Padstappers Geraardsbergen vzw

Natuurreservatentocht

Zondag 24 september 2023
Natuurreservatentocht
Provinciaal domein De Gavers, zaal De Doos,
Onkerzelestraat 280, 9500 ONKERZELE
Vrije start tussen 7u00 en 15u. Aankomst tot 18u.
Inschrijving: € 1,50 leden (€ 3,00 niet-leden) – kinderen tot 12j gratis
Afstanden: 7 – 10 – 14 – 18 – 22 – 26 en 32 km
Gratis stuk fruit
Gratis kinderzoektocht met leuke prijzen

Met een startplaats op het recreatiedomein de Gavers verwacht je wellicht dat de kortere afstanden zich rond die grote waterplas zullen ophouden. Dit keer niet. De wandelaars op de kortere afstanden laten dit keer de omgeving van de vijver voor wat hij is en doorkruisen de velden, weilanden en bossen rond het natuureducatiecentrum De Helix. In deze vierkantshoeve hebben we een rustpost uitgebouwd, waarin onze medewerkers met de glimlach en met zorg alles voorzien wat een wandelaar nodig heeft om opnieuw op krachten te komen. Alle wandelaars kunnen hier één of twee keer hun voeten wat rust gunnen.

De 10 km duikt voor die rustpost het Moerbekebos in en de 14 km doet dat na die rustpost (samen met de 18 km). De wandelaars op de 14 en 18 km bewandelen tevens de bospaden van het Raspaillebos vooraleer een tweede keer uit te rusten in de Helix.

De 7 en 10 km keren terug naar De Doos, doch niet vooraleer een schitterende passage te beleven door het natuurgebied “de gemene meersen”.  Alle afstanden genieten (vroeg of laat op hun tocht) van deze verrassend aangename ervaring. Dit natuurgebied is een vrij open toegankelijk  terrein van 17 hectare meersland met valleibossen, wilgenstruwelen en moerassige delen, doorkruist door begaanbare paden. De wandelaars
kunnen er uitkijken naar een verscheidenheid aan vogelsoorten, zoals de kievit, steenuil, kramsvogel, sperwer, ijsvogel, groene specht en kleine bonte specht.

De langere afstanden 18, 22, 26 en 32 km trekken naar de Kapel van de Ommegang in Onkerzele, waarna de 32 km een ommetje maakt op en af de flanken van de Kleine en Grote Molenberg. Even na Hoeve te Wambas vervoegen ze opnieuw de andere afstanden om via een stukje  Moerbekebos een eerste keer de rustpost in de Helix aan te doen. Nadat de batterijen weer zijn opgeladen verlaat de 32 km al snel de andere afstanden voor een lusje richting Boskant en de kapel van O.L.V. van Smarten.

Terug bij de andere afstanden (14, 18, 22 en 26 km) wacht hen een palet aan kleuren in het Raspaillebos en het Kluysbos, de natuurgebieden op de flanken van de Bosberg. De beginnende herfst schildert deze bronbossen die vooral uit beuken, eiken, elzen en essen bestaan, in een verscheidenheid van bruine en vergeelde kleuren tot prachtige schilderijen, waardoor onze wandelaars bewonderend verder stappen.

Er volgt voor de 32 km nog een rustmoment in Taverne Bocadi in Galmaarden Sint-Paulus, om dan de andere afstanden, een voor een, op hun pad te vervoegen. Op weg naar een tweede rust in de Helix worden velden, akkers en weilanden doorgestapt langs meestal onverharde wegen of paden. Maar ook op dit traject moeten het Karkoolbos en het Moerbekebos eraan geloven. De kleurrijke bronloofbossen (Raspaillebos, Kluysbos, Karkoolbos en Moerbekebos), combineren de steile trekken van de Vlaamse Ardennen met de zachte glooiingen van het Pajottenland. Na de tweede keer op de binnenkoer van de Helix, in een decor uit het begin van devorige eeuw, genoten te hebben van een uitstekende bevoorrading wordt de terugtocht naar de startzaal aangevat. Op dit stuk van het parcours wacht hen nog het natuurgebied “de gemene meersen”.

Na dit stukje vogelspotten, verlaten de deelnemers aan de 18, 22, 26 en 32 km de andere wandelaars voor nog een rondje rond de 20 hectare grote vijver van de Gavers. Ze kunnen zich daar uitleven op een aantal kronkelende verborgen paadjes en zo het recreatiedomein eens op een andere manier beleven. Na deze spielerei bereiken ze de startzaal, waar de veldkeuken paraat staat en de koelinstallaties op volle toeren draaien om frisdranken en biertjes op de juiste temperatuur te serveren. Ons team wordt voor die gelegenheid aangevuld met een aantal medewerkers van Natuurpunt, de vereniging die het mogelijk maakt dat we in onze streek een groot aantal natuurreservaten, waarvan we er enkele in deze tocht aandoen, kunnen bewandelen. Als dank voor hun inzet en zorg voor deze pareltjes schenken we hen met de opbrengst van deze tocht een mooi bedrag om hun waardevol werk verder te zetten.

kaartjes: 7 km10 km14 km18 km22 km26 km32 kmalgemeen
gpx-tracks: 7 km10 km14 km18 km22 km26 km32 km