7de Gaverswandeling op 5/6/2017

 

 


Start: vrije start en aankomst tussen 07u00 en 15u00, aankomst tot 18u00
De Doos, Provinciaal Domein De Gavers, Onkerzelestraat 280, Onkerzele


Afstanden: 6 - 9121622 - 2632 km (Klik op de afstand voor de parcours)

Hier kun je de GPS tracks downloaden : 6 - 9121622 - 2632 km


Specificaties: 3de tocht van de PRIOR trofee (regelmatigheidscriterium 2017)
Kinderzoektocht voor de allerkleinsten met leuke prijs
Gratis bedelingen: Mystic fruitbier of frisdrank onderweg
Parking: ruime parkeergelegenheid op de Gavers

 

Wie aan de Gavers Geraardsbergen denkt, denkt aan een grote plas water met roeibootjes, een strand, een speelplein, een cafetaria, een camping en meer dergelijke toeristische aktiviteiten, maar er is meer, veel meer te beleven op, rond en in de omgeving van dit recreatieoord. Voor deze achtste editie prijst de parcoursbouwer zich wel erg gelukkig te kunnen starten middenin dit domein, te weten in zaal De Doos. Dit pluspunt is aan de omlopen te zien. Alle wandelaars wandelen langs de 20ha grote waterplas op aangenaam bewandelbare voetwegen, langs weiden en velden, die geregeld worden doorsneden door kleine bosformaties. Je steekt met z’n allen de Dender over via het handbediende veer, een jaarlijks terugkerende attractie. Na de overtocht van de Dender wandel je naar het Buurthuis in Schendelbeke, in vorige edities de startplaats. In deze rustpost, in dit typisch plattelandsdorp, zoals er langs de meanderende dender nog wel wat te vinden zijn, kan je even bekomen van de geleverde inspanningen.

Het Provinciaal Domein De Gavers is natuurlijk het uithangboord, maar prachtige natuurpareltjes als Boelaremeersen en Moenebroek liggen in de directe omgeving.


Voeg naast al dat natuurschoon ook nog de overzet met het handbediende veer en je hebt een extraatje om volk te lokken.


Bepaalde afstanden (9-16-22-26-32) hebben hier al een ommetje gemaakt naar het natuurreservaat Moenebroek waarvan de kern wordt gevormd door een nat elzenbos met enkele bronnen en een groot aantal kwelzones. Rondom het bos liggen weilanden die omringd zijn door hagen, houtkanten en bomenrijen, met hier en daar een veedrinkpoel. Je geniet er, terwijl de wegelingen onder je voeten doorschuiven, van de stilte, de natuur en de gezonde boerenbuitenlucht.
Na de rust in het buurthuis maken de wandelaars op de 12, 16, 22, 26 en 32 km een prachtige lus door de Boelaremeersen. In dit sedert 2000 door Natuurpunt uitgebouwde natuurreservaat vind je vooral verruigde graslanden, enkele valleibossen en riet- en zeggevegetaties, beplant met populieren. Je wandelt er op smalle paadjes langs en over de talrijke grachten en greppels door een gebied waar talrijke soorten broedvogels, amfibieën en libellen zich in het paradijs wanen. Na die heerlijke belevenis wacht alweer de rustpost in Schendelbeke, waarna je met de vrienden wandelaars van andere afstanden (6 en 9km) terugwandelt richting Gavers, waar wij aan het begin van het domein, onze tent hebben opgezet om je te verwennen met een gratis Mysticbiertje of een deugdoende frisdrank. Na deze verfrissing trekt iedereen terug langs de vijver naar De Doos, om daar even te rusten en eventueel verder te wandelen (22, 26 en 32km) of je wandeling af te sluiten (6, 9, 12, 16 km). In deze zaal kan je een verscheidenheid van kleine snacks en een ruime keuze aan warme en koude dranken verkrijgen.
De 22, 26 en 32 km werd vanaf De Doos verder uitgetekend richting Atembeke en de Bosberg. Je hebt nu, na het vlakke eerste deel van je wandeling, wel zin gekregen in een meer glooiend parcours en dat wordt je in dit deel gegund. Je trekt aanvankelijk nog vlak, door het natuurgebied De Gemene Meers en langs het Kasteel Beauprez gevolgd door het Hof Beauprez, maar aldra kom je in bebost licht heuvelachtig

gebied om zo eventueel langs bloemrijke dreven en door het dorp Onkerzele terug te keren naar de Gavers (22 km), tenzij je verder wil en nog wat meer klimwerk door het Raspaillebos en langs het Karkoolbos verkiest (26 en 32km). In het Raspaillebos, gezegend met een rijke biodiversiteit en het territorium van talrijke roofvogels, kom je ook voorbij de Juffrouwkapel uit de 17de eeuw (halfweg de top rechts onder de bosweg), waar zij die met tandpijn kampen om een snelle genezing kunnen bidden. Na de lange klim beland je op de top van de Bosberg - een oude bekende uit de Ronde van Vlaanderen – en kan je genieten van een welverdiende stop in taverne El Faro (rustpost). Heb je nog meer zin in verbluffende vergezichten dan kan je hier op de omloop van de 32 km nog een lus wandelen naar een stukje Kluysbos, om daarna samen met de 26km van het terras van El Faro het Moerbekebos in te duiken, op zoek naar de wandelaars op de 22 km. De drie afstanden wandelen door Onkerzele naar de startzaal op de Gavers.
Naar goede gewoonte verzorgen wij in De Doos en in het Buurthuis te Schendelbeke de wandelaars met een ruime keuze aan warme en koude dranken en diverse kleine snacks. En natuurlijk zijn er ook onze mattentaarten, los te koop, maar ook in een voordelig pakket van zes stuks (vijf betalen). De ruime parking van de Gavers op wandelafstand zal de parkeerproblemen van de vorige jaren snel doen vergeten. Voor hen die met de trein komen is er de mogelijkheid om in het Buurthuis Schendelbeke in te pikken op het parcours.
De kinderen tenslotte, zullen niet alleen de faciliteiten van het vakantiepark weten te waarderen, maar zich ook tijdens de wandeling kunnen uitleven met het oplossen van de (gratis) fotozoektocht (6 en 9 km). Ze kunnen hun (juiste) oplossingen inruilen voor een leuke beloning.
Vergeet trouwens ook je Priortrofeekaart 2017 niet te laten afstempelen, want dit is alweer de derde tocht van dit felgesmaakt wandelcriterium.

LEDEN VAN WANDELCLUB “PADSTAPPERS”
Dit is een wandeltocht, georganiseerd door UW club. WEES OP POST, ’t zij als helper of ’t zij als deelnemer.

Wandelend worden zo wegjes, steegjes, veldwegen, (her)ontdekt en worden ze als “trage wegen” OPEN gehouden.

Voor inlichtingen kunt u altijd terecht bij de parkoersverantwoordelijke 

Kurt Martens Denderstraat 36 9500 Geraardsbergen

Tel: 054/41 07 49

E-mail adres: info@padstappers.be

 
 

Start - Clubinfo - Ledeninfo - Kalender - Media - Uitslagen- Allerlei

 

gegroet