Dendervallei opnieuw alle kansen krijgt.

Bomen, zoals elzen, wilgen, essen en eiken groeien er nu van nature terug en de rietlanden, natte ruigten, soortenrijke grassen en struiken doen het terug goed. Bovendien worden nog voldoende populieren overgehouden om te dienen als broedplaats voor onder andere de wielewaal. Natuurpunt plaatste in de meersen op een afgetopte populier ook een platform voor ooievaars en die wisten dat zichtbaar te appreciëren.

Na het afwerken van deze tocht zal de wandelaar het met ons eens zijn dat deze schitterende gebieden meer dan ooit het beschermen waard zijn en daar dragen wij dan ook met veel (wandel)plezier een (financieel) steentje bij.

Verder schenken we, los van de bijdrage aan Natuurpunt, nog eens € 0,05 per deelnemer aan een goed doel (vzw Kind en kankeranimatie, Geraardsbergen). Als dat geen goede reden is om mee te doen!

Kaartjes: 7 km10 km14 km18 km22 km  – 26 km32 kmAlgemeen
GPX-tracks: 7 km10 km14 km18 km22 km  – 26 km32 km