Méér dan één wandeling waard!
Padstappers Geraardsbergen vzw

Van ’t jongste naar ’t oudste Manneken Pis 2023

18 maart 2023 – 50 km (Brussel – Geraardsbergen)

Voor de organisatie van de vijfde editie van deze lange afstandswandeling gebruiken we uiteraard de hoogtepunten van de vorige edities terug. De verbindingsstukken tussen deze hoogtepunten werden evenwel opnieuw onder de loep genomen en verbeterd waar dat mogelijk of nodig was.

We vertrekken aan het Centraal Station in Brussel en wandelen via de imposante Grote Markt naar de Stoofstraat. Daar staat een klein ventje zijn behoefte te doen, het eerste van onze twee mannekes die de tocht van naam voorzien. Het is ook meteen de officiële start van de tocht. Via de binnenstad gaan we naar het Vossenplein om daarna door de Hallepoort naar Vorst en het Dudenpark te trekken. Prachtig, hoe de groene longen midden de drukte van de stad, ons tot rust weten te brengen. De eerste rustpost, na het stukje kanaal ligt deze keer niet zo maar in het open veld, maar in een echte zaal. Er is dus mogelijkheid om het toilet te bezoeken en/of even te verpozen met een tas koffie, een koekje en voor de liefhebbers een jenevertje.

Na de kleine pauze trekken we naar Anderlecht, waar een mooie doorsteek door het Vogelenzangpark ons tot aan de rand van Brussel brengt. Vanaf hier ontrolt zich het golvende landschap van het Pajottenland, waar we dwars doorheen wandelen naar dat andere plassertje. Maar om die te bereiken dient er nog een aardig stukje te worden gestapt. Vanaf hier wisselen mooie rustige veld- en landwegen elkaar af en volgen smalle paadjes en kronkelende voetwegen mekaar op. Een aaneenschakeling van alles waar een wandelaar naar uitkijkt. Dorpen als Sint-Gertrudis-Pede, Schepdaal, Sint-Martens-Lennik en Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek schuiven onder onze voeten door. Zo bereiken we de rustpost halfweg, onze zogenaamde middagpost, waar we enkele boterhammen kunnen verorberen met een lekkere tas verse soep. Wat hoeft een mens meer om zich gelukkig te voelen.

Terug op weg, duikt in de verte de Zepposmolen op. We laten die op respectabele afstand deel uitmaken van het decor en stappen, gezwind verder naar het Neigembos. Hier midden de ontluikende natuur kunnen we wellicht genieten van een zee van witte bosanemoontjes. Enig mooi en de voorloper van het blauwe boshyacintentapijt, dat later op de maand het bos zal kleuren. We naderen de Vlaamse Ardennen, wat maakt dat het parcours steeds meer heuvelachtiger wordt. We stijgen en dalen geregeld en worden daarbij beloond met mooie vergezichten op de weidse omgeving.

Dra komt Nieuwenhove, de grens van Geraardsbergen in zicht. Nog een 12-tal km te gaan en we bereiken ons doel, een groet aan het andere plassertje. De geoefende wandelaars stappen hier nog onverminderd gezwind verder terwijl de minder geoefende wandelaars die de tocht aandurfden, mogelijk hier de pijnlijke voeten en de opkomende moeite al goed voelen. Toch nog even op de tanden bijten voor de beklimming van de Bosberg, de scheiding tussen het Pajottenland en de Denderende Vlaamse Ardennen. Na de afdaling door het mooie Raspaillebos, doemt door het lover, in de verte de kerk van Onkerzele op.

Daar kan een laatste keer halt worden gehouden op een rustpost voordat aan de laatste kilometers richting Abdijpark wordt begonnen. Na de afdaling van het abdijpark snellen, stappen of strompelen we naar de markt van Geraardsbergen, waar we het oudste Manneken Pis begroeten en wat selfies en foto’s maken. Zij die dat willen kunnen in het Manneken Pis museum nog de verschillende kostuumpjes van het mannetje bewonderen vooraleer de markt te verlaten op weg naar de aankomst. De wandeling in lijn zit erop.

Onderweg wordt elke deelnemer op de diverse rustposten, op vertoon van zijn inschrijvingskaart, voorzien van de nodige drank en spijs. Een overzicht:

Rustpost 1 (8,2 km)  Anderlecht Jenever – water
Mueslireep
Rustpost 2 (19,1 km) Caerenberg – Schepdaal Water – Banaan
Speculoos
Rustpost 3 (27,3 km) Middagpost Den Broebel – Roosdaal
Bagage
Verse Soep – Water of Cola
Boterhammen kaas en gehakt
Rustpost 4 (35,5 km) Basisschool – Denderwindeke Water of Cola
Confituurtaart – Zoute koekjes
Rustpost 5 (41,2 km) Zaal Lobo – Waarbeke Water of Cola
Rijsttaart
Rustpost 6 (48,0 km) BKO – Onkerzele Water of Cola
Appel
Aankomst (51,2 km) GO Dender – Geraardsbergen Superhamburger met groentjes – biertje
DIPLOMA – BADGE

Praktisch:
Starten vanuit Geraardsbergen
– Je wordt verwacht in Basisschool GO Dender – Kattestraat – 9500 Geraardsbergen;
– Inschrijfkaarten afhalen vanaf 5u15 tot 6u00 (wandelaars) en van 7u30 tot 8u00 (lopers);
– Parkeren op wandelafstand (parkings zullen worden aangeduid);
– Station Geraardsbergen op wandelafstand (700 m);
– Mogelijkheid om bagage naar middagpost te laten brengen;
– Busverplaatsing van Geraardsbergen naar Brussel.

Starten vanuit Brussel
– Inschrijfkaarten afhalen op Europakruispunt (uitgang Centraal Station) van 6u30 tot 9u00;
– Mogelijkheid om bagage naar middagpost te laten brengen.

Aankomst Geraardsbergen: Station Geraardsbergen op wandelafstand (700 m) van aankomst.

Onderweg bestaat de mogelijkheid om aan democratische prijzen andere dranken (excl. water en cola) aan te kopen.

Wil jij die uitdaging aangaan? Heb jij er zin in gekregen? Schrijf dan snel in want het aantal deelnames is beperkt. Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan uitsluitend via deze link. Uiterste inschrijfdatum is zondag 5 maart.